Annonce
Politik

Rød blok roser forebyggende indsats for unge kriminelle

Det vækker begejstring i oppositionen, at regeringen alligevel ikke vil sænke den kriminelle lavalder.

Mens støttepartiet Dansk Folkeparti beskylder regeringen for løftebrud, glæder oppositionen sig over, at regeringen ikke vil sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

I stedet foreslår regeringen at oprette ungdomskriminalitetsnævn for personer ned til 12 år. Nævnet skal med en dommer i spidsen kunne pålægge unge kriminelle at fjerne graffiti eller vaske brandbiler.

- Det er en kæmpe sejr, at regeringen med 130 kilometer i timen løber væk fra hele blå bloks valgløfte, siger Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

Professor: Bilvask giver børn bedre chancer end domstole

Han hæfter sig ved, at regeringen lægger op til et socialt system - og ikke et strafferetligt system - for de unge kriminelle:

- Det må ikke være en slags minikopi af retssystemet, hvor man med en ungelavalder reelt indfører noget, der minder om en kriminel lavalder på 12 år ad bagvejen, siger han i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, kvitterer med et "bravo" på Twitter og konstaterer, at regeringens udspil "næsten er en efterskrift af SR-regeringens fra 2015".

Råd tror på sociale indsatser frem for straf til unge

Også SF's gruppeformand, Jacob Mark, bryster sig af, at regeringen har "grebet fat i to gamle SF-travere": samfundstjeneste og større inddragelse af de sociale myndigheder.

- Det er fornuftigt, at man vil sætte tidligere ind over for de unge med en koordineret indsats, der inddrager de rigtige myndigheder, siger han - men hæfter sig også ved nogle "sorte huller" i udspillet:

- Det er mig simpelthen en gåde, at man kan tro, at man gør unge mennesker mindre kriminelle ved at straffe deres forældre økonomisk. At regeringen nu vil udvide muligheden for den sanktion er hul i hovedet.

Regeringen vil forpligte kommuner til at overveje et forældrepålæg, hvis en ung er i risikozonen. Forældrene kan eksempelvis pålægges at sikre, at barnet er hjemme på et bestemt tidspunkt eller møder op i skole hver dag.

DF om kriminel lavalder: Regeringen begår løftebrud

Forældre, der ikke efterkommer et pålæg, skal ligesom i dag kunne trækkes i børne- og ungeydelse og boligstøtte.

Alternativets retsordfører, Josephine Fock, erklærer sig "forsigtig positiv" over for regeringens udspil og hæfter sig ved, at det har fokus på forebyggelse.

Det samme hæfter De Radikales stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, sig ved i en pressemeddelelse:

- Straksforebyggelse er vejen frem. Det er godt med resocialiserende indsatser, hvis det vel at mærke betyder samvær med ansvarlige og omsorgsfulde voksne. Det er det, der er brug for.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Ungelavalder
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Muhammed Ali og underkastelsens kultur

Mikael Jalving
Friheden er det eneste sprog, vi taler, og det får mange til at tale udenom det egentlige, når det gælder islam.

Blog: Nej, en høne er ikke min søster af en anden art

Anna Thygesen
Jeg har lagt mig ud med Go Vegan-folket, og det skal man ikke gøre. Jeg er seriøst nervøs for, hvad det skal ende med, hvis de på nogen måde får gang i en større bevægelse.

Blog: Danmark er for lille til vilde ulve

Christian Rabjerg Madsen
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.
Annonce
Biler
Eks-minister er gennemført el-bilist: Men Ellerten var alligevel ved at tage pippet fra ham
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Christian Friis Bach er vild med elbiler. Lige nu rummer husstanden hele to af slagsen - en håbløs og en moderne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her