Læger advarer mod gigtmedicin i elitesport

Med afsæt i Daniel Aggers fortælling om sit brug af gigtmedicin i karrieren og hans voldsomme oplevelse i Parken, advarer læger nu mod brugen af den i elitesport.

Artiklens øverste billede
Daniel Agger fortæller i en serie i Jyllands-Posten om sin karriere. Den handler også om brugen af gigtpiller. Billedet er fra Brøndby IF’s udekamp mod AaB i 2015. Foto: Gregers Tycho

Det er ifølge to overlæger med ekspertise i gigtmedicin udtryk for en »skæv kultur« eller et »usundt miljø,« hvis fodboldspillere og andre eliteidrætsfolk ser sig nødsaget til at spise smertestillende gigtmedicin for at kunne holde til belastningen ved deres sport. Deres afsæt til denne kritik er tidligere landsholdsanfører Daniel Aggers fortælling om, at han har brugt gigtmedicin i karrieren mod smerter mellem kampene og for at blive klar til det næste opgør.

Det er en skæv kultur, man er kommet ind i, at man er nødt til at tage piller for at passe sit arbejde som fodboldspiller.

Mikkel Christensen, , overlæge ved klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital

»Udgangspunktet er, at elitesport ikke er sundt, og når det sker på den måde, er det selvfølgelig endnu mere usundt. Så kan man skade sig selv. Har man ikke tid til at komme sig over skader, er det udtryk for et usundt miljø,« siger overlæge i reumatologi ved Aarhus Universitetshospital, Mogens Pfeiffer.

Daniel Agger fortælller i en ny serie i Jyllands-Posten om sin karriere. Den handler også om brugen af gigtpiller. Daniel Agger kendte til, at medicinen kunne have bivirkninger.

»Det er en skæv kultur, man er kommet ind i, at man er nødt til at tage piller for at passe sit arbejde som fodboldspiller. Det kan godt være nødvendigt af og til, men det skal ikke være normen at gøre det hver dag, og man skal ikke føle sig presset til det,« siger Mikkel Christensen, overlæge ved klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Han understreger, at pillerne er beregnet til helt andre ting end i et eliteidrætsmiljø.

»Det er piller, man tager i kortere perioder som smertelindring. For eksempel efter en operation. Det er ikke hensigtsmæssigt at tage dem i længere tid for at passe sit arbejde. Det er heller ikke det, pillerne er beregnet til,« siger han og fortæller om de mest alvorlige bivirkninger ved gigtpillerne.

»Man er rigtig bange for især blodpropperne i hjerte og hjerne i forbindelse med disse præparater. På den måde er de værre end eksempelvis panodil eller pamol.«

Oplevelsen i Parken

Daniel Agger beretter også om en voldsom oplevelse, han havde 8. marts 2015 i en kamp for Brøndby mod FC København. Agger mener selv, at oplevelsen skyldtes, at han blandede indtaget af gigtmedicin med koffeinshots og energidrik. Begge overlæger afviser, at gigtpillerne alene kunne have udløst reaktionen.

»En mulig forklaring kunne være, at han var lidt syg i forvejen, og at gigtmedicinen fjernede de symptomer. Da han så blev fysisk anstrengt, kan han være blevet dårlig og fik de oplevelser,« siger Mogens Pfeiffer.

Brøndby opdrager spillerne

Brøndby IF vil ikke stille op til interview eller kommentere direkte på historien. Klubben har i stedet sendt et skriftligt svar fra sportsdirektør Troels Bech. Han understreger, at Brøndby IF gør meget for at »opdrage« spilleren i at lære sin krop at kende.

»Så kan spilleren på alle tidspunkter sige fra eller til. For hvis en spiller er i ”kontakt” med sin krop, så øger vi chancen for at minimere skadeforløb,« udtaler han og fortsætter.

»Vi har ikke nogen interesse i at forcere en spiller tilbage på banen, hvis spilleren ikke er parat til at spille. Det er dog et skisma, for spilleren kan have en interesse i at være en del af startopstillingen. Derfor har jeg selv oplevet, da jeg var træner, at visse spillere meldte sig klar og startede på banen, selvom de ikke burde have været i nærheden af en fodboldbane. Det er et dilemma, for spilleren kender sin krop bedst, og spilleren kan have rigtig mange gode grunde til at gøre, som han gør.«

Per Rud var sportschef i Brøndby IF under kampen i marts 2015. Han sagde efter opgøret til tv, at Daniel Agger havde lidt af et maveonde op til kampen.

»Det var det, jeg vidste på det tidspunkt. Bagefter begyndte jeg at rode i årsagen til det, og så fandt jeg ud af den, men det tilkommer mig ikke at udtale mig yderligere,« siger Rud.

Læs "Anføreren" - en serie på ni kapitler - hvor Jyllands-Posten går helt tæt på mennesket Daniel Agger. I serien fortæller den tidligere landsholdsanfører åbent om samtalerne med familien før karrierestoppet, om muligheden for at skifte til FC Barcelona, om de mange skader og om livet i omklædningsrummene hos Liverpool og Brøndby. 

8. marts 2015

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.