Fra kold terrasse til varme rum

En sommerhusgrund ved Juelsminde blev klædt på til et godt udeliv, da havearkitekt Tor Haddeland tog en nøgen træterrasse under kærlig behandling.

Artiklens øverste billede
En skulpturel bjergfyr snor sig op mod himlen på udsigtsterrassen. Også her havde anlægsfolkene fra DesignHaver gang i stiksavene, så det organiske element kunne indtage den store terrasseflade. Lars Christiansen er vild med løsningen: »Det er rigtig charmerende, at der er skudt noget levende ned i terrassen. Og vi var slet ikke i tvivl om, at der skulle nogle strandsten ned omkring plantens fod. Det er med til at skabe helheden og kontakten til kysten.«

Hold da op – så går vi all in!«

Sidste forår stod en lettere chokeret Christina Roslyng på træterrassen, der omringer familiens arkitekttegnede sommerhus med en facade af sort lærk. Hun skulle lige synke det forslag, havearkitekt Tor Haddeland netop havde slynget ud.

Christina Roslyng og Lars Christiansen luner sig ved et bålfad på en enkel udgave af det loungemøbel, Tor Haddeland har designet og udviklet. Møblet er bygget op af vejrbestandige elementer, der fx kan samles til en hel sofagruppe, der mikser spansk klub-stemning med skandinavisk design.
Et kig ned langs med langsiden af huset viser, hvordan de robuste og stedsegrønne takshække flere steder står som fritstående mure. På den måde kommer de til at virke som et levende, skulpturelt element i haven.

Han ville flænse en flere meter lang bræmme af mahogni-terrassegulvet op og i stedet plante en takshæk for at skabe et rum.

»Jeg var ærlig talt lidt skeptisk over for den ide,« fortæller Christina Roslyng.

Burger uden salat

Da Christina Roslyng første gang ringede til Tor Haddeland nogle uger forinden, fortalte hun, at de fik bygget sommerhuset i 2008. Men herude, nær enden af en tange i havet ved Juelsminde på den østjyske kyst, blæser det ofte, og folk kunne nemt se ind på grunden. Derfor havde de hverken læ, privatliv eller den store glæde af den nøgne mahogniterrasse, der blev opført sammen med huset. Eller som Christina Roslyngs mand Lars Christiansen bramfrit udtrykker det:

»Det var som en burger uden salat og pommes frites.«

Da Tor Haddeland første gang besøgte det kendte håndboldpar i haven, lavede han ikke så meget andet end at lytte til deres ønsker. For eksempel det lidt paradoksale i, at de gerne ville have mere læ, men samtidig bevare den storslåede havudsigt. Og grundens naturpræg.

Da parret fortalte, at der var mange kastevinde ved arealet omkring hoveddøren, foreslog Tor Haddeland med det samme, at de skulle fjerne en dør mellem hus og anneks, der, i stedet for læ, skabte turbolens. Så ville de også vinde mere havudsigt.

Spisezone med omtanke

Næste gang Tor Haddeland dukkede op på matriklen havde han tegningerne med, der bl.a. afslørede, at han ville flænse terrassen op. Med det dramatiske indgreb ville han slå flere fluer med ét smæk. Han ville kreere en hyggelig spisezone omgivet af stedsegrønne taks-mure, der ville trives i kystklimaet samt skabe læ og skrue ned for indkigget udefra. Samtidig ville han få nedtonet et alt for dominerende anneks og lave en ganglinje fra garage til hoveddør, der byder gæster velkommen.

Huset med den store, nøgne terrasseflade af maghogni før Tor Haddeland og ejernes fælles planer for huset blev sat i værk. Arealet bag den mest afsides af husets langsider var præget af en lang stribe græs, der i dag er blevet til to afslapningszoner.
Før ombygningen dominerede annekset scenen, når man bevægede sig fra garagen ind mod hoveddøren.

Selv om den ramme-nedbrydende ide instinktivt gav modstand, så stolede parret nok på hans kompetencer til, at de alligevel sagde ”ja tak” til planerne.

Det, der tidligere var en stor og kold terrasse, er blevet til flere hyggelige rum. Det er meget mere imødekommende nu, og der er skabt mere sjæl omkring huset.

Christina Roslyng

Modspil er det skabende

Der var dog lidt for mange fliser på tegningen efter Christina Roslyngs smag. Så, færre af dem. Omvendt ville Lars Christiansen først gerne have haft mørke fliser i samme nuancer som huset, men Tor Haddeland anbefalede i stedet at vælge en hvid granitplanke for at få en flot kontrasteffekt.


»Han mente, at sorte fliser ville blive for dystert. Det var fedt at få klar besked og blive udfordret, og at han kunne argumentere så godt for sine forslag. Da jeg spillede håndbold, var jeg hele tiden nødt til at få en ærlig og klar vurdering af mit spil for at kunne udvikle mig på banen. Det var præcis det samme her,« siger Lars Christiansen.

Ifølge havearkitekten selv er netop modspil en central del af alle byggeprocesser.

Lars Christiansen nyder en rolig stund i aftensolen. Han mener, at huset nu er smeltet meget bedre sammen med den rå kystnatur, der pakker huset ind. Blandt andet på grund af de stedsegrønne takshække, der trives i det salte, forblæste klima.
Christine Roslyng og Lars Christiansen fik kontante ideer lagt på bordet, da havearkitekten Tor Haddeland præsenterede sine planer for terrassens fremtid. Blandt hans planer var et radikalt forslag om at flænse et indhak af træterrassen op for at placere en hæk i stedet og dermed danne et rum.

»En proces uden modspil er ikke et rigtig fedt projekt. Det skabende er, når vi får en tæt dialog om valgene. Jeg lytter til kundernes behov og ønsker – og prøver at føre ideerne videre til noget, de slet ikke havde set som en mulighed,« siger Tor Haddeland.

Det massive træbord er med at danne et lille uderum i sig selv, og det robuste træ er lagt, så det kommer til at virke let. Bordet forhandles af DesignHaver og fås både i teak og jerntræ (azobé).
Aftenfreden sænker sig over den måske mest dramatiske forandring af terrassen, DesignHaver står bag på matriklen. Bemærk hvordan takshækken bryder rammen – ikke alene ved at bore sig ned i den, men også ved at fortsætte et stykke ud over terrassen. Bænken foran hækken byder velkommen, når man går fra garagen forbi annekset ind mod huset. I forgrunden ser du gasbålet Olymp Fireplace, der også er designet og udviklet af Tor Haddeland.

Nyder scenen foran huset

Så saven blev fundet frem, da et af Tor Haddelands firmaer DesignHavers anlægsteams materialiserede planen. Det gennemsavede gulv og takshækkene er blot nogle af de ideer, der nu får det arkitekttegnede hus til at smelte sammen med naturen og skaber flere glidende overgange fra garagen til stranden et stenkast fra terrassen. Og selv om det startede med skepsis, er Christina Roslyng ligesom sin mand ganske godt tilfreds med resultatet:

»Det, der tidligere var en stor og kold terrasse, er blevet til flere hyggelige rum. Hver gang jeg ankommer til sommerhuset, nyder jeg især den scene, der er skabt foran hoveddøren, hvor brædderne blev savet op. Det er meget mere imødekommende nu, og der er skabt mere sjæl omkring huset. Vi har aldrig siddet så meget udenfor som denne sommer. Det har bare været så fedt at få ført ud i livet.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.