Passionen for Wegner

Siden han var 13 år, er Lasse Andersens interesse for Hans J. Wegners møbler vokset støt. I dag er han 34 år og er gået på deltid fra jobbet som fysioterapeut for at skrive to bøger om den verdenskendte danske møbelarkitekt. I år fejres 100-året for Wegners fødsel.

Artiklens øverste billede
En kommode af eg og teak lavet for Ry Møbler er et godt eksempel på Wegners brug af de to træsorter.

Han erkender det med det samme. Det er en lidenskab for ham, det med Wegner. Et blik rundt i Lasse Andersens og hans kærestes treværelses lejlighed i Aarhus afslører det. Forskellige Wegner-spisestuestole rundt om spisebordet, lufthavnssofaen med tilhørende sofabord i teak, en skænk og småborde med den typiske kombination af eg og teak, ja, man kan blive ved. Der er nogle få andre design-møbler, men et gæt vil være, at Wegners design fylder 90 pct. i lejligheden.

Jeg ved, at jeg ikke kan eje det hele. Men jeg har en vild drøm om at lave et Wegnermuseum med alle hans stole, samle alle kræfter og få det til at ske.

»Jeg ved, at jeg ikke kan eje det hele. Men jeg har en vild drøm om at lave et Wegnermuseum med alle hans stole, samle alle kræfter og få det til at ske,« fortæller Lasse Andersen, der er uddannet fysioterapeut og opvokset i Brabrand. Den vilde drøm handler altså om at skaffe de omkring 350 stole, der kom i produktion, ud af de 500 stole, som Wegner designede.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Den første forelskelse

Første møde med det danske designikon var, da Lasse Andersen som 13-årig var med sine forældre i Helsingør. I et butiksvindue stod Wegners hjertebord med tilhørende seks stole. Lasse stod en time og kiggede på det.

»Jeg faldt for enkelheden og den måde, det var tænkt på – at stolen runder, så de står helt tæt på bordet. Det var min første forelskelse i møbler, og det har holdt ved. Altid mest Wegner, det er noget med æstetikken. Der gik ti år, fra jeg så hjertebordet, til jeg selv kom til at eje det.«

Hjertebordet købte Lasse Andersen ved en tilfældighed. Han var ude og se på hus sammen med sin søster, og pludselig var bordet der. Det stod i en kælder og krævede en kærlig hånd. Ejerne vidste godt, at det ikke var et hvilket som helst bord, men han fik lov til at købe det, fordi de kunne mærke, at det betød meget for ham.

Hellere undvære end nøjes

Lasse Andersen er ikke bange for at blive kaldt en nørd. Han ved godt, at hans interesse er lidt ud over det sædvanlige. Mens andre af hans generation i stor udstrækning har omgivet sig med Ikea-møbler, har Lasse Andersen altid nægtet at være med på den trend.

Papirkurv, arkivskab og stoler alle Wegners design. Papirkurven har Lasse Andersen fået af sin far, der har købt den på loppemarked for en 20’er. Den er lavet af overskydende træ fra de møbelserier, Wegner tegnede til Plan Møbler, Aarhus.

Han har købt, renoveret, byttet, sat i stand, trukket på sine snedkervenner og ikke mindst sin far og hans værksted. Far og søn har brugt mange timer i værkstedet sammen for at sætte møbler i stand.

»Min far har haft en stor betydning for, at min forelskelse udviklede sig til kærlighed. Bl.a. fordi vi har haft interessen sammen. Og jeg har nok været forskudt for min tid. Det er jo først nu, at mine venner begynder at forstå min interesse for designmøbler.«

Designet fangede ham

Forældrene har været bevidste om, hvilke ting og møbler de omgav sig med, og det har de givet videre til ham, forklarer han. »Mine forældre har ikke haft guld mellem hænderne, men de kunne sagtens købe en designerstol og undvære noget i flere måneder for det. Så jo, jeg har lært betydningen af godt design fra dem.«

Det har aldrig været på grund af navnet, men fordi designet i den grad har fanget ham, at det lige netop blev Wegners møbler, der tændte passionen i ham.

Han taler om enkelheden, blødheden og om, at Wegners møbler er som redskaber.

»Han har tegnet sine armlæn, så armen kan være i hvilestilling. Han har været milevidt forud for andre.«

Gyngestolen i teak fra slutningen af 1940’erne er lavet af billedskærer Michael Laursen, som Wegner arbejdede sammen med i sin Aarhus-periode.

Lasse Andersen har aldrig haft møbler som statussymbol. Men han har sagtens kunnet forstå, hvorfor mange af Wegners møbler er blevet ikoner.

Eksempelvis kunne han aldrig drømme om at købe Wegners Oksen i nyt sort læder. I hans optik skal den være betrukket med stof, eller også skal læderet været meget patineret af tidens tand.

Lasse Andersen tænker sig om og siger, at der nok kun er en håndfuld herhjemme, der har den viden og interesse for Wegner, som han besidder.

Wegner-udstilling i Japan

Da han skulle vælge studieretning efter gymnasiet, stod valget mellem arkitekt, tandlæge og fysioterapeut. Han slog med en terning. Derfor blev det fysioterapeut.

»Men jeg lovede mig selv at gøre noget ved det, selv om jeg ikke ville læse til arkitekt,« fortæller Lasse Andersen.

Og det har han gjort. Nu er han gået på deltid som fysioterapeut for at se, hvor det ender, det med Lasse og Wegner.

»Jeg har sat som mål, at jeg inden for ti år skal lave en udstilling om Wegner i Japan. I 2017, når Aarhus er kulturby, skal jeg lave en udstilling her i byen. Og i år skal jeg færdiggøre de to bøger, jeg er i gang med at skrive.”

Lasse Andersen synes, at Wegner gør et møbel lettere, når han anvender kombinationen af eg og teak i sit design.

Lasse smiler og konstaterer, at passionen har drevet ham til at afdække Wegners Aarhus-periode fra 1938-1946, som de færreste kender til.

»Meget få ved, at Wegner havde sin første tegnestue her i Aarhus og fik produceret sine tidligste møbler hos byens snedkermestre.«

Aarhus-relationer

Han håber på at få samlet en komplet værkfortegnelse over Wegners design og produktion fra perioden og finde alle de historier, som er forbundet til hvert møbel. Men det er noget af et puslespil. Alle arkiver er besøgt, han har fået lov af Wegnerfamilien til at gennemgå alle fotos fra Wegners tegnestue, og han har lokaliseret gamle snedker- og tømrermestre fra Aarhus, som har kunnet give lidt flere brikker til puslespillet.

»Jeg vil da gerne sende en efterlysning. Hvis der er folk, der har haft relation til Wegner, mens han boede i Aarhus, eller har nogle af de møbler, som han lavede dengang, vil jeg meget, meget gerne i kontakt med dem.«

Han forklarer, at man kan identificere nogle af møblerne ved, at der står Plan Møbel, Michael Laursen eller ICA Jensen bag på.

Krokodilleskabet

Han mangler naturligvis en del perler i sin Wegnersamling. Krokodilleskabet er det møbel, som han allerhelst vil have.

”Krokodilleskabet” er det Wegner- møbel, som Lasse Andersen allerhelst så i sin samling. Dækketøjsskabet er af eg, front med to massive låger med udskæringer i form af krokodilleskind i relief. Udført hos snedkermester Johannes Hansen. Vurdering: 400.000 kr. (udbydes på Bruun Rasmussen Kunstauktioner, auktion 853 i Bredgade den 4. december 2014).

»Wegner drømte selv om at blive billedskærer, og krokodilleskabet, som der ikke er lavet ret mange af, fortæller historien om Wegners egen opvækst. Og så håber jeg og drømmer om, at jeg en dag falder over Cirkelstolen.«

Lasse Andersen nævner også JH511 eller den langbenede delfinstol, som han meget gerne så i sin samling, og Jakkens Hvile, som han synes, fortæller historien om den evigt udfordrende og seriøst legende Wegner.

Lasse Andersens kæreste, der også er fysioterapeut, synes, han er rablende skør, pointerer han med glimt i øjet.

»Men hun elsker mig – og siger ”kan alle ikke lide Wegner?” Men der er jo nogen, der ikke ser skønheden i hans arbejde, hvilket jeg selvfølgelig er uforstående overfor,« siger han og ler.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.