Vil du sige ja til fem 25-årige festaber i din lejlighed? Nu må Airbnb-udlejere ikke skele til lejernes alder
I et forsøg på at komme diskrimination til livs har Airbnb indført nye retningslinjer for udlejere.
Deleøkonomien er fremtiden, siger eksperter, politikere og erhvervslivet. Men den er ikke problemfri.
Deletjenester som Airbnb og Uber oplever, at udlejere og chauffører diskriminerer, når de vælger, hvem de vil udleje til eller tage med i bilen. Det har fået Airbnb til at vedtage nye retningslinjer for, på hvilket grundlag en udlejer må afvise en interesseret lejer. Blandt andet må man ikke fravælgere lejere med henvisning til køn, seksualitet, etnicitet eller alder.
I de nye retninglinjer, som alle Airbnb-brugere fra i dag skal acceptere, lyder det:
»Vi tror på, at uanset hvem du er, hvor du kommer fra, eller hvor du rejser hen, skal du kunne være en del af Airbnb-fælleskabet. Når du melder dig ind i fællesskabet, forpligter du dig til at behandle alle andre medlemmer af fælleskabet, uanset race, religion, nationalt ophav, handicap, køn, kønsidentitet, seksuel orientering eller alder, uden fordømmelse eller skævhed.«
Accepterer man ikke denne besked, lukker Airbnb for reservationer af ens egen bolig, og man vil ikke selv kunne foretage reservationer.
Ændringerne i Airbnbs politik kommer efter en række sager i udlandet, hvor udlejere har afvist lejere med henvisning til deres etnicitet, køn eller alder.
Et nyt studie udarbejdet af forskere fra Washington University viser, at det i Seattle og Boston er sværere at få en Uber-chauffør til at samle en op, hvis man er mørk i huden. Det skriver The Atlantic.
Forskerne bestilte 1.500 Uber-lift i de to byer, og konklusionen blev, at mørke passagerer i Seattle måtte vente 29 til 35 procent længere på at få en Uber-vogn end hvide passagerer. I Boston kunne forskerne se, at mørke passagerer oftere end hvide passagerer oplevede, at chaufføren aflyste turen.
Hos Uber vil man tage studiets resultater til efterretning.
»Diskrimination hører ingen steder hjemme i vores samfund og heller ikke hos Uber. Vi mener, at Uber er med til at reducere uligheden i transportsektoren, men studier som det her får os da til at tænke over, hvad vi kan gøre fremover,« skriver Rachel Holt, chef for Ubers aktiviteter i Nordamerika, til Jyllands-Posten.
Hos danske GoMore, hvor brugere kan udleje deres egen bil, og som har mere end 500.000 medlemmer, findes på nuværende tidspunkt ingen politik for diskrimination blandt brugerne. Men det er noget, som firmaet er opmærksomme på, siger Chief Marketing Officer, Mikkel Marius Winther, til Jyllands-Posten.
»Vi har ingen politik på området, fordi vi endnu ikke har hørt fra vores medlemmer, at der skulle være et decideret problem,« siger han.
Men Mikkel Marius Winther erkender, at nogle udlejere kan have betænkeligheder ved at udleje til unge mennesker.
»Hos GoMore skal man være 23 år for at leje andre medlemmers biler. Men der skal nok være nogle, som lige tænker sig om en ekstra gang, inden de lejer deres bil ud til unge billister. Det gælder specielt hos dem, som udlejer dyrere biler som for eksempel Teslaer.«
»Jeg synes ikke, der er noget underligt i, at man passer godt på sine private ting. Men det er min opfattelse, at brugerne er gode til at have en samtale om, hvad bilen skal bruges til.« siger Mikkel Marius Winther.
Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Airbnb.