• For abonnenter

Cecilie Uttrup Ludwig: »Ja, jeg er crazy. Jeg er totalt en bombe af følelser«

Cecilie Uttrup Ludwig har kæmpet sig frem i en verden, hvor drengene længe prøvede at slippe af med den usædvanlige pige. Nu forsøger hun at ignorere de kritikere, der er dukket op sammen med hendes succes og de følelsesladede interviews.

Foto: Gregers Tycho

 

Den spinkle skikkelse bevæger sig ned ad gaden på samme måde, som hun tilsyneladende altid indtager verden: energisk, bestemt og uden nogen synlig bekymring for den modstand, som hendes opførsel kan blive mødt af.

Ukueligheden har ført til flere kraftfulde udbrud, der har været med til at gøre Cecilie Uttrup Ludwig kendt blandt langt flere end cykelelskere.

»Jeg har det generelt svært med, når nogen har travlt med at kritisere andre. Jeg giver meget af mig selv, ja, men jeg tvinger dig ikke til at høre på det,« siger hun.

Den 27-årige dansker haster videre ind mellem husmurene med de solbrændte facader, der indikerer, at det er en atypisk dag i den catalanske by Girona.

Den silende regn påvirker også Cecilie Uttrup Ludwig, der risikerer at måtte undvære sin daglige træningstur i bjergene. Nedbøren er imidlertid ikke den eneste grund til, at det er en usædvanlig dag i danskerens hjemby.

»Min kæreste er lige kommet herhjem for et par dage siden. Inden da havde vi ikke set hinanden i et par måneder. Wow, hvor kan det være hårdt. Men når vi så endelig er sammen, så prioriterer vi det begge to helt vildt. Så bliver det ikke sådan, at man sidder og kigger ned i hver sin telefon. Det bliver virkelig intenst,« siger hun og knuger hænderne sammen, mens hun smiler.

Cecilie Uttrup Ludwig er vokset op i Herlev med forældre, der altid har dyrket »alle mulige former for sport«. Savnet efter dem og lillebroren har været det sværeste siden flytningen til Spanien i 2019, forklarer hun.

Hendes kæreste, Miles Scotson, cykler ligeledes for det franske worldtour-cykelhold FDJ. Typisk deltager den 29-årige australier i andre løb end endagsklassikere som Strade Bianche lørdag den 4. marts, der er med til at indlede Cecilie Uttrup Ludwigs sæson. På den måde forløber det meste af året med at være adskilt fra dem, hun elsker allermest.

»Savnet er der hele tiden. Jeg kan især mærke det, når der går flere måneder, før jeg kan komme hjem til min familie i Danmark. Jeg er helt vildt knyttet til mine forældre og min lillebror. Det gør ondt, når jeg f.eks. går glip af noget, der er vigtigt for dem. Men omvendt synes jeg jo også, at livet som cykelrytter er det fedeste i verden. Tænk, at jeg kan bo her i Spanien og koncentrere mig om at cykle. Der må være nogle ofre, når man jagter noget så meget, som jeg gør.«

Ligesom Superman

Sådan har det været, siden Cecilie Uttrup Ludwig som 13-årig mødte op hos den lokale cykelklub i barndomsbyen Herlev lidt uden for København. 

Lige fra begyndelsen måtte holdets eneste pige høre på skeptiske bemærkninger, der stadig opstår i nye varianter. Andre gange har hun kæmpet for at få styr på økonomien frem mod karrierens foreløbige kulmination i 2022. Succesen blev så omfattende med bl.a. en etapesejr i Tour de France og erobringen af DM-trikoten, at de fleste danskere nu nærmest kan se de energiske fagter og høre de begejstrede udbrud, når man nævner hendes navn.


 

»Jeg kan godt se, at flere folk er begyndt at få et specielt blik, når de opdager mig på gaden,« siger hun med et grin og prøver at gengive et par opspilede øjne, inden hun afbryder sig selv:

»Ej, det minder mig om, at jeg mødte en fyr hen over julen i Danmark. Han fortalte, at hans niece skulle lave et skoleprojekt om sin helt. Hun er seks-syv år. Alle andre havde valgt Superman eller sådan noget der. Men hun havde valgt mig! Det er jo seriøst noget af det fedeste.«

Det er hendes ultimative mål. At få andre til at drømme og at inspirere dem til at kæmpe sig gennem den modgang, som hun selv stadig kan ramle ind i på grund af sin markante fremtoning.

Anklage om at spille skuespil

En stor del af omdømmet er blevet præget af den energi, der også kommer til udtryk flere gange denne formiddag. Inde på en af byens mange cykelcaféer er hun flere gange ved at vippe tjenerens bakke ned, når den kommer for tæt på den gestikulerende dansker. 

Andre gange har begejstringen ført til mindeværdige tv-interviews, som har været med til at gøre hende berømt. 

Mest kendt blev udbruddet efter tredjepladsen i Flandern Rundt 2019:

»Fucking Flandern! Jeg ved godt, man ikke må bande på tv, men det er jo vildt – altså, DET ER FOR VILDT.« 

Senere fulgte tårerne og flere bandeord efter sejren på 3. etape i Tour de France.

Cecilie Uttrup Ludwig gør sig klar til endnu en træningstur i bjergene omkring Girona.

Både journalister, fans og kritikere har indimellem spurgt, om hun vitterligt kan være så entusiastisk i virkeligheden.

»Det spørgsmål får jeg tit. Der ligger lidt en anklage om, at jeg laver skuespil. Jeg laver jo også nogle interviews, hvor jeg siger: ”Det var sgu noget pis – jeg må hjem og gøre det bedre”. Det husker folk bare ikke,« siger hun med et skuldertræk og fortsætter:

»Men jeg har det også sådan – ja, jeg er crazy. Jeg er totalt en bombe af følelser. Du oplever mig ofte helt vildt glad eller helt vildt ked af det. Det er sådan, jeg går gennem livet.«

»Det var ikke normalt«

Tilbage i Danmark sidder der en fyr, der ligeledes får det spørgsmål igen og igen:

»Er hun virkelig sådan, som hun virker på tv?« 

Rene Lynge har fulgt Cecilie Uttrup Ludwig, siden hun mødte op til et åbent hus-arrangement i den lokale klub, KCK, og begyndte at cykle.

»Hun har altid været på den måde – helt uden filter. Hun siger det, hun mener, og der kan godt blive fyret nogle bandeord af. Men det kan jeg sgu godt lide. Hun kan gøre enhver træningstur skideskæg, selv om hendes tilgang altid er ekstremt seriøs. For hun har virkelig kæmpet for det her,« siger han.

Cecilie Uttrup Ludwig er ved at skabe ligestilling i en konservativ verden: »Men vi skal også passe på, at det ikke går for hurtigt.«

Som ungdomstræner oplevede Rene Lynge hurtigt, at der var dukket et ekstraordinært talent op.

»Hun var den eneste pige i klubben, men lige fra den første dag kunne hun følge med drengene. De var ikke meget for at køre ved siden af hende. Men hun var ligeglad. Også når de forsøgte at hægte hende af. Det lykkedes dem bare ikke. Jeg var helt målløs. Det var ikke normalt. Man plejede at skulle tage særhensyn til de nye ryttere, men ikke med hende her,« siger Rene Lynge.

Cecilie Uttrup Ludwig kan godt huske aversionen. 

»Pigelus var en stor ting dengang,« siger hun med et træt blik.

»Men jeg har altid fundet mig godt til rette i selskab med drengene faktisk. Hvis man havde et problem med hinanden, så fik man det at vide, og så var man videre. Det kunne jeg godt lide. Bare kom ud, og giv den smadder. Der var ikke så meget pis.«

»Nu kan jeg endelig svare ja«

Kort efter bliver smilet mere resigneret. Hun tager en dyb indånding, da det atter er tid til at besvare et spørgsmål om forskellen mellem kvinder og mænd i cykling.

»Herrecykling har været så let tilgængeligt i mange år. For fem år siden skulle man nærmest være spion for at følge med i kvindeløbene ved at finde et eller andet mærkeligt streaminglink.«


 

Cecilie Uttrup Ludwig vandt 3. etape af Tour de France 2023 iført sin dannebrogstrikot som forsvarende danmarksmester. Foto: Arne Mill

En vigtig forandring opstod i sommeren 2022, da Tour de France blev afviklet som et ugelangt etapeløb for kvinder for første gang, forklarer hun: 

»Jeg er tit blevet spurgt, hvad jeg laver, og når jeg svarer, har de spurgt: ”Så kører du Tour de France?”. Nu kan jeg endelig svare ja. Så forstår folk ligesom, at man er ægte professionel. Det hele vokser lige nu, fordi der kommer flere tv-transmissioner, der kan skaffe flere sponsorer og dermed give os bedre løn. Men der er stadig lang vej til ligestilling,« siger hun.

Konkret har hun selv mærket forskellen, da hun var nødt til at arbejde i Føtex ved siden af sin spirende karriere som professionel, der først eskalerede med kontrakten hos Cervelo-Bigla i 2017 og senere hos worldtour-holdet FDJ i 2020. Siden da er økonomien blevet polstret yderligere af personlige sponsorater med bl.a. Adidas.

»Mange kvindelige ryttere har haft svært ved at udvikle sig som unge, fordi de ikke kunne tjene penge og dedikere den nødvendige tid til at forbedre sig,« siger hun og fortsætter den hurtige talestrøm:

»Jeg har altid ønsket, at der skulle komme flere kvinder i bestyrelserne hos cykelforbundene, så vi kan påvirke beslutningerne. Nogle gange har man det sådan, ”kom nu, fremad!”. Men vi skal også passe på, at det ikke går for hurtigt. Det ville f.eks. smadre kvindeholdene, hvis vi skulle have lige så meget løn som herrerne nu, fordi holdene ikke kan finde sponsorer nok. Så det er de små skridt hele tiden. Men vi bliver ved med at presse på.«

Beyoncé, Obama og Langvad

Mandlige cykelstjerner som Tour de France-vinderen Jonas Vingegaard skal sjældent forholde sig til spørgsmål om kønsfordelingen i bestyrelser eller muligheden for at få tv-transmitteret deres løb. For Cecilie Uttrup Ludwig er det normalt at blive foreholdt den slags spørgsmål. 

»Siden jeg var en lille pige, har jeg altid været sådan ”kæmp”,« siger hun og knalder en knytnæve ned i sin anden hånd, mens hun smiler skævt.

»Alle mine skoleopgaver har handlet om kvinderettigheder, når jeg selv kunne vælge emnet. Derfor ligger det til min natur at tale om de her ting. Det er da træls indimellem – men omvendt gør jeg det gerne, fordi det er vigtigt. Jeg har altid kigget mod de her fucking powerful kvinder, der har kæmpet sig frem i verden. Sådan nogle som Michelle Obama og Beyoncé. De inspirerer mig helt vildt,« siger hun.

Også i cykelverdenen har hun fundet et forbillede i en tidligere dansk seksdobbelt verdensmester i mountainbike, der samtidig blev dansk mester på landevejen: 

»Jeg har altid set op til Annika Langvad. Hun var benhård, mand. Men jeg er jo også vokset op med, at Tour de France kun var for herrerne. Nu kan pigerne tænde for tv’et og se os give den gas. Vi bevæger os sgu fremad.«

Den vilde julefrokost

Tilbage ude i Gironas smalle gader er der stadig en søvnig stemning, selv om klokken nærmer sig 12. Et catalansk flag blafrer i vinden, og selv de nøgne grene på træerne ser ud til at fryse.

Et ældre ægtepar skutter sig, mens de trisser fremad tæt omslynget under paraplyen. Babyerne trækker vejret tungt under regnslagene, der er trukket hen over barnevognene.

Og så er der alle cykelrytterne, der drøner forbi med små vanddråber på deres tonede cykelbriller. Blandt byens lidt under 100.000 indbyggere bor der et par hundrede professionelle cykelryttere, heriblandt en snes danskere som Magnus Cort og Emma Norsgaard.

»Hvis jeg kommer hjem fra et løb, så har jeg brug for nogle rolige dage, hvor jeg får noget god mad, er lidt på café og laver så lidt som muligt. Andre gange er det bare et sindssygt træningsregime, hvor det handler om at stå op, træne igennem, spise ordentligt og restituere,« siger Cecilie Uttrup Ludwig og fortsætter:

»Vi danskere har en WhatsApp-gruppe, hvor vi koordinerer, hvem der har lyst til at træne sammen. Vi plejer også at holde en julefrokost hvert år. Det er sindssygt hyggeligt. Det går også altid galt, ha ha. Cykelryttere er meget sådan ”nu skal vi sateme give den gas”, når det endelig kan lade sig gøre efter sæsonen.«


Endnu en cykelrytter drøner forbi ude på gaden, og Cecilie Uttrup Ludwig smiler medfølende til sin frysende kollega. Som barn var hun »til hver eneste træning, uanset om det var regn eller slud«, som Rene Lynge har forklaret. Hovedpersonen griner lidt forlegent, da hun hører ordene fra sin tidligere træner.

»Ja, nu er jeg jo blevet meget mere pussy,« siger hun med et grin.

»Dengang var det bare derudad, uanset om det var minusgrader eller regn. Alle de gange, vi er røget på røven, når der har været spejlglat … Jeg kan også huske, hvor tit jeg er kommet hjem og ikke kunne tage tøjet af, fordi jeg var så gennemkold. Min mor og far måtte hjælpe mig, og mine fødder, mand … Og man kunne ikke gå i bad med det samme, og når man endelig gjorde, så brændte det bare over det hele – det var så ubehageligt,« siger hun og gennemspiller hele scenariet med fagter.

»Her i Girona er vejret bare bedre – lige undtagen i dag,« smiler hun og fortsætter:

»Og så har jeg brug for bjergene, når det nu er det, jeg gerne vil være god til. Alt er rimelig ligetil her. Det føles også som mit hjem nu efter at have været her i fire år. Jeg kunne godt se mig selv bo her mange år endnu. Ikke nødvendigvis efter karrieren … jeg har faktisk ikke tænkt så meget over, hvad der skal ske til den tid. Jeg har altid været sådan ”det skal jeg nok finde ud af, når jeg stopper”.«

Et vigtigt vendepunkt

Indtil da er der meget, hun stadig vil opnå. I første omgang gælder det Ardennerklassikerne Liége-Bastogne-Liége, Fleche Wallone og Amstel Gold Race i april. Senere venter Tour de France til sommer, og så er der den ultimative drøm om den regnbuestribede verdensmestertrøje.

Alt det kan sagtens gå i opfyldelse, mener Rene Lynge:

»Jeg har altid troet på, at det skulle blive godt. Og jeg tror stadig, at det kan blive større endnu. Når jeg ser hende køre løb som Tour de France, kan jeg ikke lade være med at knibe en tåre. At det lykkes at opnå de mål, hun har sat sig. Det er en gammel, rørt træner, der følger med.«

Ligesom sin tidligere elev taler Rene Lynge for det meste både hurtigt og ligefremt. Pludselig opstår der en tøvende pause, mens han grubler over, hvad Cecilie Uttrup Ludwig stadig skal forbedre.

Cecilie Uttrup Ludwig spadserer ned af den store trappe foran Girona-katedralen, som er byens arkitektoniske vartegn.

»Nogle gange har hun måske ikke troet helt på sig selv. Jeg tror, at der skete et eller andet i løbet af 2022. Hun modbeviste alle, inklusive sig selv,« siger han.

Cecilie Uttrup Ludwig nikker med sammentrukne øjenbryn, da hun får genfortalt ordene fra sin gamle træner – eller papfar, som hun omtaler Rene Lynge. 

»Han har nok ret i, at jeg indimellem godt kunne tro lidt mere på mig selv. Når man sidder ude til løbene, kan man let komme til at tænke: ”Er jeg nu god nok?”. Sådan noget har jeg haft en del af.«

Når kæresten er en idiot

Sammen med en mental træner har hun fundet frem til, at hendes hoved skal være tomt for bekymringer, når hun sidder ude på cyklen.

»Det kan godt være, at ens kæreste er en fucking idiot. Eller at man er megaked af et eller andet. Så er det nærmest umuligt at presse sig selv. Man bliver lettere sådan, ”jeg kan ikke mere”,« siger hun og vrænger stemmen i en klynkende tone.

Derfor gælder det om at bearbejde og abstrahere fra de negative tanker. Lyder det lidt for let? 

»Ja, det er lidt som med meditation, hvor man får at vide, ”du skal prøve at lade være at tænke på noget”. Man kan jo ikke lade være med at tænke på noget! Der er bare mange tanker, og det gælder om at acceptere det. Det handler om at øve sig i at fokusere på det positive – og acceptere, når det alligevel ikke lader sig gøre. Det bliver hele tiden bedre, hvis man koncentrerer sig om det,« siger hun.

For hende kom åbenbaringen i løbet af sommeren 2022, da hun mødte op til danmarksmesterskabet i Aalborg.

»Jeg havde virkelig haft en skod-optakt med dårlig mave og en masse sygdom. Jeg måtte aflyse enkeltstarten for at prøve at blive klar til linjeløbet. Derfor havde jeg ikke så mange forventninger,« siger hun.

Alligevel fandt hun kræfterne til at distancere den forsvarende mester, Emma Norsgaard, og den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen. 

»Nogle gange gælder det om at få den der snebold til at rulle. Det begyndte nok ved DM og blev styrket under Tour de France, så jeg senere også kunne vinde Tour of Scandinavia. Det er rart at have de succesoplevelser med sig i tankerne nu. ”Det kunne jo godt lade sig gøre sidste år,” kan jeg minde mig selv om, når der er de her kolde, hårde vinterdage.«

Bjergene og konkurrencen

Det er tidligt på eftermiddagen, da en spinkel skikkelse omsider kører hurtigt af sted på cyklen. Ved siden af hende sidder kæresten, ligeledes iført en FDJ-trøje. Parret drejer gennem to rundkørsler i udkanten af Girona, og så åbenbarer bjerget sig foran dem.

På vejen hen mod Muntanya dels Angels kan man mest høre en australsk accent levere små bemærkninger, der får Cecilie Uttrup Ludwig til at knække forover af grin. 


I 2021 mødte Cecilie Uttrup Ludwig sin australske kæreste, Miles Scotson, der også bor i Girona. Når det er muligt, så træner de også sammen.

»Det er rart at have en kæreste, som man kan dele det her liv med. Han forstår, hvad det kræver for at leve som cykelrytter. Omvendt betyder det også, at han rejser lige så meget som mig. Når han kommer hjem til vores lejlighed, skal jeg til at rejse og så videre. Det er sgu hårdt,« siger hun.

To dage senere fortsætter rutinen, når danskeren skal rejser af sted til årets første løb, men lige nu er parret sammen. Regnen er stoppet for en stund. Fuglekvidder blander sig med lyden af rullende dæk fra andre ryttere, der er på vej ned ad bjerget. 

»For mig har det altid handlet om at komme ud. Bare det at være udenfor, få vind i håret og på snuden. Jeg kan huske, da vi som børn var på træningslejr i udlandet, hvor vi pludselig sad i bjergene. Det var fedt. Tænk, hvor mange steder en cykel kan tage dig hen. Og så er der tilmed konkurrenceelementet. Vi spiller ikke brætspil hjemme i min familie, fordi det altid ender med, at alle sidder og råber ad hinanden,« siger hun.

Det bedste kompliment

Fugten hænger tungt i luften, da Cecilie Uttrup Ludwig rejser sig i pedalerne og accelererer væk.

Det er sådan, det skal være. Den rød-hvide dannebrogstrøje alene i de høje bjerge efter et uimodståeligt angreb. Forceringen varer 30 sekunder. Så puster hun ud, selv om tempoet stadig sniger sig over 20 km/t. trods stigningsprocenterne, der kan få selv en bilmotor til at brokke sig. 


 

Cecilie Uttrup Ludwig træner i bjergene omkring Girona. Hendes næste store løb er Strade Bianche, hvor hun før har lavet gode resultater.

Hun skæver længere ned ad bjergsiden. Dernede sidder kæresten, som er fortsat i sit eget tempo. Snart bliver de genforenet oppe på toppen, når de skal polstre sig til nedkørslen med en ekstra overtrækstrøje i en cykelrytters konstante opmærksomhed på at undgå sygdom. På samme måde fortsætter Cecilie Uttrup Ludwigs stræben efter at komme videre frem, mens hun samtidig vil holde fast i det, der har bragt hende hertil.

»Jeg var på en cykeltur i Schweiz, hvor jeg stod og ventede på en anden rytter, da en kvinde pludselig kørte forbi mig. Da hun opdagede, at det var mig, huggede hun bremserne i. Så løb hun hen for at kramme mig, og jeg var sådan ”hold da op”,« siger Cecilie Uttrup Ludwig, inden hun fortsætter:

»Hun sagde: ”Bliv ved med at være den, du er – please, du må ikke ændre dig”. Det ramte mig bare. Man kan godt få meget kritik og kommentarer som: ”Har du drukket?”, eller ”hvorfor er du så falsk?”. Ligegyldig hvordan du er, vil nogen synes, at du er for kedelig eller for meget. Derfor er det et af de største komplimenter, man kan få – ”du skal bare være den, du er”. Det er så fedt at få det at vide.«

Vil du have vores bedste Indblik-artikler direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de fem nyeste artikler fra Jyllands-Postens Indblik-sektion hver dag kl. 16 - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.