Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ansatte i den offentlige sektor har ret og pligt til at ytre sig

Det er i samfundets interesse, at der er åbenhed, og at alle kan komme til orde.

Artiklens øverste billede
Det kan have store personlige konsekvenser at ytre sig. Derfor er risikoen, at man ikke siger fra, men udøver selvcensur. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Offentligt ansatte skal kunne ytre sig konstruktivt kritisk både på arbejdspladsen og i medierne, uden at det fører til repressalier. Af og til oplever sygeplejersker, at deres fag og kerneydelse tilsidesættes af for eksempel effektiviseringskrav, dokumentationskrav eller dårlige prioriteringer, der er til skade for borgerne. Ikke alle politiske eller administrative beslutninger er vel gennemtænkte. De kan give besparelser på kort sigt, men som fagperson ved man, at de på længere sigt gør stor skade, giver borgerne dårligere service eller øger udgifterne.

Hvornår skal man sige fra som sygeplejerske? Når forholdene bliver urimelige eller er til fare for borgerne og patienter, må man reagere. Så bør man ytre sig. Enten til sin ledelse eller i den offentlige debat. I særdeleshed når det går ud over borgerens sundhed. Så skal man reagere. Her har man ikke kun ytringsfrihed, man har ytringspligt. Det er en etisk fordring, indlejret i faget og i de sygeplejeetiske retningslinjer.

Ytringspligten hos de offentligt ansatte værdsættes desværre ikke alle steder. Nogle gange medfører ytringer repressalier, mere eller mindre åbenlys kritik fra ledelsen eller endda fra kollegaerne.

Ytringspligten hos de offentligt ansatte værdsættes desværre ikke alle steder. Nogle gange medfører ytringer repressalier, mere eller mindre åbenlys kritik fra ledelsen eller endda fra kollegaerne. Det kan have store personlige konsekvenser at ytre sig. Derfor er risikoen, at man ikke siger fra, men udøver selvcensur. Kulturen bliver i de tilfælde, at man undertrykker behovet for at sige fra. Jeg oplever, at sygeplejersker ikke tør sige fra på grund af risikoen for repressalier fra deres ledelse, både i kommunerne og på sygehusene. I fagbevægelsen kæmper vi for ytringsfriheden, og vi oplever desværre gentagne gange, at offentligt ansatte, som bruger deres ytringsfrihed til konstruktivt at sige ledelsen eller politikere imod, bliver straffet.

Vi burde i stedet hylde dem. For de er med til at gøre velfærdssamfundet til et bedre sted. Der skal være plads til at kunne ytre sig. Flere steder har man indført whistleblowerordninger. De kan være gavnlige i nogle situationer, men dybest set er de et udtryk for en kultur, hvor man ikke tør ytre sig af frygt for repressalier. Optimalt set bør man have et forum, hvor man hilser kritikken velkommen, drøfter den og agerer på den. Jeg synes, at vi bør opdyrke en mere positiv kultur, hvor konstruktive debatter er en selvfølge. Hvor den sundhedsfaglige medarbejder, der ytrer sig, er bedre beskyttet.

Også selv om man er kritisk over for beslutningstagerne, økonomistyringen eller ledelsen. Det er i samfundets interesse, at der er åbenhed, og at alle kan komme til orde. Hvis sygeplejersker åbent kan drøfte metoder, fag og forhold, der har betydning for borgerne, kan vi være med til at garantere forsvarlig og god sundhed til borgerne. Det handler om at få det bedst mulige sundhedsvæsen til gavn for borgerne. Vi burde belønne de kritiske røster. De kan være med til at redde liv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.