Stolenes mester
I 2014 er det 100 år siden, at møbelarkitekten Hans Jørgen Wegner blev født. Mange af Wegners møbler står i dag som noget af det bedste inden for dansk møbelarkitektur og bliver betragtet som møbelhåndværk af fineste karat.
Ingen over og ingen ved siden af.
Hans Jørgen Wegner, der i år fejres i anledning af 100-året for sin fødsel, var stolenes mester. Selv mente han, at stolen blev hans foretrukne møbel, fordi den var nærmest mennesket og i tæt kontakt med kroppen. Wegner designede gennem årene adskillige stole, hvoraf flere har fået nærmest ikonstatus.
Y-stolen er en af hans mest solgte modeller, mens den, han selv kaldte Den runde, opnåede stor international berømmelse som slet og ret The Chair, fordi John F. Kennedy og Richard Nixon sad i denne stol under en tv-duel i valgkampen.
Wegner kunne dog andet end det enkle og smukt afrundedei sit stoledesign. Han vovede også mere, med f.eks. den lave Snorestol i flagline og stål, og hans evne til at finde et selvstændigt nutidigt udtryk på grundlag af inspiration fra ældre møbelkunst ses i mange modeller, bl.a. i Påfuglestolen, der er en videreudvikling af den gamle Windsorstol.
Søn af en skomager
Hans J. Wegner rager op som et fyrtårn i fortællingen om dansk møbeldesign og anses sammen med Arne Jacobsen, Børge Mogensen og Finn Juhl som en af de store.
Han blev født den 2. april 1914 i Tønder, hvor hans far var skomagermester, og allerede fra barnsben lærte han godt håndværk at kende. Hos snedkermesteren i nærheden hentede han småstykker af træ, som han skar skibe og figurer af, og fornemmelsen for træets karakter og skønhed fulgte ham livet igennem og prægede hans formgivning.
14 år gammel kom han i snedkerlære hos H.F. Stahlberg, og som 20-årig flyttede han til København og supplerede sin solide håndværksmæssige kunnen med en uddannelse som møbeltegner på Kunsthåndværkerskolen.
Hermed var han rustet til en karriere som møbelformgiver, som skulle blive lang og omfangsmæssigt uden sidestykke i dansk møbelkunsts og dansk designs historie. Omkring 500 modeller blev det til, og selv om stolene fyldte det meste, tegnede Wegner også både sølvtøj, lamper og tapeter.
Møbler til Aarhus Rådhus
Wegner arbejdede som selvstændig arkitekt og etablerede egen tegnestue i Aarhus i 1943. Her designede han bl.a. en serie på fire Kina-stole, der var inspireret af de kinesiske kejserstole.
En af de første store opgaver, han fik i begyndelsen af 1940’erne, blev møbler og inventar til Aarhus Rådhus. Allerede her så man de karakteristiske træk, der præger de allerfleste af hans møbler – det enkle og ukunstlede, det brugbare og brugervenlige.
Siden blev formerne mere udsøgte og raffinerede – bl.a. fordi Wegner arbejdede med bestemte temaer, som f.eks. rygstykket på stolene, som han gradvis forfinede.
Men aldrig på bekostning af den gode funktion. For Hans J. Wegner havde den opfattelse, at der ikke var nogen grund til at udføre et møbel, hvis det ikke var brugbart, og han mente, at når et møbel var rigtigt, var det også smukt. Et andet aspekt ved det formgivningsarbejde, som Wegner udførte, var, at han ønskede at udvikle gode, ærlige møbler til almindelige mennesker.
På museum verden over
Wegner-design står på museer verden over, der er to specialsamlinger i Japan, og i hjembyen Tønder har han fået sin egen museumsafdeling. Der er skrevet flere bøger og lavet film om ham, og han blev gennem årene hædret med mange fine priser og æresbevisninger, danske som internationale. Bl.a. var han den første modtager af Lunning-Prisen i 1951.
I forbindelse med sin 90-års fødselsdag blev Hans J. Wegner hædret med flere udstillinger såvel herhjemme som i udlandet. I 1993 lagde Hans J. Wegner lineal og blyant, hvorefter han i nogle år virkede som rådgiver for datteren Marianne Wegner Sørensen. Wegner døde den 26. januar 2007 i en alder af 92 år.