Sådan får du ejerskifteforsikringen til at dække skimmelsvamp

Selvom forsikringsselskabet giver indtryk af det modsatte, kan ejerskifteforsikringen i visse tilfælde dække skimmelsvamp. Læs hvornår, og hvad du kan gøre for at få forsikringen til at dække.

Artiklens øverste billede

Ifølge advokat har de fleste fået dækket skaderne uden retssag, men gennem dialog med forsikringsselskaberne.

Det kan være svært at få ejerskifteforsikringen til at dække problemer med skimmesvamp, hvis du har købt en ny bolig.

Men du skal ikke give op.

Det er budskabet fra Marie-Louise Pind, der er advokat hos Homann Advokater og har hjulpet over 100 boligejere i sager om, hvorvidt ejerskifteforsikringen dækkede skimmelsvamp.

Ifølge hende selv har de fleste fået dækket skaderne uden retssag, men gennem dialog med forsikringsselskaberne.

SE TEMA: Skimmelsvamp

Dækning af skimmelsvamp er en konkret vurdering

- Hvis du kan sandsynliggøre - ikke nødvendigvis bevise - at der var skimmelsvamp i boligen på overtagelsestidspunktet, eller at der var en nærliggende risiko for det, så indeklimaet er påvirket, kan du have en god sag, siger Marie-Louise Pind.

Hun understreger dog, at ejerskifteforsikringen ikke altid vil dække, og at det beror på en konkret vurdering af sagen.

Svært at få dækket skimmelsvamp i ældre hus

- Jo ældre hus man køber, jo større er risikoen. Skimmelsvamp i en kælder på et hus fra 1930 uden fugtsikring, som man kender i dag, kan være svært at få dækket, fordi det i et vist omfang må forventes i forhold til bygningens alder. Men i et hus fra 1960'erne bør man ikke forvente, at der fx er skimmelsvamp i en gulvkonstruktion, som påvirker indeklimaet, siger Marie-Louise Pind.

Marie Louise Pind opfordrer til, at du inden køb af hus allierer dig med en erfaren rådgiver, der kan gennemgå huset, så du reducerer risikoen for, at noget går galt. Bl.a. Bolius tilbyder en såkaldt køberrådgivning.Marie Louise Pind opfordrer til, at du inden køb af hus allierer dig med en erfaren rådgiver, der kan gennemgå huset, så du reducerer risikoen for, at noget går galt. Bl.a. Bolius tilbyder en såkaldt køberrådgivning.

LÆS OGSÅ: Sundhedsfaren ved skimmelsvamp

Ankenævn giver sjældent medhold i sager om skimmelsvamp

At kampen er hård for at få ejerskifteforsikringen til at dække skimmelsvamp bekræftes med et hurtigt og ganske uvidenskabeligt kig på Ankenævnet for Forsikrings hjemmeside.

Søger du på "skimmelsvamp" på hjemmesidens liste over afgørelser på ejerskifteforsikring kan du se, at 11 klagere har fået medhold, 26 har fået delvis medhold, men at forsikringsselskabet har fået medhold i hele 152 sager.

Men det skal du ikke lade dig skræmme af, mener Marie-Louise Pind.

Hun mener, at nogle af de sager, der bliver tabt i Ankenævnet for Forsikring, ville være faldet anderledes ud, hvis boligejeren i stedet for havde foretaget en såkaldt isoleret bevisoptagelse, hvor en erfaren syns- og skønsmand ser på sagen.

Hvis du skal have foretaget et frivilligt syn og skøn, skal du og forsikringsselskabet være enige om at få det foretaget, og hvem der skal være skønsmanden. Det er dog ikke altid, at forsikringsselskabet vil indgå en sådan aftale, når de har afvist at dække en svampeskade.

- Er det skønsmandens vurdering, at der er en skade, er det min opfattelse, at forsikringsselskaberne i mange tilfælde er villige til at erstatte skaden uden retssag, siger Marie-Louise Pind.

Tag en rådgiver med, når du køber hus

Marie Louise Pind opfordrer derfor til, at du inden køb af hus allierer dig med en erfaren rådgiver, der kan gennemgå huset, så du reducerer risikoen for, at noget går galt. Du kan både vælge at få tjekket udelukkende for skimmelsvamp, det koster ca. 3.000-5.000 kr., eller at få et grundigt tjek af hele huset. Bl.a. Bolius tilbyder det sidste en såkaldt køberrådgivning hos Bolius koster fra 5.650-7.450 kr. alt afhængig af husets størrelse.

Det kan du evt. også bruge på at få et afslag i prisen, hvis den sagkyndige vurderer, at der er tegn på skimmelsvamp eller en nærliggende risiko for det, siger Marie-Louise Pind.

Rådgiver måler fugt

Fagekspert i Bolius, Tine Sode, er enig.

- Den tilstandsrapport, der udarbejdes ved boligslag indeholder ikke er fugtmålinger. Derfor er det en god idé selv at hyre en rådgiver, der kan måle fugt - fx på væggene i de rum, der støder op til badeværelser og ved kuldebroer ved vinduer. Er der fugt, kommer der sandsynligvis skimmelsvamp, siger Tine Sode.

LÆS OGSÅ: Fem steder, du typisk får skimmelsvamp

Brug rådgiver før forsikringsselskabet

Har du allerede købt en bolig, og finder du bagefter ud af, at der var skimmelsvamp, eller at der var en nærliggende risiko for det på købstidspunktet, skal du henvende dig til forsikringsselskabet for at få ejerskifteforsikringen til at dække.

Men inden da skal du have fat i en byggeteknisk rådgiver, der netop har erfaring med skimmelsvamp og ejerskifteforsikring og få ham til at undersøge sagen, siger Marie-Louise Pind.

Rådgiveren skal give en klar vurdering af, om der er tale om en skade, der ligger ud over det forventelige i forhold til tilsvarende ejendomme, og at den var til stede på overtagelsestidspunktet, eller at der var en nærliggende risiko for skade forud for overtagelsestidspunktet.

Får du en afvisning af forsikringsselskabet, selvom den byggetekniske rådgiver mener, der er en sag, bør du tale med advokat, der har haft den slags sager, råder hun. Overvej at inddrage advokaten fra begyndelsen, så de rigtige argumenter kommer i spil fra starten.

Dyrt at føre retssag mod forsikringsselskabet

- Et syn og skøn kan være dyrt, og retshjælpsforsikringsselskaberne vil ofte henvise til, at sagen skal afgøres i Ankenævnet for Forsikring, før de giver hjælp. Og hvis forsikringsselskabet ikke giver sig efter skønserklæringen, er det også dyrt at føre en retssag, siger Marie-Louise Pind.

Hun har ikke noget generelt bud på, hvad en retssag vil koste.

- Det afhænger helt af sagens konkrete omstændigheder, og hvor stor skaden er rent økonomisk.

At det kan være svært at få ejerskifteforsikringen til at dække, prøvede hun på sin egen krop, da hun for 10 år siden overtog et hus, der viste sig at være slemt angrebet af skimmelsvamp. Forsikringsselskabet Codan nægtede at betale skaden, selvom huset var ubeboeligt.

Det endte Codan dog med at gøre efter havandet år.

Få selv udbedret små skader med skimmelsvamp

Som advokat tager Marie-Louise Pind som regel ikke selv sager, hvor en udbedring af skaderne ligger under 150.000 kr.

- Skimmelsvampsager kan i værste fald tage op til flere år. Så hvis skaden kan udbedres for fx 50.000 kr., synes jeg, man skal overveje bare selv at punge ud og få det ordnet hurtigst muligt for ens eget og familiens helbreds skyld, siger Marie-Louise Pind.

LÆS OGSÅ: Sådan fjernes skimmelsvamp i din bolig

Bolius

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.