Bakterier skyder op i luften, når du glemmer at slå låget ned efter toiletbesøg

Et stort antal danskere undlader at lukke toiletlåget, når de trækker ud, viser ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Kinesiske forskere påviste for nylig, at mikroskopiske toiletdråber hvirvles op til en meter op i luften, når du skyller ud i wc’et. Her kan de bakteriebefængte dråber hænge i et helt minut og sætte sig på håndklæder og tandbørster. Foto: Colourbox

De fleste toiletbesøg slutter med, at du skyller ud, men med åbent eller lukket toiletlåg?

Det spørgsmål lader til at splitte danskerne. I hvert fald hvis man skal tro en ny spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har lavet for hygiejnevirksomheden Initial.

Her svarer 27 pct. af de 1.038 adspurgte danskere, at de konsekvent lukker toiletlåget, når de trækker ud, mens 4 ud af 10 respondenter svarer ”sjældent” eller ”aldrig”.

Men det skulle de måske overveje at begynde på, for hver gang du trækker ud i toilettet, hvirvles millioner af mikroskopiske dråber op i luften i en slags kæmpemæssig ”toiletnys”, der blandt andet består af urin og afføring.

Dråberne falder langsomt, men sikkert, til ro på resten af badeværelset og kan eksempelvis sætte sig på håndklæder og tandbørster, men også dørhåndtag, som mange mennesker er i kontakt med.

På den måde har bakterier og sygdom – for eksempel coronavirus – gode betingelser for at sprede sig i husstanden, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum. Risikoen for smittespredning er dog minimal, hvis toiletlåget er slået ned, når du skyller ud.

Tænk på dine kolleger

Undersøgelsen vækker bekymring hos Maria Brix Balle, der er biolog ved Initial, hygiejnevirksomheden, der har taget initiativ til rundspørgen.

»Vi deler bakterier med hinanden, når vi går på toilettet, men vi har selv indflydelse på omfanget. Særligt i lys af coronaepidemien,« siger hun.

»Det overrasker mig, at så relativt få vælger at slå brættet ned, når de har været på toilettet. Det bør man gøre som et led i god toilethygiejne, ikke mindst på arbejdspladsen, hvor mange deler toilet.«

Toiletter, der anvendes af mange, øger risikoen for infektioner og sygdomme markant, fordi du her er udsat for langt flere og fremmede bakterier end i dit hjem.

Ifølge lovgivningen skal alle toiletter på danske arbejdspladser være udstyret med toiletpapir og sæbe. Alt derudover er dog op til arbejdsgiveren. Ifølge en tidligere undersøgelse har kun 6,6 pct. af danskerne adgang til toiletter med sæderens på deres arbejdsplads, selv om det kan reducere antallet af bakterier med 99 pct.

Bakterier hænger i luften

Det er kun få uger siden, at kinesiske forskere påviste, at de såkaldte aerosol-dråber, der gemmer sig i toilettet, flyver en meter op i luften fra kummen, når du skyller ud.

Dråberne er meget små, men dog ikke mindre (de største kan blive op til 0,1 millimeter), end at du i det rette lys kan se dem med det blotte øje. Og når de først svæver rundt i luften over kummen, kan de blive der i et helt minut.

Selv om det lyder klamt, er der ingen grund til panik, forsikrer Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er overlæge ved Statens Serum Institut, over for dr.dk.

»Hvis der er rester fra toiletbesøget, så er det fortyndet i vand. Hvis du ellers har god håndhygiejne efter toiletbesøget, burde du ikke være i større fare for sygdom,« siger hun og forklarer, at de fleste bakterier og virusser kun lever ganske kort tid på et toiletlåg.

En undtagelse er dog roskildesyge, som kan være der flere uger. Af samme grund betaler det sig at gøre grundigt rent og følge førnævnte råd, som så mange danskere ifølge rundspørgen forsømmer, lyder det fra Elsebeth Tvenstrup Jensen:

»Sørg altid for at lukke låget, før du skyller ud.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.