Jyllands-Posten trækker artikel tilbage

Der er grundlæggende fejl i en artikel fra Ritzau Fokus om en viral reklamevideo. Artiklen er bragt af Jyllands-Posten, men bliver nu trukket tilbage.

Torsdag den 2. juni bragte Jyllands-Posten en artikel fra Ritzau Fokus om den virale reklamevideo fra rejsesøgemaskinen Momondo. Men efter journalistiske fejl fra Ritzau Fokus trækker Jyllands-Posten artiklen tilbage.

I videoen "The DNA Journey" bliver en række personer dna-testet for at afsløre, hvorfra i verden deres rødder stammer. Målet var således at nedbryde testpersonernes fordomme om andre etniciteter og religioner.

Men nu har det vist dig, at flere af testpersonerne er skuespillere, som er instrueret til at virke overvældede over deres rødder. Dermed er der tale om et reklamestunt, som ikke skulle være blevet til en journalistisk artikel, meddeler Ritzau Fokus.

»Som underleverandør til en række landsdækkende medier er vores fejl med denne artikel alvorlig. For det første skulle kildekrikken være bedre, da vi blev kontaktet af en kommerciel aktør som Momondo. Vi skulle have sikret os, at dna-undersøgelsen levede op til de journalistiske standarder, og når den ikke gjorde det, skulle artiklen aldrig være skrevet,« siger Sten Blindkilde, adm. direktør hos Ritzau Fokus, til Jyllands-Posten.

I artiklen interviewer Ritzau Fokus en af de medvirkende i videoen, Carlos Olis DoCarlo. Men senere har han vist sig at være skuespiller og har medvirket i en anden af Momondos reklamefilm.

»Ritzau Fokus kan ikke stå inde for casepersonens uafhængighed. Denne person, der ganske vist medvirker med eget navn, og som har fået foretaget den omtalte dna-test, har været brugt af Momondo i en reklamefilm omkring samme historie og kan således ikke siges at være fri for Momondos interesser, når vedkommende deltager i Ritzau Fokus’ artikel,« skriver Sten Blindkilde til Jyllands-Posten.

Chefredaktør på Jyllands-Posten, Pierre Collignon, beklager, at artiklen nåede igennem Jyllands-Postens kvalitetsfiltre og oplyser, at samarbejdet med Ritzau Fokus vil blive sat på pause.

»Denne artikel burde ikke være blevet publiceret hos os, og derfor ligger en del af fejlen naturligvis også hos Jyllands-Posten. Vores egne redaktionelle kvalitetsfiltre burde have fanget, at der var problemer. Det strammer vi op på. Samtidig har vi i lyset af dette tilfælde besluttet at sætte publicering af Ritzau Fokus-historier på pause, så vi kan få lejlighed til at diskutere deres generelle kvalitetsniveau til bunds,« udtaler Pierre Collignon.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.