Hvordan ville Hamilton klare sig i en Renault-racer?

Det franske holds bil og setup er årsag til, at Kevin Magnussen er nummer 15 i VM-stillingen, mener eksperter.

Artiklens øverste billede
Kevin Magnussen i sin Renault en sjælden gang foran Lewis Hamilton i en velfungerende Mercedes – situationen er fra Canadas Formel 1 Grand Prix i juni i år. Hvad ville der ske, hvis de to kørere byttede bil? Foto: Jan Sommer

Et tankeeksperiment: Katapultér Kevin Magnussen over i en Mercedes-væddeløbsvogn og Lewis Hamilton i en Renault-racerbil. Lad dem så tilbagelægge sæsonens otte første Formel 1-grandprixer.

Renault har hverken knowhow eller mandskab nok til at udvikle biler til 2016 og 2017 på samme tid.

John Nielsen, , motorsportsekspert og tidligere Formel 1-kører

»De ville bytte plads i VM-stillingen, så Magnussen ville ligge nummer to og Hamilton nummer 15. Nogle vil sige, at så kan alle køre Formel 1. Det kan alle så sandelig ikke. Kevin er på niveau med de bedste køremæssigt, og det er altså uhyggeligt højt,« siger John Nielsen, som er motorsportsekspert på TV 3+.

Forestillingen ligger i forlængelse af Kevin Magnussens udmelding forud for årets niende Formel 1-løb i Østrig søndag. Renault-racerne kommer ikke i nærheden af at vinde noget i 2016. Derfor bør det franske fabrikshold fokusere al energi på at designe en bedre bil til 2017, lod dets danske førstekører forstå.

Renaults løbsdirektør, Frederic Vasseur, kaldte det ellers en fejl, hvis holdet opgav at udvikle 2016-bilen, efter Kevin Magnussen tog seks point med en syvendeplads i Sochi for en måned siden. Magnussens udmelding er imidlertid ingen falliterklæring, mener Jyllands-Postens Formel 1-ekspert, Thomas Wulff.

»Nej, for Renault har også udviklet bilen. Problemet er bare, at det har de andre hold også. Derfor har Renault ikke rykket sig. På et eller andet tidspunkt var holdet nødt til at trække en streg i sandet og sige, at det kan godt være, at der mangler 13 løb, men nu er det nødvendigt at kigge mere mod 2017,« siger Wulff.

For smalt et Renault-setup

I december 2015 købte Renault 90 pct. af aktiebeholdningen hos det tidligere Lotus-hold for bare ét pund, men overtog også dets gæld. Den sene start er en af årsagerne til, at den gule racer ikke har kørt på velsmurte stempler i Formel 1-comebacket, ifølge den nidobbelte Le Mans-vinder Tom Kristensen.

»Holdet har haft svært ved at udvikle det rigtige setup og finde de rigtige kompetencer, med de muligheder det har haft. Renault har enten ikke været i stand til at følge med eller været rimelig hurtig til at finde holdets maksimum. Men jeg havde da større forventninger til holdet inden sæsonen,« siger han.

Netop setuppet har været for smalt til, at holdet har kunnet mønstre podieplaceringer i indeværende sæson, mener John Nielsen. I juni sidste år begyndte Lotus at fyre ansatte, og holdet nåede ned på en arbejdsstyrke i omegnen af 300 personer. Den har Renault opgraderet til cirka 500 personer sidenhen.

»For at drive et top-Formel 1-team i dag skal du minimum op på 750-800 mennesker. Dem kan du ikke bare lige ringe til og så ansætte 300 mennesker flere. De er alle specialister hver især. Renault har hverken knowhow eller mandskab nok til at udvikle biler til 2016 og 2017 på samme tid,« siger han.

Succes det bedste brændstof

Selv om Kevin Magnussen altså ikke satser på succes i år, vil han formentlig jagte den på Red Bull Ring søndag alligevel. Her ser Tom Kristensen gode muligheder for Renault, om end der er racerbaner senere på sæsonen, hvortil han har større forhåbninger om, at Magnussen kan lave et Sochi-lignende resultat.

»For det er top-10-placeringer, det drejer sig om. Dem hvor man kan sige, at udover at der kommer point ind på lystavlen, giver det også en masse tro og energi i teamet. For det er selvfølgelig hårdt for alle, som arbejder for Renault. Succes er simpelthen det bedste brændstof, et team kan få,« siger Kristensen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.