Team Danmark kan blive redningsmand i ”kagekonflikten”

Strid: Fronterne er trukket op i den igangværende badmintonkonflikt, og det kan få Team Danmark til at gå ind i sagen, som den gjorde i håndboldkonflikter for år tilbage.

Artiklens øverste billede
»Jeg har været så dum og naiv at tro, at Badminton Danmark ikke ville sætte mig i den her situation.,« siger Joachim Fischer. Foto: Mads Nissen/Polfoto

I disse dage virker det til, at det danske badmintonforbund, Badminton Danmark, og de fem verdensklassespillere Christinna Pedersen, Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Mathias Boe og Carsten Mogensen bor på en planet i hver deres ende af solsystemet. For afstanden mellem de to parter er blevet umådeligt stor efter en uoverensstemmelse om Badminton Danmarks valg af sponsor.

Hverken badmintonforbundet eller spillerne ønsker tilsyneladende at give sig i konflikten og forventer, at den anden part kommer kravlende på et tidspunkt.

Det kan få Team Danmark til at gå ind i sagen, som eliteidrætsorganisationen har gjort ved tidligere lejligheder i forbindelse med konflikter omkring håndboldlandsholdene. Team Danmark kan dog kun gå ind i konflikten på anmodning fra badmintonforbundet og spillerne.

»Det har vi gjort før, og vi kender substansen i den her strid, fordi vi har haft drøftelser med begge parter om problemerne, inden konflikten brød ud. Så vi vil heller ikke afvise at træde til, hvis vi bliver bedt om at hjælpe,« siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.

Sportschef i Badminton Danmark Finn Trærup-Hansen fortæller, at Team Danmark er én af flere muligheder for at skabe fornuftig kontakt mellem de to konfliktparter.

OL i fare

»Team Danmark har deltaget i flere møder omkring det her emne, inden det blev en konflikt, og derfor kender Team Danmark sagen. Så hvis vi skal have en dialog med spillerne igen, kan Team Danmark være med til at hjælpe med det,« siger han.

Helt fast ligger det, at de fem spillere ikke kommer med til hold-VM, også kaldet Sudirman Cup, om under en måned, ligesom deres deltagelse i det individuelle VM senere på året og OL næste år også er i fare.

Store konkurrenter

Baggrunden for konflikten er, at Badminton Danmark for nylig indgik en sponsoraftale med småkageproducenten Danisa, hvilket fik de fem føromtalte spillere til at nægte at stille op for landsholdet, da de er individuelt sponsoreret af Kjeldsens, et andet småkageprodukt, som har på skrift, at spillerne ikke må reklamere for konkurrerende virksomheder.

Ikke nok med det, så har Kjeldsens en retssag kørende med Danisa, da Kjeldsens mener, at dens produkter er blevet kopieret af Danisa. Begge virksomheder har en kæmpe omsætning på det asiatiske marked, hvorfor badmintonspillere er interessante reklamesøjler.

De fem konfliktramte spillere, der i øvrigt har stået for knap 50 pct. af Danmarks medaljehøst siden 2006, undrer sig over, at det danske badmintonforbund har indgået en aftale med en af de få virksomheder i verden, der er konkurrerende til Kjeldsens.

»Man kan ikke finde en større konkurrent for Kjeldsens end Danisa, og alligevel vælger forbundet at lave et sponsorat med Danisa. Det viser meget godt, hvor pisse pengegriske Badminton Danmark er, og jeg er så røvtræt af forbundet, at jeg ikke kan forestille mig, at jeg nogensinde stiller op for det igen,« siger Joachim Fischer, der har vundet bronze ved både OL og VM med sin mix doublemakker Christinna Pedersen.

Bryder aftale

Badminton Danmark henviser blot til, at den har fulgt den kollektive aftale for landsholdet, som blev indgået i 2013 og betød, at alle landsholdsspillere skal bære forbundets sponsor på trøjen, når de repræsenterer Danmark.

»Juridisk set handler de fem spillere ikke i overensstemmelse med den kollektive aftale i den her sag. Vi vil have, at de retter deres individuelle aftaler ind efter den kollektive aftale, som de jo selv har skrevet under på. Vi anerkender, at vi har lavet et sponsorat med en virksomhed, der konflikter med de fem spilleres sponsor. Men principielt kan spillerne ikke gå imod vores sponsorater,« siger Finn Trærup-Hansen.

De fem spillere er da også godt klar over, at de bryder den kollektive aftale.

»Jeg har været så dum og naiv at tro, at Badminton Danmark ikke ville sætte mig i den her situation. Jeg undervurderede simpelthen, at de kunne stikke mig i ryggen og lave en aftale med en virksomhed, der konfliktede med min personlige sponsor,« siger Joachim Fischer.

Kan man forestille sig, at du dropper Kjeldsens som sponsor?

»Det er ikke en mulighed, for vi har sammen været med til at skabe et godt brand for dem (Kjeldsens, red.) ude i Asien. Det har økonomisk gjort, at jeg har kunnet koncentrere mig fuldt ud om min sport, og derfor er jeg loyal over for Kjeldsens,« understreger Joachim Fischer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.