Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Slut med at sige øv til matematik

Vi bør benytte lejligheden til at give matematik et imageløft, så børn og unge i højere grad vil regne det som sjovt og spændende.

Arkivfoto: Janus Engel/Polfoto


»Øv, hvorfor skal jeg lære det?« Sådan spørger mange børn og unge, når der ligger svære matematiklektier på bordet. Og det kan være svært at svare på for nogle forældre, for det er ikke så umiddelbart forståeligt som ved dansklektier; at alle skal kunne læse og stave, ellers kan vi ikke deltage meningsfuldt i samfundet.

Men matematik er i høj grad vigtigt for at kunne deltage meningsfuldt i samfundet – på langt flere planer, end vi normalt gør os det klart. Forældrene bør derfor tidligt motivere deres børn til at tage matematikken alvorligt og støtte dem i at udvikle deres matematiske evner.

Med et solidt matematisk fundament i ryggen fra folkeskolen og gymnasiet opnår de unge fuld valgfrihed på uddannelsesspektret. Hertil kommer, at netop matematikniveauet har stor betydning for fremtidig indtjening. Det gælder ikke kun dem, der bruger matematik meget direkte i deres job som ingeniører og arkitekter, men også eksempelvis servicemedarbejdere og sosu-assistenter.

Økonomer har for eksempel påpeget, at personer med matematik på minimum B-niveau tjener godt 30 pct. mere end en person med matematik på C-niveau. Vælger en gymnasieelev matematik på A-niveau, fordobles det beløb. Når forældre siger pyt med matematikken til det 11-årige barn, frarøver man det samme barn uddannelsesvalgmuligheder som 19-årig og måske stor livsindtægt på sigt.

Det er også med matematikken, at vi sår interessen for mange af de fag, som Danmark kan mangle arbejdskraft indenfor i fremtiden Det gælder ingeniører og naturvidenskabelige kandidater, og som derfor med høj sikkerhed giver et job bagefter. Vi skal derfor have flere unge til at interessere sig for matematikken. Og den interesse starter i folkeskolen.

Lærerne skal naturligvis fortsætte arbejdet med at forbedre undervisningen i de tekniske og naturvidenskabelige fag, herunder matematik – alle os, der selv har haft gode inspirerende matematiklærere, ved hvor meget det kan betyde.

Matematik som en guldgrube: Det europæiske land, som tør gå foran i matematik, vil få en klar konkurrencefordel

Men forældrene har også en vigtig og ofte overset rolle. Den gode lærer kan gøre matematikken spændene for børnene i skolen, men uden for skolen står der ingen lærere parat, når f.eks. pandeopskriftens 250 g mel skal omsættes til litermål.

Du kan som forælder hjælpe regnelysten frem i dit barn i langt flere naturligt opståede situationer end matematiklæreren: Der kan regnes på mængden af bestik, når der skal dækkes bord til en middag med gæster, eller på hvor mange forskellige måder, man kan sidde omkring bordet. Der kan regnes på priser henne i supermarkedet, eller man kan gange madopskriftens antal portioner op eller ned.

Der findes børn, der helt af sig selv synes, det er sjovt at bruge tal både i og uden for skolen, men de fleste børn har det måske ikke sådan. De kan dog påvirkes til at se det spændende, når matematikken kommer frem som nyttig i deres omgivelser. Rollen som inspirator for børnene er ekstra vigtig, fordi fagfolk fra DTU og andre højere læreanstalter længe har advaret om, at en stadig større del af de nye studerende møder op med et for ringe niveau i matematik efter gymnasiet eller andre ungdomsuddannelser.

Brug derfor starten på det nye skoleår til at inspirere dine børn til at regne matematik for andet og mere end et nødvendigt onde. Jo flere der hjælper med, jo større sandsynlighed er der for, at vi kan få gjort faget til noget, man ikke længere siger øv til.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: It-branchen bør undervise børn i folkeskolen
Anette Vainer
Danske virksomheder vil i 2030 vil mangle over 19.000 kvalificerede it-specialister, men mange lærere i folkeskolen har ikke de fornødne kompetencer til at undervise eleverne i it.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her