Idéer med kastanjehegn

Hegn af kastanjetræ er en gammel tradition i bl.a. England og Frankrig, hvor de bringer sjæl til både romantiske og mere moderne haver. Herhjemme vinder de smukke hegn også mere og mere indpas.

Artiklens øverste billede
Den klassiske måde at bruge kastanjehegnet på er til inddeling af havens rum. Her danner hegnet en åben indgang til en lille terrasse bagerst i haven. En fin og naturlig måde at adskille havens forskellige afdelinger, som samtidig skaber perspektiv.

Flere og flere får heldigvis øjnene op for de smukke, naturlige kastanjehegn. De er rustikke og håndlavede af vild kastanje og passer godt ind i mange slags haver, hvor de er med til at understrege både romantik og modernisme. Kastanjehegn kan bruges på mange måder – og ikke kun traditionelt. De kan indhegne en hel have, skjule et kedeligt område, anvendes som espalier, danne loft, indramme et rum inde i haven eller bare placeres dekorativt i et staudebed mellem roser og valmuer.

Kastanjehegn i det danske klima

I Danmark tærer vejr og vind hurtigt på udendørs træ, som udsættes for sol, regn og årstidernes skiften. Derfor er det altid vigtigt at vælge et hegn i en ordentlig kvalitet. Det gælder også for kastanjehegn, hvoraf der findes flere forskellige typer i handlen. Nogle af de billige “kastanje”-hegn, man kan købe i forskellige firmaer og byggemarkeder, er i virkeligheden fremstillet af andre træsorter.

Fritstående er kastanjehegnet velegnet til en romantisk have, men når det monteres på højkant i en ramme af træ, som det ses her, bliver udtrykket mere stringent og passende til et moderne havedesign. Den sorte pergola danner både væg og tag ved terrassen, og med kastanjehegnene horisontalt i rammerne er der både afskærmning og transparens på samme tid.
De originale franske kastanjehegn fås i mange højder og kan bruges i mange sammenhænge i haven. Hegn og låger er rustikt håndskåret, hvilket giver dem et naturligt udseende. Hegnene er vedligeholdelsesfrie på grund af deres høje indhold af garvesyre, og med tiden vil de få en smuk, grå patina.

Hegn fremstillet af ægte vild kastanje er absolut at foretrække, da træet med sin hårdhed og holdbarhed kan holde til det meste. Kastanjetræ har et højt indhold af garvesyre, hvilket gør det vedligeholdelsesfrit – endnu en fordel, som de fleste haveejere vil synes rigtig godt om. Med tiden ældes træet på fineste vis og får en smuk, grå patina.

Naturlig fremstilling

I modsætning til de fleste andre havehegn bliver de originale kastanjehegn ikke fremstillet på fabrik. Grenene stammer fra vilde kastanjekrat, som fortrinsvis findes i det sydlige England og Frankrig. De tykke kastanjegrene afskæres, hvorefter de vokser op igen, og afskæres på ny – en proces, som kan gentages helt op til otte gange. Efter afskæringen bliver grenene kløvet i hånden, spidset til i den ene ende og bundet sammen med galvaniseret ståltråd i tre-otte cm afstand, afhængigt af modellen. Tilsidst bliver hegnene skåret i passende længder på mellem 50 cm og 175 cm og rullet sammen.

Der er mange muligheder med kastanjehegn. Her er der monteret et stykke lavt hegn på væggen over havens arbejdsbord, hvor en frodig klatrerose er ledt hen over. Det giver et fint blomsterflor i øjenhøjde senere på sommeren. Samme metode kan selvfølgelig også bruges med højere hegn til at skjule en kedelig mur med vertikal beplantning.

Kastanjehegn monteres på stort set samme måde som alle andre hegn. De skal fastgøres på stolper, som er gravet mindst 50 cm ned i jorden. Det er vigtigt, at man bruger syrefaste skruer til monteringen, da træets garvesyre ellers vil nedbryde skruerne alt for hurtigt. Alternativt kan man sætte hegnet fast på stolperne med kramper omkring ståltrådene. Hegnet skal stå på jorden eller et lille stykke over, med spidserne opad.

De fleste haver har steder, som ikke hører til de kønneste – det kan f.eks. være kompostbunken, et affaldsstativ eller opmagasinering af haveredskaberne. Her er et hjørne adskilt fra den øvrige del af haven med et højt kastanjehegn, der samtidig bruges til espalier og opbinding. Omkring regnvandstønden er der en lav udgave; det skaber helhed.
Man føler sig næsten hensat til Sydfrankrig med denne svalegang omkranset af blåregn. Kastanjehegnet er placeret som tag på pergolaen, hvilket lader lys og luft sive ned på gangen. Hegnet er monteret på de tværgående metalstænger med kraftig ståltråd, og blåregnens lange skud ført op på taget, hvorfra de breder sig som et køligt grønt dække.

Udover selve hegnene er det også muligt at købe låger af kastanjetræ, så de to dele harmonerer perfekt. Praktisk hvis man bruger hegnene som opdeling af haven – f.eks. rundt om en køkkenhave, eller andre steder hvor der skal kunne lukkes helt af for f.eks. hunde og rådyr.

Tip til kastanjehegn

  • Hos www.kastanjehegn.dk kan man købe de originale franske kastanjehegn og låger i en super, håndskåret kvalitet, der holder til det danske vejr og vind.
  • Hegnene fås i seks forskellige højder fra 50 cm op til 175 cm og en længde på 5 eller 10 m. Derudover kan man vælge en afstand på 3,5 cm eller 7,5 cm mellem grenene.
  • Priserne starter på 875 kr. for de mindste hegn (Højde: 50 cm, længde 5 m)
  • Låger fås fra 2.200 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.