Er du førstegangskøber? Sådan køber du dit første hus billigst

At købe hus er en livsomvæltende begivenhed og i forvejen en stor udgift. Derfor skal du ikke betale mere, hvis du kan undgå det. Jyllands-Posten hjælper dig med at lave den bedste handel, du kan.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Sÿlbeck Christian Klindt/Polfoto

Kend sælgeren og markedet, og køb billigere

Hvis du forhandler rigtigt om prisen på huset, kan du i nogle tilfælde opnå at betale helt op til 20 pct. mindre end udbudsprisen.

Du står bedst i forhandlingssituationen, hvis du har forberedt dig ordentligt. Det er en god idé at undersøge huspriserne i samme område, hvor huset er til salg. Ydermere kan du finde ud af, hvor længe huset har været til salg, og hvor mange gange det evt. er blevet sat ned i pris.

Desuden er det godt at vide noget om sælgeren. Ved at lære sælgeren at kende, kan du finde ud af, hvor desperat sælgeren er for at sælge.

Og endelig skal du passe på at forelske dig i én bolig. Kig i stedet på flere ,og hav dem i baghånden. På den måde undgår du at lade følelserne styre forhandlingerne.

Betal pengene tilbage

Der kan være fordele ved at få et afdragsfrit realkreditlån, hvis det stiller dig økonomisk bedre at bruge de sparede afdrag til at betale dit banklån hurtigere ud. Et banklån har som regel en højere rente end et realkreditlån.

Afdragsfrihed bør dog aldrig bruges til at finansiere et større privatforbrug. Men hvis man eksempelvis har et dyrere lån ved siden af, kan det være en god idé at benytte afdragsfriheden til at betale det andet lån af. Har du et lån med variabel rente, er det en god idé at afdrage så meget som muligt, mens renten af lav.

Det betyder nemlig, at det vil spare dig for udgifter, når renten igen stiger, fordi du skal betale renter af et lavere beløb.

Tjek huset godt igennem

Det er vigtigt, at du går huset igennem, så du sikrer dig, at der ikke er nogle skjulte skader.

Tilstandsrapporten kan give en indikation på husets tilstand, og i den forbindelse er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om du køber huset til en pris, der matcher tilstandsrapporten.

Samtidig kan det være en god idé, at få en person med en byggeteknisk baggrund til kigge huset igennem med dig. Det kunne f.eks. være en byggerådgiver.

Et ordentligt gennemsyn af huset kan spare dig for mange problemer, og hvis du opdager skjulte skader, kan det være med til at give dig et nedslag i prisen.

Afslag eller betalte udbedringer

Som nævnt omkring tilstandsrapporten, kan du bruge den til at få et afslag i prisen, men det er dog ikke nødvendigvis en god idé.

Faktisk kan det nogle gange være en fordel at gøre det på en anden måde. Du kan f.eks. få sælgeren til at foretage udbedringerne for hans regning, inden du flytter ind. Det kan være en god idé i en situation, hvor du er i tvivl om, hvor meget arbejdet vil koste at udføre.

Det kan dog være en fordel at få et afslag i prisen, hvis det drejer sig om en mindre opgave, som du selv kan udføre. Forlang et nedslag i prisen svarende til, hvad det ville koste at få en håndværker til at udføre arbejdet og klare opgaven selv.

Få uvildig rådgivning

Hvis du ikke er så stærk i boligøkonomi, kan det måske betale sig at få tilknyttet en uvildig rådgiver i form af en boligøkonom eller en advokat.

Eftersom en ejendomsmægler udelukkende varetager sælgers interesse, kan det måske give dig lidt større sikkerhed at have en at sparre med under huskøbet.

Realkreditinstitutter skal levere en uvildig rådgivning med hensyn til økonomi, men en helt uvildig rådgiver kan naturligvis sikre, at du får det rigtige boliglån, samtidig med at vedkommende sikrer, at din økonomi kan klare investeringen, og at al juraen er på plads.

Rådgiveren kan på den måde sikre, at dine omkostninger bliver så lave som muligt.

Find den billigste forsikring

Det kan være en god idé at kigge sig om efter den billigste husforsikring. Priserne på husforsikringer kan variere op til 30-40 pct. i pris. Du kan sammenligne forsikringer på www.forsikringsguiden.dk.

Overtag sælgers lån, hvis det er muligt

Når du køber hus, har du i mange tilfælde mulighed for at overtage sælgers realkreditlån.

Hvis lånetypen passer til din økonomi, kan det være en fordel at overtage lånet, for det vil spare dig for omkostninger til f.eks. tinglysning, kurtage og kursskæring, der er forbundet med at optage et lån af samme størrelse.

Hvis du ser det som en god idé at overtage sælgers lån, men skal låne for mere, kan du optage et supplerende lån.

Da vil du spare penge på tingslysningsafgiften til staten, som skal betales, hver gang du optager et lån, og som udregnes ud fra en procentsats af lånets størrelse. Afgiften skal så kun betales af det nye supplerende lån.

Husk blot at realkreditinstituttet skal godkende, at du overtager lånet.

Samtidig er det vigtigt, at du så tidligt som muligt undersøger, om det kan svare sig for dig at overtage et eller flere af sælgers lån.

Spørg flere banker og realkreditinstitutter

En førstegangskøber kan låne op til 80 pct. af købssummen gennem et realkreditinstitut, mens den resterende del skal finansieres via et banklån. Ydermere skal førstegangskøbere fra den 1. november 2015 selv stille med fem pct. af købssummen.

Banker samarbejder fast med bestemte realkreditinstitutter, og der kan således være forskel på priser og vilkår. Derfor er det en god idé at undersøge markedet og snakke med flere banker og ikke blot sige ja tak til det første tilbud, du får af din bank.

Det kan særligt være på bidragssatsen, at der er penge at spare. Bidragssatsen beregnes af din restgæld og varierer realkreditinstitutterne imellem. Du skal dog være opmærksom på, at en lav bidragsindsats godt kan blive hævet i løbet af et låns løbetid. Bidragssatsen afhænger også af, hvor stor en del af værdien, der er belånt.

Du kan sammenligne banklån og realkreditlån på www.mybanker.dk.

Spar op, og spar penge

Fra den 1. november 2015 skal køber selv stille fem pct. af købssummen. Derfor er det ikke længere muligt at låne hele købsprisen. Det betyder selvsagt, at du skal forberede dig lidt, inden du kaster dig ud i et boligkøb ved at lægge penge i sparegrisen.

Og det betyder også, at du altså ikke kan slippe for at lægge nogle af pengene selv, men det kan faktisk i nogle tilfælde også betale sig at lægge en kontant udbetaling i huset, da det kan mindske låneomkostningerne.

Hvis du har opsparing i aktier eller obligationer, kan det måske være en god idé at sælge dem og bruge pengene på at købe huset.

Denne løsning kan især være relevant, hvis du skal optage et lån med en høj rente.

Undersøg, om det årlige afkast på dine værdipapirer er lavere end de årlige renteudgifter til banklånet.

Er det det, kan du overveje at bruge opsparing som udbetaling på huset og minimere dine låneomokstninger.

Vælg en bolig for fremtiden

Det er som regel en dårlig idé at investere i en bolig, du kun skal bo i i få år.

Det er dyrt at købe hus, men det er også dyrt at sælge huset igen.

Som en tommelfingerregel kan man sige, at omkostningerne til salg af en bolig, til fordel for en ny, løber op i 10 pct. af boligens pris.

Derfor skal du finde en bolig, som du kan bo i i mange år frem, og som passer til familieforøgelser. Det begrænser nemlig risikoen for, at du sætter penge til, når huset engang skal sælges igen.

Derudover er det natuligvis også vigtigt fra et menneskeligt synspunkt, at du kan se dig selv i boligen, når du bliver ældre. At der er de rette tilbud til familien i form af skoler og institutioner og andre forhold, der passer til din livsstil.

Det kan også være en fordel at købe en bolig, der er fremtidssikret med de nyeste tiltag inden for energioptimering. Det øger nemlig også sandsynligheden for, at huset er attraktivt i fremtiden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.