Homestaging for begyndere

Når du ser en bolig i de glittede magasiner, er den ofte blevet stylet fra top til tå, lidt ligesom Hollywood-stjerner på en rød løber. Læs her, hvordan du iscenesætter – eller ”homestager” – dit hjem og skaber samme wow-effekt hjemme hos dig selv.

Artiklens øverste billede
Lidt rod er godt, når du skal iscenesætte dit hjem. Rydder du for meget op, kommer det nemt til at se for klinisk og upersonligt ud. Foto: Gitte Christensen

I det moderne hjem er der intet, der bliver overladt til tilfældighederne. Nej, her gør man sig umage og tænker over placeringen af hvert et møbel og hvert et objekt, om det så er planten i vindueskarmen, krydderierne på køkkenbordet eller stearinlysene på kommoden. Vi vil så gerne have, at vores hjem tager sig ud fra sin bedste side, og derfor homestager vi på livet løs.

Det gode førstehåndsindtryk

Begrebet homestaging kendes primært fra ejendomsmæglerverdenen og handler ganske enkelt om at style sit hjem, så det sælger bedre. For til trods for, hvad et gængs ordsprog påstår, er beliggenhed ikke det eneste, der tæller, når køberen træffer sin beslutning. Indretningen har også sit at skulle have sagt, og ligger der et par coffee table-bøger fremme på stuebordet og et par bløde puder i sofaen, er der stor sandsynlighed for, at dit hus ryger hurtigere og måske endda til en højere pris.

Ifølge en undersøgelse foretaget for den engelske avis The Times, træffer køberen nemlig sin beslutning inden for blot 15 sekunder, og derfor er førstehåndsindtrykket altafgørende. Det har således altid været kendt, at man bør slå græsset og fjerne beskidte sokker fra gulvet, inden køberen kommer på besøg, men legen behøver slet ikke at stoppe her.

Det handler om at vise, hvem vi er.

Gitte Christensen, , stylist

»Den potentielle køber fornemmer boligen med det samme, og derfor er det alfa og omega, at stemningen er varm og imødekommende,« siger indretningsarkitekt Niels Rejnhold, som har specialiseret sig i homestaging ifbm. boligsalg.

Det kan altså godt betale sig at smide et gulvtæppe i entreen, sætte et duftlys på badeværelset og fylde frugtskålen i køkkenet med farverige frugter. For det handler om at opgradere hjemmet og præsentere det fra sin mest attraktive side ved at dekorere lidt hist og ommøblere lidt her.

Dermed vil køberen nemlig øjeblikkeligt føle sig tilpas og få fornemmelsen af, at her er rart at opholde sig. Men homestaging er ikke kun forbeholdt husejere, der ønsker at generere hurtigt salg. Faktisk er det en disciplin, som flere og flere tager til sig.

Et af stylist Gitte Christensens bedste tips, når det kommer til homestaging er at bruge stilleben. Foto: Gitte Christensen

Hvorfor er vi nu så optagede af at iscenesætte vores hjem?

»Frem for alt, fordi det gør os glade, men også fordi vi gerne vil tilbyde et lækkert interiør til dem, der kommer på besøg,« siger Niels Rejnhold og fortsætter:

»I syden mødes man på restauranter og cafeer, men i Norden mødes vi i privaten. Derfor ligger det indlejret i os danskere, at vi skal sørge for at have de hjemlige rammer i orden.«

Vi åbner vores hjem

Tendensen forstærkes på mange måder i en tid, hvor tjenester som Airbnb sågar gør det muligt for os at invitere helt fremmede mennesker indenfor. Per konsekvens bliver vi ekstra optagede af, hvordan vores hjem tager sig ud.

Så optagede, at vi begynder at homestage. Nu overvejer vi hver en lille detalje, lige fra mønstret på viskestykkerne til farverne på bøgerne. For så kan vi dele vores hjem med god samvittighed. Og når ikke vi deler det fysisk, så deler vi det virtuelt.

»På sociale platforme, som Instagram, kan vi tage billeder af vores hyggelige læsehjørne eller vores velopdækkede middagsbord og dele det med vores netværk, som giver feedback og kommentarer,« siger stylist Gitte Christensen, der f.eks. selv er aktiv på mediet Instagram.

Her poster hun billeder af sit eget interiør, samtidig med at hun holder sig informeret om nye strømninger og ser, hvordan andre bor. Så takket være Instagram kan alle nu blive deres egen personlige stylist. Man kan lave flotte opstillinger og arrangementer, fotografere dem og fremvise dem til omverdenen, i håbet om, at de høster en masse ”likes”.

Bevar personligheden

Men kan det ikke gå hen at blive lidt for stylet, kunne man fristes til at spørge? Jo, det kan det, og når man homestager, er det derfor, frem for alt, vigtigt, at man bevarer personligheden. For i sidste ende har vi trods alt at gøre med et almindeligt hjem og ikke et setup til et boligmagasin.

»Det handler om at vise, hvem vi er. For nogle år siden gjaldt det om at have klassiske designermøbler og store køkkener, men i dag er det kreativiteten, der tæller. En vellykket homestaging er derfor en homestaging, der afspejler dem, der bor i hjemmet,« siger Gitte Christensen.

Den potentielle køber fornemmer boligen med det samme, og derfor er det alfa og omega, at stemningen er varm og imødekommende.

Niels Rejnhold, , indretningsarkitekt

Hun fremhæver to gode værktøjer, som kan hjælpe med at bevare personligheden, når vi homestager: billedvægge og stillebener.

»Billedvæggen er meget in for tiden og kan være med til at sætte et personligt præg på ethvert hjem. Her kan vi nemlig lave vores eget lille galleri af familieportrætter og feriefotos mikset med for eksempel små spejle, vævede tæpper eller grafiske illustrationer. Jeg synes, at en billedvæg fungerer bedst, når den er sammensat over tid og dermed rummer både noget nyt og noget gammelt,« siger stylisten og fortsætter:

»Stillebener (dekorative opstillinger, red.) kan ligeledes være med til at udtrykke vores personlighed. Jeg kan f.eks. selv godt lide at bruge vintage, keramik, bøger, lysestager og planter i mine stillebener. Det, der er interessant med stillebener, er, at vi hele tiden kan ændre dem afhængigt af humør og sæson, hvilket er med til at skabe et dynamisk hjem.«

Tre tommelfingerregler

Det lyder ganske enkelt, men det kræver unægtelig en smule øvelse at lave en vellykket homestaging. Derfor er her et par tommelfingerregler, man med fordel kan rette sig efter.

For det første er det en god ide at lade bestemte farver gå igen, så du ikke blander for mange udtryk sammen.

Ifølge boligstylist Gitte Christensen er en vellykket homestaging, når den afspejler den person, der bor i hjemmet.Foto: Nicoline Olsen

»Det virker fint at arbejde i farvetoner, der matcher, da det skaber ro for øjet,« siger Gitte Christensen og forklarer, at du derudover bør undgå symmetri:

»Ulige antal, skæve linjer og forskellige højder virker ofte mere impulsivt og mindre iscenesat.«

At stille et stearinlys i den ene ende af vindueskarmen, et stearinlys i den anden ende og en blomst lige i midt imellem holder altså ikke.

Vi iscenesætter os selv som aldrig før. Og nu er turen også kommet til vores hjem, hvor homestaging vinder stadigt større indpas. Foto: Gitte Christensen

Endelig er det, ifølge stylisten, vigtigt at skabe en logisk sammenhæng. Det betyder, at der nødvendigvis må foretages nogle fravalg, for vil vi alt for meget på én gang, kan det hurtigt komme til at se rodet og usammenhængende ud.

Fortæl i stedet en enkelt historie ad gangen ved at kombinere ting, som alle har noget til fælles, såsom geometrien, farverne eller materialerne. Nøgleordene er kræsenhed og selektivitet.

Tilbage er bare at gå i gang, så du kan begynde at dele dit hjem på livet løs – med en ven, en nabo, en køber, en følger på de sociale medier, eller bare med dig selv.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.