Fra kold terrasse til varme rum
En sommerhusgrund ved Juelsminde blev klædt på til et godt udeliv, da havearkitekt Tor Haddeland tog en nøgen træterrasse under kærlig behandling.
Hold da op – så går vi all in!«
Sidste forår stod en lettere chokeret Christina Roslyng på træterrassen, der omringer familiens arkitekttegnede sommerhus med en facade af sort lærk. Hun skulle lige synke det forslag, havearkitekt Tor Haddeland netop havde slynget ud.
Han ville flænse en flere meter lang bræmme af mahogni-terrassegulvet op og i stedet plante en takshæk for at skabe et rum.
»Jeg var ærlig talt lidt skeptisk over for den ide,« fortæller Christina Roslyng.
Burger uden salat
Da Christina Roslyng første gang ringede til Tor Haddeland nogle uger forinden, fortalte hun, at de fik bygget sommerhuset i 2008. Men herude, nær enden af en tange i havet ved Juelsminde på den østjyske kyst, blæser det ofte, og folk kunne nemt se ind på grunden. Derfor havde de hverken læ, privatliv eller den store glæde af den nøgne mahogniterrasse, der blev opført sammen med huset. Eller som Christina Roslyngs mand Lars Christiansen bramfrit udtrykker det:
»Det var som en burger uden salat og pommes frites.«
Da Tor Haddeland første gang besøgte det kendte håndboldpar i haven, lavede han ikke så meget andet end at lytte til deres ønsker. For eksempel det lidt paradoksale i, at de gerne ville have mere læ, men samtidig bevare den storslåede havudsigt. Og grundens naturpræg.
Da parret fortalte, at der var mange kastevinde ved arealet omkring hoveddøren, foreslog Tor Haddeland med det samme, at de skulle fjerne en dør mellem hus og anneks, der, i stedet for læ, skabte turbolens. Så ville de også vinde mere havudsigt.
Spisezone med omtanke
Næste gang Tor Haddeland dukkede op på matriklen havde han tegningerne med, der bl.a. afslørede, at han ville flænse terrassen op. Med det dramatiske indgreb ville han slå flere fluer med ét smæk. Han ville kreere en hyggelig spisezone omgivet af stedsegrønne taks-mure, der ville trives i kystklimaet samt skabe læ og skrue ned for indkigget udefra. Samtidig ville han få nedtonet et alt for dominerende anneks og lave en ganglinje fra garage til hoveddør, der byder gæster velkommen.
Selv om den ramme-nedbrydende ide instinktivt gav modstand, så stolede parret nok på hans kompetencer til, at de alligevel sagde ”ja tak” til planerne.
Det, der tidligere var en stor og kold terrasse, er blevet til flere hyggelige rum. Det er meget mere imødekommende nu, og der er skabt mere sjæl omkring huset.
Modspil er det skabende
Der var dog lidt for mange fliser på tegningen efter Christina Roslyngs smag. Så, færre af dem. Omvendt ville Lars Christiansen først gerne have haft mørke fliser i samme nuancer som huset, men Tor Haddeland anbefalede i stedet at vælge en hvid granitplanke for at få en flot kontrasteffekt.
»Han mente, at sorte fliser ville blive for dystert. Det var fedt at få klar besked og blive udfordret, og at han kunne argumentere så godt for sine forslag. Da jeg spillede håndbold, var jeg hele tiden nødt til at få en ærlig og klar vurdering af mit spil for at kunne udvikle mig på banen. Det var præcis det samme her,« siger Lars Christiansen.
Ifølge havearkitekten selv er netop modspil en central del af alle byggeprocesser.
»En proces uden modspil er ikke et rigtig fedt projekt. Det skabende er, når vi får en tæt dialog om valgene. Jeg lytter til kundernes behov og ønsker – og prøver at føre ideerne videre til noget, de slet ikke havde set som en mulighed,« siger Tor Haddeland.
Nyder scenen foran huset
Så saven blev fundet frem, da et af Tor Haddelands firmaer DesignHavers anlægsteams materialiserede planen. Det gennemsavede gulv og takshækkene er blot nogle af de ideer, der nu får det arkitekttegnede hus til at smelte sammen med naturen og skaber flere glidende overgange fra garagen til stranden et stenkast fra terrassen. Og selv om det startede med skepsis, er Christina Roslyng ligesom sin mand ganske godt tilfreds med resultatet:
»Det, der tidligere var en stor og kold terrasse, er blevet til flere hyggelige rum. Hver gang jeg ankommer til sommerhuset, nyder jeg især den scene, der er skabt foran hoveddøren, hvor brædderne blev savet op. Det er meget mere imødekommende nu, og der er skabt mere sjæl omkring huset. Vi har aldrig siddet så meget udenfor som denne sommer. Det har bare været så fedt at få ført ud i livet.«