• Artiklen opdateres

Ny rapport kaster mørk skygge over dansk svømning

En længe ventet rapport om miljøet i dansk elitesvømning retter hård kritik mod både Dansk Svømmeunion og Team Danmark.

Artiklens øverste billede
Den daværende landstræner Paulus Wildeboer har haft en af hovedrollerne i sagen. Han døde af kræft i 2014 – to år efter at han var stoppet som landstræner for de danske svømmere.

De stærkt kritiserede forhold i dansk elitesvømning får nu konsekvenser for Dansk Svømmeunion.

Det står klart, efter at Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) fredag fremlagde en uvildig rapport udarbejdet af Kammeradvokaten, der skulle afdække træningsmiljøet i dansk svømning i en periode, der strækker sig helt tilbage til starten af 00’erne.

Og det betyder nu, at Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, stopper som direkte konsekvens af svømmeskandalen.

»Dansk svømmeunions elite- og landsholdsarbejde er et helt andet sted i dag, men vi er i bestyrelsen alligevel blevet enige med vores mangeårige direktør, Pia Holmen, at hun stopper som direktør for Dansk Svømmeunion,« udtaler bestyrelsesformand i unionen, Lars Jørgensen, i en pressemeddelelse.

Rapporten bygger bl.a. på en spørgeskemaundersøgelse blandt 117 nuværende og tidligere elitesvømmere samt samtaler med 80 forældre, bestyrelsesmedlemmer, frivillige og ansatte i Dansk Svømmeunion.

Bestyrelsesformand i Team Danmark, Frank Jensen, kalder forholdende fra 2003 til 2014 for en »skamplet i dansk eliteidræt«:

»Det er rystende læsning. Ingen medaljer er det værd,« siger han og oplyser, at han forventer, at Pia Holmen ligeledes forlader posten som næstformand i Team Danmark.

Trænere mobbede

Rapporten er foranlediget af Danmarks Idrætsforbund (DIF), Team Danmark og forhenværende kulturminister Mette Bock (LA) som en reaktion på en række afsløringer tilbage i foråret 2019 af kritisable forhold i svømmedanmark.

Her kom det frem i bl.a. DR-dokumentaren “Svømmestjerner Under overfladen”, hvordan offentlige vejninger, indtag af ukendte piller, nedladende kommentarer og decideret mobning fra trænerne var hverdagskost for elitesvømmerne.

Det var særligt metoderne under de to tidligere landstrænere, Mark Regan og Paulus Wildeboer, der stod i spidsen for dansk svømning fra hhv. 2003 til 2008 og 2008 til 2012, som mødte fordømmelse. Også daværende juniorlandstræner Michael Hinge var under beskyldning for sine hårdhændede metoder.

Rapporten konkluderer, at de etiske normer for konkurrence- og eliteidræt på intet tidspunkt blev overholdt under de to tidligere landstrænere, Mark Regan og Paulus Wildeboer.

Som konsekvens har flere af svømmerne sidenhen fået et forstyrret forhold til mad og været i behandling for psykiske lidelser, konkluderer Kammeradvokaten i sin undersøgelse.

Både Team Danmark og Dansk Svømmeunion får i rapporten kraftig kritik for at have svigtet sit ledelsesansvar. De modtog blev mellem 2004 og 2005 i alt tre indberetninger - to til svømmeunionen og en til Team Danmark - omhandlende Mark Reagans adfærd, som blev beskrevet som »psykisk terror«.

Dansk Svømmeunion forlængede kort efter landstrænerens kontrakt. Og det var en fejl, fastslog Niels Nygaard, formand i Danmarks Idrætsforbund.

»De to trænere burde aldrig have været trænere i så mange år,« sagde han ved pressemødet.

Vejninger fortsatte på trods

Dansk Svømmeunion har under forløbet mødt hård kritik. Den var især møntet på, at unionen tilsyneladende var vidende om, at de offentlige vejninger på det Nationale Træningscenter (NTC) fandt sted.

I forbindelse med dokumentaren forsikrede sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach, at de offentlige vejninger blev stoppet i 2005, da man vedtog nye retningslinjer.

Den påstand bestred 23 tidligere og nuværende landsholdssvømmere overfor DR dog. De mente i stedet, at vejningerne havde fundet sted helt frem til 2013 – på trods af, at det ifølge retningslinjerne altså var forbudt.

»Jeg har 100 procent sikkert oplevet offentlige vejninger efter 2005. Helt frem til 2013. Der har altid, altid, altid stået vægt på pooldæk, mens vi alle sammen har været der,« udtalte den tidligere verdensmester og nuværende landsholdsstjerne Jeanette Ottesen til DR.

Fredagens rapport konkluderer, at det ikke er sandt, at vejningerne stoppede i 2005 og at det heller ikke er korrekt, at Dansk Svømmeunion ikke havde kendskab til vejningerne efter 2005.

Hun blev under sit ophold ved NTC ramt af en spiseforstyrrelse som resultat af vejningerne. Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Jeanette Ottesen samt den danske NTC-svømmer Signe Bro. De ønsker dog ikke at udtale sig om sagen, men vil i stedet fokusere på sommerens OL, oplyser svømmernes agent.

Stjerneflugt fra NTC

Afsløringerne har henover sommeren ført til, at en lang række danske topsvømmere har forladt NTC – heriblandt OL-guldvinder Pernille Blume og VM-vinder Mie Ø. Nielsen. Også de to NTC-trænere Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen afbrød i juni samarbejdet med Dansk Svømmeunion.

Tidligere NTC-svømmer Daniel Skaaning meddelte dagen efter trænerafgangen på vegne af en række landsholdssvømmere, at man ikke længere havde tillid til Dansk Svømmeunion.

Sagerne har foruden den uvildige undersøgelse indtil nu ikke haft yderligere konsekvenser for Dansk Svømmeunion.

DIF og Team Danmark har dog igangsat en større trivselsundersøgelse på tværs af sportsgrene blandt landets elitesportsudøvere. Den skal bl.a. kortlægge omfanget af spiseforstyrrelser blandt atleterne. Undersøgelsen forventes færdig til sommer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.