Her er en af forårets store havetrends

En af forårets store havetendenser er spejlbassiner. Det kan blive et næsten magisk element i haven, når den blå himmel, de drivende skyer og planternes løv spejler sig i overfladen. Og så er det nemt at holde.

Artiklens øverste billede
Runde spejlbassiner er klassikere, men er brugt på en ny måde i denne showhave. I stedet for et enkelt bassin, er der placeret to ved siden af hinanden i forskellige niveauer. De har jernkanter, får tilført vand fra en tagrende og er forbundet med en pumpe, der recirkulerer vandet. Hele havedesignet er baseret på cirkler – fra de runde træterrasser til de specialstøbte bænke i beton.

Spejlbassiner er blevet en trend i private haver. Historisk set har de altid være en del af klassiske haveanlæg og parker, og på haveshows i bl.a. England og Holland er de ofte at finde. Men endnu er det få private haveejere, som har et spejlbassin i haven. Måske hænger det sammen med opfattelsen af, at det er både svært at anlægge og vedligeholde, men det holder ikke stik.

Med et færdigt spejlbassin går det nemt at få vand i haven. Her er to rektangulære bassiner placeret på række. De er fremstillet af sortpatineret zink og afsluttes med en 10 cm bred kant, der giver en fin effekt. Det måler 100 x 200 cm, men kan laves i andre mål efter ønske. Fra Zinkbakken til 5.990 kr.

Et spejlbassin har kun en dybde på cirka fem cm, men selv den lave dybde er alligevel nok til, at både dyr og mennesker kan have meget glæde af vandet. Et spejlbassin egner sig dog ikke til fisk og åkander, da vandhøjden er alt for lav. Til gengæld giver det et stadigt skiftende billede af lys, skygge og glitrende vand i både en minimalistisk og en mere romantisk have.

Byg selv eller køb et færdigt

Der findes et stort udvalg af løsninger, når det gælder spejlbassiner. Man kan bygge et selv fra grunden, eller man kan købe en færdig udgave. Fælles for dem er, at de skal være lave og sorte indvendigt for at kunne spejle omgivelserne, mens størrelsen og faconen kan tilpasses fuldstændig efter ønske.

Et spejlbassin gengiver ikke blot himlen, men også omgivelserne – det afhænger af synsvinklen. Fint ser det ud, når vinden laver krusninger på vandoverfladen. Her er bassinet omkranset af formklippede buksbom, som næsten danner en grøn ramme om det foranderlige ”vandmaleri” i midten.

Det er ikke svært at etablere et spejlbassin – men det kræver forberedelse. Det er helt nødvendigt, at bunden er fuldstændig vandret i begge retninger. Derudover skal den være fast og tæt, da man i modsætning til almindelige havebassiner, kan få brug for at gå på bunden, når spejlbassinet skal renses. Det betyder, at hvis man forer med almindelig bassin-folie, skal den kombineres med et hårdt underlag.

Bassinet kan bygges af mange materialer: eternitplader, fiberbeton, glasfiber, cement, jern m.m. Blot skal man sikre sig, at den indvendige sorte farve naturligvis skal kunne tåle vand – og at blive rengjort med en kost.

Hvis man ikke har mod på at gå i gang med et selvbyg-projekt, findes der mange forskellige spejlbassiner i handlen, som enten kan stå oven på jorden eller graves ned. Eller man kan alliere sig med en smed, som kan forme en kant – rund eller firkantet, som kombineres med f.eks. en støbt bund.

Vedligeholdelse

I modsætning til havedamme, er det forholdsvis nemt at holde et spejlbassin. Det kan ikke undgås, at det med tiden bliver lidt grumset at se på, og så skal vandet skal skiftes. Det gøres nemt ved simpelthen at feje vand, blade m.v. ud over den lave kant og derpå rense indersiden grundigt med rent vand og en blød børste eller kost. Derefter fyldes nyt vand i.

Skal bassinet være selvpåfyldende, kan det få tilførsel af vand fra tagrenden, kombineret med overløb til kloak eller sivedræn. I varme, tørre somre kan det være nødvendigt at efterfylde bassinet indimellem, da fordampningen fra overfladen er stor.

Efter i mange år at have drømt om et spejlbassin, blev denne haveejer så inspireret af bassinerne på Heides Planteskole i Thisted, at hun valgte at overføre ideen til sin egen have. Bassinet er bygget op af eternitplader, skåret til i de rette mål, med en valset jernramme omkring, der er tre meter i diameter. Det er familien selv, som har bygget bassinet – efter kyndig vejledning fra Ole Heide.

Men med de få huskeregler, tilfører et spejlbassin en smuk og levende effekt til haven med et næsten magisk strejf.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.