*

Europa

Nu er det ulovligt at bære burka offentligt i Østrig

Klovnemakeup og lægemasker rammes også af ny lov.

Søndag den første oktober trådte et østrigsk forbud mod burkaer i kraft. Også i Frankrig og Belgien er et forbud indført, mens flere danske politikere overvejer at følge trup. Foto: Arno Burgi/picture-alliance/dpa/AP Images

Lørdag d. 30. september havde østrigerne for sidste gang mulighed for at bære burka i al offentlighed uden at bryde loven. Søndag trådte en ny lov nemlig i kraft, og den forbyder tildækning af ansigtet fra hårgrænsen til hagen.

Forbuddet gælder bl.a. i skoler og retssale, og indbefatter også alle statsansatte. Da loven blev vedtaget tidligere på året, lød det fra regeringen, at »vi ønsker et åbent samfund, hvilket også indbefatter en åben kommunikation. Et slør, der dækker ansigtet, står i vejen for det«.

Kort før afgørelsen: Pape ønsker burkaforbud

Det anslås, at 150 kvinder i Østrig bærer enten heldækkende burka eller den såkaldte niqab, hvor kun en smal stribe over øjnene er synlig. Loven rammer dog ikke kun denne gruppe, men vil ifølge BBC også begrænse brugen af bl.a. klovnemakeup og lægermasker.

Burkaforbud bliver i disse år diskuteret i flere vesteuropæiske lande, og i Belgien og Frankrig blev det allerede indført i 2011. Også i Holland er lignende forbud stemt igennem af parlamentet, ligesom Tyskland har gjort det ulovligt at køre bil i burka.

Herhjemme skal et forbud med burkaer igen til debat i Folketinget, når Dansk Folkeparti indenfor et par uger forventes at fremsætte et konkret beslutningsforslag.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her