Nordtysk trafikkaos i vente

Bilferie: Vejarbejde nord for Hamborg giver udfordringer for især de jyske og fynske feriebilister. Tysk trafikekspert opfordrer bl.a. til, at man undgår at køre om lørdagen.

Artiklens øverste billede
Der er igen i år udsigt til massive køer ned gennem Tyskland, værst ser det dog ud nord for Hamborg. Med planlægning kan de værste propper undgås og turen gøres mere bekvem. Foto: Thomas Borberg

Titusindvis af danskere er snart på vej sydpå, men går turen fra Jylland eller Fyn, venter der desværre trafikkaos forude.

Problemet er den vej, som gps-navigatoren kalder E45/A7, men som en læge snarere vil beskrive som Tysklands stærkt forkalkede hovedpulsåre.

I år strammer det især til nord for Hamborg, hvor motorvejsstrækningen udvides fra to spor til tre i hver retning over en strækning på ca. 60 km.

Det medfører langt større sandsynlighed for kødannelser i især myldretiden på hverdage og generelt på søndage hen over hele sommeren.

Pas på Hamborg

Arbejdet med motorvejsudvidelsen planlægges så vidt muligt, så det medfører så få gener for trafikken som muligt, men det kan ikke undgå at få konsekvenser for trafikken omkring Hamborg, der er et af de helt store tyske trafikknudepunkter.

Forventningen er, at køretiden vil øges med op til én time for de 60 km., men værre er det, at risikoen for massive kødannelser stiger markant.

»Dét bedste råd er derfor helt at undgå at køre gennem Hamborg-området i tidsrummene fra 6.30 til 9.00 om morgenen og 16.00 til 18.30 om aftenen, hvor myldretiden og trafikbelastningen er på sit højeste. Faktisk vil jeg helt undgå at køre gennem Hamborg på lørdage i dagstiden, da vi forventer, at trafikken bliver meget tæt,« siger Katrin Müllenbach-Schlimme fra den tyske bilistorganisation ADAC’s pressesekretariat til Jyllands-Posten.

Længere rejsetid

I det hele taget er den populære transitrute A7 belastet af vejarbejder på den nordlige del fra Kassel-bakkerne og op mod Hannover og Hamborg.

Staukarte: Markeret med rødt er de strækninger i Tyskland, hvor der varsles om kø/vejarbejder. Kilde: ADAC

Der er flere lange strækninger, hvor vejarbejder medfører indsnævringer af kørebanerne ned til to meters bredde, og samtidig er hastighedsgrænsen nedsat til 60 km/t.

Det vil utvivlsomt medføre markant forøget rejsetid for de mange tusinde danskere, især jyder og fynboer, der benytter autobahn A7 ud og hjem fra ferien i det sydfranske og norditalienske.

ADAC forventer, at køretiden på de omkring 950 km. på A7 bliver op til 14 timer i år, inklusiv pauser.

»Den trafikale situation er ikke meget forandret fra sidste år til i år. I sommer vil der være rigtig mange køretøjer på vejene, og der er fortsat lange strækninger med vejreparationer og udvidelser, så jeg anbefaler, at man tager sig god tid. Man kan eventuelt planlægge en overnatning og nyde den tyske natur og gæstfrihed,« siger Katrin Müllenbach-Schlimme.

Hun har også et godt råd i forhold til overvejelserne om at køre af motorvejen, hvis der er lange kødannelser eller risiko derfor.

»Hvis meldingen lyder på kø i op til en time, så anbefaler vi, at man bliver på motorvejen. Årsagen er, at de mindre veje også hurtigt bliver fyldt med biler, og generelt er vi hurtige til at rydde op ved færdselsuheld og lignende. Er der længere ophold i trafikken end en time, så kan man begynde at overveje alternative ruter,« er rådet fra Katrin Müllenbach-Schlimme.

A9 ser fin ud

Mens jyder og fynboer altså kan forvente forøget køretid på A7, så ser det bedre ud for sjællændernes foretrukne motorvejsstrækning A9, der går fra nord til syd længere øst på.

A9 er igen i år ikke præget af vejarbejder, og derfor forventes køretiden at være nogenlunde normal. Dog skal bilisterne være klar over, at der i bunden af A9 nede omkring München, hvor den går over i den tværgående A8, fortsat er massive vejarbejder på grund af ødelæggelser i efteråret 2013.

Rejsetiden er således øget med op til to timer på de omkring 130 km. fra München til Salzburg, som benyttes af rigtig mange danskere, som skal på ferie i Østrig og Norditalien.

Forbered dig hjemmefra

Jan Lang, der er markedsanalytiker på Bilbasen, har for nyligt kørt hele turen ned gennem A7, og han opfordrer de danske feriebilister til at tjekke www.ADAC.de hjemmefra.

»De har hele sommeren en udvidet service med trafikinformationer og forslag til alternative ruter på de mest belastede strækninger,« siger han.

Jan Lang har også fire enkle råd til, hvordan man kan gøre køreturen gennem Tyskland mere afslappende:

Første råd er at forsøge at time sig uden om metropolerne i myldretiden. Sørg for at køre så man rammer Hamborg, Frankfurt, München, Stuttgart, Nürnberg og Basel uden for myldretiderne fra syv til ni og fra 16 til 19. Gør man det, så er sandsynligheden for at køre i kø væsentligt mindre. Man skal altså time udrejsetidspunktet, så de nordlige metropoler – især Hamborg – undgås, og så fremdeles i forhold til kørsel og pauser.

Andet råd er at tage en overnatning ud og hjem i Tyskland. Kør af autobahn’en, og Tyskland åbenbarer sig som et skønt ferieland, endda til rimelige priser. Man kommer langt for 60 euro i forhold til overnatning

Tredje råd går på at lytte til trafikmeldingerne. Tyskerne er verdensmestre i trafikovervågning, og det er værd at lytte til rådene.

Fjerde råd handler om at tage sig god tid; stress ødelægger ferien, og det er en fejl at tro, at familien hurtigt vil frem – jo, det vil vi jo, men det er ødelæggende, hvis en eller to af rejseselskabet stresser af den grund.

Har man mindre børn med, er det i øvrigt vigtigt at være opmærksom på forskellige regler med hensyn til barnestole. De ganske store forskelle er beskrevet på fdm.dk.

Hvis du i 3. weekend i juni eller første weekend i juli skal via A7/E45 til lufthavnen i Hamborg, så må du regne med længere transporttid. På grund af vejarbejder (ved afkørsel Schnelsen) kan der opstå kø og forsinkelser allerede ved afkørslen Schnelsen Nord på motorvejen. Fra fredag d. 3. juli til mandag d. 6. juli bliver afkørslen Schnelsen (den næste efter afkørslen til lufthavnen) spærret i 55 timer. Spærringen starter først efter lufthavnsafkørslen (Schnelsen Nord), passagerer der kommer fra Danmark og Nordtyskland bruger den normale rute til Hamborg lufthavn. Da afkørslen ligger tæt på spærringen, kan det komme til kødannelse, og du bør derfor beregne ekstra tid når du skal til lufthavnen.

Spærringen er gældende fra fredag aften kl. 22 til mandag morgen kl. 05. Også i de kommende måneder må der forventes vejarbejder i området, så Hamborg lufthavn anbefaler at beregne lidt ekstra tid når I skal både til og fra lufthavnen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.