De 40-årige vælter ud af hængekøjen

Ny stor undersøgelse af vores vaner med sport og motion viser overraskende udvikling

Artiklens øverste billede
Flere danskere i alderen 30 til 39 år er kommet i gang med at dyrke sport eller motion mindst én gang om ugen, viser en ny undersøgelse fra Idan.

Den voksne del af befolkningen dyrker sport som aldrig, før, og nu er de 30-40-årige for alvor vågnet op og har snøret løbeskoene og slået et slag med ketcheren.

Det viser undersøgelsen "Danskernes motions- og sportsvaner 2011" med deltagelse af 6.000 danskere, som er offentliggjort i dag af Idrættens Analyseinstitut (Idan).

64 procent af de voksne danskere over 16 år svarer ja til "normalt" at dyrke motion/sport - underforstået mindst én gang om ugen.

Fra 56 til 64 pct.

Det er en markant stigning fra den forrige undersøgelse - fra 2007, da 56 pct. svarede, at de havde løbeskoene eller svømmedragten på mindst én gang om ugen.

I 2011-undersøgelsen svarer desuden lidt færre end hver femte (22 pct.) nej til at dyrke sport eller motion, mens de sidste 14 pct. udgør en gruppe, der svarer "ja, men ikke for tiden".

Blandt andet har mange kvinder svaret, at de holder pause fra sport og motion, hvilket i høj grad tilskrives barsel. Bortset fra det er der ingen større kønsforskelle i den overordnede idrætsdeltagelse blandt voksne, viser undersøgelsen.

"Hængekøjen" er strammet op

Æren for fremgangen kan i høj grad tilskrives de 30-40-årige, hvor aktiviteten er steget voldsomt siden 2007-undersøgelsen.

Dengang talte man om en "hængekøje-effekt", fordi den grafiske fremstilling af de enkelte aldersgruppers brug af sport og motion kom til at ligne en hængekøje, når den nåede til de 25- til 55-årige.

Nu er "hængekøjen" fortid, og der er ikke længere en tydelig sammenhæng mellem alder og idrætsaktivitet, konkluderer Idan. Med undtagelse af de ældste over 70 år er deltagelse i motion og sport stort set lige udbredt blandt alle voksne mellem 18 og 70 år, lyder det i undersøgelsen.

Højtuddannede motionerer mest

Men danskere i 20’erne, 30’erne og 40’erne halter stadig lidt efter på andre områder: De er stadig dem, der bruger mindst tid på idræt, og de er aktive færre gange i løbet af en uge end andre aldersgrupper.

Endelig viser undersøgelsen også, at der er en vis sammenhæng mellem uddannelse og brug af sport og motion.

Under halvdelen (47 pct.) af danskere med højst en grundskoleuddannelse dyrker normalt motion eller sport, mens 72 pct. af danskerne med en lang videregående uddannelse gør det.

Er du kommet i gang med at dyrke sport eller motion i de senere år? eller er du aldrig holdt op?

Kom med din mening

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.