*

Politik

Eksperter er uenige om effekten af burkaforbud: »Vi har skabt et monster«

Forbuddet har været en kæmpe fejl, siger sociolog om forbud i Frankrig, mens danske forskere efterspørger mere viden.

Udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, forsøger i et nyt udspil at skabe flertal for et burkaforbud i Danmark. Arkivfoto: Mads Nissen

På forsiden af Jyllands-Posten onsdag morgen fremsætter Dansk Folkeparti en ny version af det burkaforbud, partiet har talt om så mange gange før. 

Nu vil man blot lade det være op til forhandlingsparterne at fastlægge, hvor streng straffen skal være for at være iklædt den muslimske klædedragt.

Men idéen bag forslaget er den samme: Et totalt forbud mod burka og niqab i det offentlige rum.

DF's nye burka-udspil: »Vi har udformet det på en måde, så det bliver svært for andre partier at stemme nej«

Men vil et forbud mod de muslimske klædedragter faktisk have en reel effekt, så færre kvinder går med ansigtssløret? Eller vil det i stedet tvinge kvinderne til at blive hjemme for at skjule deres ulovlige klædedragt?

Det er spørgsmål, som religionsforskere har svært ved at svare på.

Der har især været kritik af forbuddet i Frankrig, hvor det blev vedtaget allerede i 2010 og indført i 2011. Bærer man niqab eller burka offentligt i Frankrig, skal man betale en bøde på 150 euro. 

S-profil imod burkaforbud: Strider mod individets rettigheder

»Forbuddet har været en kæmpe fejl,« sagde for eksempel den franske sociolog Agnès de Féo til The Local i 2015.

Hun mener, at forbuddet både har opfordret til islamofobi og givet muslimske ekstremister endnu mere grund til at ville »rejse sig mod den franske stat.«

»Vi har skabt et monster,« sagde hun til avisen.

Fakta om burka og niqab i Danmark
  • En undersøgelse fra Københavns Universitet i 2009 viste, at der var mellem 100 og 200 kvinder i Danmark, der gik med burka eller niqab.
  • Ca. halvdelen af de 200 var konvertitter
  • Der var muligvis en svag stigning i antallet af kvinder, der går med niqab
  • Alle syv interviewede kvinder i undersøgelsen fortalte, at ingen havde tvunget dem til at bære niqab

Kilde: Rapport om brugen af niqab og burka, Københavns Universitet, 2009

Hun har i fem år studeret effekterne af forbuddet i Frankrig og er en af de største kritikere af det. Hun mener ikke, at forbuddet har hjulpet med at kæmpe mod radikale islamister, som var et af argumenterne for at indføre det.

»Mange af dem, der drog i krig i Syrien, fortæller, at loven netop er en af de ting, der har ansporet dem. De ser det som en lov mod islam. Loven havde den effekt, at den sendte en besked om, at islam ikke hører hjemme i Frankring,« sagde hun og fortsatte:

»Folk har den forestilling, at kvinder, der bærer sløret bliver misbrugt af deres mænd. Men jeg har aldrig mødt en kvinde, der var tvunget til at bære sløret af en mand.« 

Nu er det ulovligt at bære burka og niqab offentligt i Østrig

Vender man blikket mod Danmark, har de danske forskere svært ved at svare på, hvad effekten af et forbud vil være.

Men der er tegn på både positive og negative effekter - og ikke megen sikker viden på området, fortæller lektor Birgitte Schepelern Johansen, der er religionssociolog ved Københavns Universitet til Videnskab.dk tirsdag.

Hun er en af medforfatterne til en af de få danske undersøgelser, der har kortlagt brugen af niqab og burka i Danmark. Rapporten skønnede i 2009, at der højest var 200 kvinder i Danmark, der gik med niqab eller burka.

»Dengang var bekymringen, at man ville skyde gråspurve med kanoner, da kun cirka 100-200 kvinder i Danmark bar slør for ansigtet. Den risiko er formentlig den samme i dag,« siger Birgitte Schepelern Johansen til Videnskab.dk.

Hun mener, at der er behov for mere forskning på området for at kunne forstå, hvad der kan være de mulige konsekvenser af et forbud.

Medforfatter på undersøgelsen og ph.d. Kate Østergaard mener, at ansigtssløret allerede er et valg, der har høje omkostninger for kvinderne.

»Et forbud risikerer at blive endnu en forhindring, som kvinderne føler, de skal overvinde for at være gode muslimer«, lyder vurderigen fra Kate Østergaard til Videnskab.dk.

Omvendt understreger hun, at forbuddet muligvis vil få flere til at smide sløret.

»For nogle kvinder er ansigtssløret en del af en proces med at finde en ny identitet, som de gerne vil markere. I disse tilfælde er det sandsynligt, at de af sig selv vil tage ansigtssløret af igen, når de er blevet mere sikre på deres nye identitet, og når det bliver for besværligt. Her kunne et forbud godt dæmpe lysten til at gå med ansigtsslør,« fortæller forskeren.

Kort før afgørelsen: Pape ønsker burkaforbud

Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre har længe været kritikere af et forbud mod burka og niqab, mens Socialdemokratiet afventer regeringens holdning til forslaget.

Venstre oplyser tirsdag til Jyllands-Posten, at folketingsgruppen endnu ikke har drøftet DF's udspil.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Burkaforbud nu
Christine Andersen, oversætter, Ebeltoft
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.

Blog: Europas liberale går forrest i kampen mod falske nyheder

Morten Løkkegaard
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her