Kom sikkert gennem et fritidshuskøb

Det er en jungle at finde vej gennem realkreditlån, tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer. Derfor har fritidshuskøber Kristian Lægdsgaard valgt at søge rådgivning. Jyllands-Posten var med, da de to eksperter gav ham gode råd.

Artiklens øverste billede
Kristian Lægdsgaard har fundet, hvad der umiddelbart ligner hans drømmesommerhus. Mender er en række faldgruber, man skal passe på ikke at falde i ved fritidshuskøb.

Indendørs pool, sauna og en lækker beliggenhed ved en af Danmarks bedste strande i Nordjylland. Ved første øjekast ligner den 144 kvadratmeter store fritidsbolig en drøm for Kristian Lægdsgaard. Han er bosat på Østerbro i København og har i et stykke tid ledt efter det helt rigtige sommerhus. Nu tror han, at han måske har fundet det.

Huset er bygget i 1992, har seks rum, en kæmpe terrasse og sælges til den umiddelbart rimelige pris af 1.595.000 kr., mens prisen kun er faldet 11 pct., siden boligen blev sat til salg. Et fornuftigt køb, kunne det se ud til. Dog har boligen været lejet ud længe, og dens liggetid er næsten 2.000 dage, og det studser Kristian Lægdsgaard over.

Ægte dansk sommeridyl drømmer de fleste af os om. Men der er en række ting, der er gode at have på huskelisten, inden man skriver under på købsaftalen. Arkivfoto: Polfoto

Og det kan være svært nok at gennemskue, hvilke lån der er de rigtige for en, men der kan også være en hel del faldgruber i både tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer. Derfor har han besluttet sig for at søge professionel rådgivning. For er det virkelig drømmehuset – eller kan det ende i et mareridt?

Brug friværdien

Ekspert i ejerskifteforsikringer Søren Ahlgren Mortensen og realkreditkonsulent Martin Riedel skal denne eftermiddag rådgive Kristian Lægdsgaard i forhold til fritidshuskøbet. Og især for Søren Ahlgren Mortensen er der flere ting, som vækker bekymring. For selv om huset ser totalt istandsat ud på overfladen, finder han den lange liggetid og de mange år som udlejningshus problematisk. Derudover er ingeniør Kristian Lægdsgaard både single og selvstændig med egen virksomhed. Det vil sige, at boligen ene og alene skal finansieres af ham. Og det er en risiko at stå helt alene med sådan et lån. Dog har Kristian Lægdsgaard en større friværdi i sin lejlighed på Østerbro, og Martin Riedel mener derfor, at det kan være oplagt at finansiere huset helt eller delvist gennem den.

Kristian Lægdsgaard har allieret sig med Søren Ahlgren Mortensen og Martin Riedel, som har et flirma, hvor lever af at rådgive huskøbere.

»Når man køber et fritidshus, hvor der er installationer, såsom pool og sauna, bør man ligeledes budgettere med vedligeholdelses- og reparationsudgifter. Man skal have råd til at reparere poolen, hvis den går i stykker, ellers er der jo ikke meget ved at have den,« siger Martin Riedel, mens Kristian Lægdsgaard noterer flittigt.

Ifølge forsikringsekspert Søren Ahlgren Mortensen vil en udvidet ejerskifteforsikring under alle omstændigheder være anbefalelsesværdig.

»Der kan i princippet være et væld af skjulte fejl, fordi huset har været lejet ud til så mange forskellige, ligesom det både har sauna og pool, som kan være konstrueret forkert. I udlejningshuse kan man nemlig ikke regne med, at der er den samme løbende vedligeholdelse, som når der er en fast bruger af huset,« siger Søren Ahlgren Mortensen og fortsætter:

»Så alarmklokkerne ringer for mig, og for en sikkerheds skyld bør Kristian tegne den udvidede ejerskifteforsikring. Samtidig bør huset før køb undersøges grundigt af en specialist.«

Samme forsikring, forskellige priser

Man skal som huskøber være opmærksom på, at den fuldstændig samme ejerskifteforsikring kan koste alt fra 10.000 og op til hele 120.000 kr. afhængig af forsikringsselskabet, så det gælder om ikke bare at tegne den i det første og bedste forsikringsselskab. Ifølge Søren Ahlgren Mortensen bør ejerskifteforsikringen i dette tilfælde desuden dække renovering af badet, som er lavet i 2012 – i tilfælde af at det er konstrueret forkert – ligesom den skal dække poolen og saunaen på grund af fugtrisiko i træhuset. Samtidig vurderer Martin Riedel, at prisen for huset er rimelig i forhold til området; på trods af den lange liggetid.

Men Kristian Lægdsgaard er i tvivl. For huset er, hvad han har ledt efter, men han undrer sig over, hvorfor huset ikke er blevet solgt for længst. For burde det ikke det?

»Jeg er vild med huset, men der er nogle risici forbundet med det. Så hvis jeg tager chancen, bliver det ikke uden den udvidede ejerskifteforsikring. For jeg kan godt se på det hele, at jeg risikerer at miste en masse penge, hvis huset nu viser sig slet ikke at være i så god stand, som det ser ud til,« siger Kristian Lægdsgaard og slutter:

»Og så har jeg jo købt katten i sækken. Måske jeg derfor bør kigge lidt videre. Jeg har i hvert fald fået noget at tænke over.«

Læs på næste side eksperterne bedste råd til dig, der skal købe fritidshus.

Huskeliste – Jura

Ved køb af fritidshus skal du altid se på planforhold, servitutter, indskrænkning i anvendelse og købers tænkte anvendelse samt indskrænkninger eller begrænsninger i form af bebyggelse med mere.

Særlige formål eller behov for køber.

Sikring af ejendomsret, herunder tinglysning med mere.

Økonomiske forpligtelser og byrder, som hviler på ejendommen.

Adgangsforhold, vej, strand, skov med mere.

Lovlige eller ulovlige forhold.

Kilde: Jacob Monberg er partner i advokatfirmaet Lowzow Monberg Advokatpartnerselskab. Fokus på erhvervsret og finansiering, samt køb af større forbrugsgoder til private, herunder sommerhuse og helårsboliger.

Huskeliste – Forsikring

Markedet for ejerskifteforsikringer er uigennemskueligt. Der bør altid tegnes en udvidet forsikring og indhentes tilbud fra mere end ét forsikringsselskab.

Har huset været lejet ud? I så fald vil det have været udsat for større slid end normalt. Vær derfor grundig med specialist-undersøgelse.

Renoveringer? Det er afgørende, om huset har fået ændret konstruktioner eller installeret nyt køkken eller bad. Såfremt det er tilfældet, skal forsikringen dække dette for en sikkerheds skyld.

Pool og spa. Specielt i et træhus kan man risikere at få omfattende fugtskader.

Sauna. Installationerne bør undersøges inden køb.

Kilde: Søren Ahlgren Mortensen er partner i Uvildig Køberrådgivning, er eksamineret assurandør og har været erhvervsansvarlig i TopDanmark. Har speciale i ejerskifteforsikring og faldgruber i den forbindelse.

Huskeliste – Finansiering

Har du friværdi i din helårsbolig, bør du overveje, hvorvidt den bør bruges som finansiering af fritidshuset. Såfremt friværdien er stor nok, kan et tillægslån i helårsboligen være billigere end et realkreditlån i sommerhuset.

Undersøg, om dit lån i helårsboligen kan omlægges i forbindelse med købet af fritidshuset. Hvis boligens værdi er steget meget, siden du tog lånet, eller hvis der er afdraget meget på lånet, kan en omlægning resultere i en lavere bidragssats og dermed lavere løbende betaling til kreditforeningen. Husk, at det skal beregnes, inden man laver omlægningen.

Hvilken bidragssats har det nuværende realkreditlån i helårsboligen, og vil en lavere bidragssats kunne opnås ved omlægning eller tillægslån? Og vil disse bidragssatser være lavere end bidragssatsen på et lån direkte i sommerhuset?

Vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvordan bidragssatserne beregnes hos forskellige realkreditinstitutter.

Kilde: Martin Riedel er stifter af Realkreditkonsulenten.dk og partner i Uvildig Køberrådgivning, som specialiserer sig i uafhængig rådgivning af realkreditlån til private. Har international erfaring fra finansverdenen med fokus på fast ejendom.

Se evt. mere på www.realkreditkonsulenten.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.