Effektiv kontrol på de indre grænser er ren utopi
I de seks Schengen-lande, der praktiserer grænsekontrol, findes talrige overgange uden kontrol.
Hovedårsagen til, at nogle af de 26 Schengen-lande har genindført grænsekontrol på de indre grænser, er ifølge danske politikere, medier og meningsdannere over en bred kam, at EU ikke har sørget for at lukke de ydre grænser effektivt.
Men ønsker de samme kritiske røster, der anklager EU for dette svigt, virkelig også at gøre EU stærkere og bidrage til det ”mere EU”, der kræves, for at EU-systemet kan løse denne opgave? Næppe alle.
Derfor er løsningen fra mange sider helt at opgive Schengen-samarbejdet, men det ville uvægerligt få erhvervslivet og turismen i Europa til at bløde og være forbundet med helt uoverskuelige samfundsøkonomiske omkostninger.
Ifølge forskellige analyser ville det løbe op i snesevis af milliarder af kroner om året.
Samtidig ville livet bryde sammen i de mange grænseregioner, hvor tusindvis af pendlere frit krydser de indre grænser dagligt.
Fast kontrol på de indbyrdes grænser mellem Tyskland, Luxembourg, Frankrig, Belgien og Holland ville da også være utænkelig.
Den genindførte kontrol koster allerede de pågældende lande enorme summer i personale og udstyr, uden at man får ret meget for pengene. Det er således godtgjort, at den kontrol i “baglandet”, som man satsede på i Danmark før januar 2016, førte til mindst lige så mange rejste sager mod kriminelle som den nuværende kontrol.
I samtlige, trods alt kun seks, Schengen-lande, der nu praktiserer grænsekontrol, findes desuden talrige grænseovergange uden kontrol – og Danmarks landegrænse mod Tyskland er ingen undtagelse.
Både migration og terrortrusler giver de europæiske samfund store udfordringer, men et land som Belgien har ikke genindført grænsekontrol på sine grænser mod Holland, Tyskland, Luxembourg og Frankrig, skønt terrorismen har hjemsøgt Belgien i langt højere grad, end det har været tilfældet med Danmark.
Det ville nemlig kræve pigtråd og grænsemure at holde terrorister ude (hvis det da overhovedet er muligt).
Netop terrortruslen er fra den 12. november i år alene begrundelsen for den fortsatte grænsekontrol på de indre grænser i Schengen-området.
Effektiv kontrol på de indre grænser er ren utopi, mens den danske kontrol ved grænsen i den aktuelle form mest tjener til at stikke borgerne blår i øjnene og kopieres aldeles ikke i land efter land i Schengen-området, som det ellers påstås.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter