Cykling

Froomes loyale løjtnant har overtaget tronen

Sejren i Tour de France udvider Geraint Thomas' imponerende cv, der blandt andet tæller to gange OL-guld.

De to britiske ryttere, Christopher Froome (tv.) og Geraint Thomas. Foto: Ritzau Scanpix/Philippe Lopez

Ingen kunne måle sig med Geraint Thomas i 2018-udgaven af Tour de France.

Den stærke waliser kørte tre uger på de franske landeveje uden at vise svaghedstegn, og det sikrede ham sejren i det prestigefyldte etapeløb.

Altmuligmanden fra Cardiff i Wales har klatret til tops ad en imponerende karrierestige, der gradvist er blevet stejlere, i takt med de bjerge han har erobret.

Før denne sommer havde den 32-årige rytter aldrig prøvet at slutte i top-10 i hverken Giro d'Italia, Vuelta a España eller Tour de France. Nu har han vundet sidstnævnte - det største løb af dem alle.

Det skete blandt andet på bekostning af Thomas' kaptajn, den firedobbelte vinder Chris Froome, der tog til Frankrig for at skrive historie.

En femte Froome-triumf havde tangeret rekorden for flest officielle Tour-sejre, og alt var kørt i stilling til, at det skulle ske.

Men historien tog en anden drejning. Allerede ved målstregen på 1. etape var Froome 51 sekunder efter sin løjtnant.

Bonussekunder og stabil bjergkørsel sørgede langsomt men sikkert for, at Thomas distancerede sin kaptajn i klassementet og til sidst selv indtog rollen som holdets styrmand.

Det kunne lyde som konturerne af et kongemord. Men Geraint Thomas lod langtfra til at have planer om at overliste sin kaptajn.

Måske var det også Thomas' trofaste personlighed, der fik den tidligere holdkammerat Mark Cavendish til at lovprise Thomas på Twitter efter lørdagens enkeltstart, der cementerede Tour-sejren.

- Hvis du er så heldig at kalde ham din ven, er han én, der altid har din ryg. Alle, der kender Geraint Thomas, ved, hvor meget han fortjener det.

- Hans loyalitet og arbejdsmoral er forbilledlig. Ikke kun, hvad angår cykling, men også i livet, skrev den britiske sprinter.

Et nyt skud på stammen er Thomas dog ingenlunde.

Tidligere i karrieren var Thomas en specialist inden for banecykling. Som banerytter var han med til at vinde guld i forfølgelsesløb for hold ved OL i 2008 og 2012.

Evnerne fra banen har han ført med over på landevejen, hvor han har vundet flere enkeltstarter og holdtidskørsler.

Den samlede sejr i Critérium du Dauphiné for knapt to måneder siden gav tro på, at Thomas havde ramt et nyt niveau i bjergene.

Det niveau bevarede han i løbet af tre uger i Touren. Da sejren var så godt som sikker efter lørdagens enkeltstart, fik detroniserede Froome dog en del af æren.

- Det er måske den bedste etapeløbsrytter nogensinde, der kørte for mig. Det er surrealistisk, sagde Thomas.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Mest læste cykling
Annonce
Cykelmagasinet.dk
Flere nyheder på Cykelmagasinet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her