Esbjerg fB havde ikke tid til at vente på cheftræners revolution

Jonas Dal er færdig i Esbjerg fB, hvor han fik under et år til at indføre sine tanker om fællesskab og fælles ansvar.

Artiklens øverste billede
Nicki Bille har tilsyneladende ikke den store interesse i instruktionerne fra Jonas Dal, og efter at have luftet sin utilfredshed med den nye træners stil skiftede angriberen klub i januar. Foto: Ernst van Norde/Polfoto

Hobros opstigen til superligaen blev betegnet som et fodboldens fatamorgana.

Jeg tror, at Jonas er blevet overrasket over, hvor anderledes og stor en klub EfB er i forhold til Hobro.

Kristoffer Jarl Kristensen, fungerende EfB-formand

Lilleklubbens eventyr er da også foreløbig endt med en brat nedrykning til den næstbedste række, og torsdag blev illusionerne og drømmene så punkteret hos arkitekten bag.

Hyldet som en forfriskende fornyelse i gruppen af elitetrænere blev Jonas Dal hentet til Esbjerg fB i oktober sidste år som afløser for den fyrede Niels Frederiksen med det opdrag at skabe stabilitet og en solid bund under traditionsklubben, men nu er han blevet afskediget på grund af selvsamme egenskaber.

Kort fortalt passede den arvede trup ikke til hans højskoletanker om succes gennem større fællesskab og ansvarsfølelse, efter svigtende resultater og faldende indtjening passede klubbens økonomi ikke til hans ønsker om køb af spillere med den rigtige indstilling, og derfor passede han pludselig ikke længere ind i klubben.

»Jonas overtog holdet i en svær periode, og vi troede alle, at han var den rette medicin, men vi må bare erkende, at vi endte næstsidst i den forgangne sæson, så derfor har vi haft en række overvejelser om, hvordan vi bedst kommer videre. Jonas står for en spillestil og ledelsesform, som på den korte bane ikke tjener EfB, og det har vi haft en god og konstruktiv drøftelse med ham omkring, og derefter var vi enige om at skilles,« fastslår Kristoffer Jarl Kristensen, EfB’s fungerende bestyrelsesformand.

»Jonas mener selv, at han var godt i gang med arbejdet med at omstille os, men udefrakommende faktorer gør, at vi ikke har tid til at vente. Vi har sæsonkortholdere, der ikke forlænger, vi har fået reaktioner fra offentligheden, fra sponsorer, fra spillere, så vi skulle have resultater nu, og det kræver en ny ledelsesstil.«

Uro på de indre linjer

Som midlertidig afløser har EfB indsat den hidtidige trænerassistant, Lars Lungi Sørensen, og søger nu efter en permanent løsning.

Jonas Dal var ikke at træffe for en kommentar, men han havde over for sine tidligere arbejdsgivere erklæret skuffelse over dommen.

Omvendt kan han ikke have været totalt uforberedt, da han gennem det seneste halve år var blevet mødt med krav fra både ledelse og spillere om at være mere klar i udmeldingerne, være skarpere i kritikken og i det hele taget vise, at alle de fine ord havde reelt indhold og førte noget positivt med sig.

Eksempelvis indførte Jonas Dal før forårssæsonen en langt længere arbejdsdag, da spillerne skulle være samlet fra 9.30 til 15.30 og især om eftermiddagen ville blive delt i smågrupper med opgaven at tale sig tættere på hinanden. Visse spillere som Nicki Bille havde allerede før jul svært ved at indordne sig og blev sendt til polsk fodbold, men efter ganske kort tid med den nye filosofi vendte mange i spillertruppen sig mod ideen, da det efter deres mening blev lidt for luftigt og gik udover udbyttet på træningsbanen, hvor øvelserne endte med at udløse en masse snak om hvad og hvorfor og derfor alt for ofte løb ud i sandet.

»Jeg vil egentligt bare sige, at resultaterne taler for sig selv, men jeg tror, at Jonas er blevet overrasket over, hvor anderledes og stor en klub EfB er i forhold til Hobro,« påpeger Kristoffer Jarl Kristensen.

Beslutningen kommer i halen på en svær periode for vestjyderne.

Spillemæssigt var indtrykket mildt sagt sløvt gennem hele sæsonen, hvor klubben udelukkende blev reddet af tilpasningen til en ændret turneringsstruktur, der reducerede antallet af nedrykningspladser fra to til en. Placeringen som nummer 11 kostede imidlertid både tilskuere og tv-penge, og tidligere på måneden justerede ledelsen derfor målsætningen til en placering uden for det slutspilsgivende topseks og meddelte samtidig, at truppen ikke ville få tilført nyt blod.

Allerede dagen efter måtte bestyrelsen forsøge at dæmpe panikken, da de udeblevne indtægter pressede likviditeten til en så høj grad, at klubben måtte have tilført midler fra to aktionærer.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.