Politik

Gratis lokaler: Borgmester fejrede bryllup med 300 gæster på rådhuset

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) lånte kommunens rådhushal til sin private bryllupsreception uden at skulle betale leje. Dermed sparede hun 65.000 kr.

Københavns Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R) var ifølge sin egen forklaring i god tro, da hun og hendes udkårne kvit og frit lånte den store hal på Københavns Rådhus til en privat bryllupsreception. Foto: Kasper Løftgaard

Sidst i august fejrede Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) sit bryllup med en reception for op mod 300 gæster i den store "rådhushal" på Københavns Rådhus.

Normalt koster det mellem 65.000 og 100.000 kr. i døgnet, hvis skatteyderne i Københavns Kommune ønsker at leje salen for at holde et privat arrangement. Men som BT og Ekstra Bladet har afdækket tirsdag betalte den radikale spidskandidat i København, Anna Mee Allerslev, og hendes udkårne Christian Tarp ikke en krone for at leje hallen.

Ud over mad og drikke var parrets eneste udgifter lønnen til rådhusets ansatte, der dækkede op, serverede og ryddede op. I alt cirka 23.000 kr.

Hvis man får sådan et personalegode stillet til rådighed uden at betale for det, så er det skattepligtigt
Niels Sonne, statsautoriseret revisor, Deloittes
Det har fået flere skatte- og forvaltningseksperter til at sætte spørgsmålstegn ved, om reglerne er blevet overholdt, og om Anna Mee Allerslev skal betale skat af værdien af lejen af rådhushallen.

Alene lejeprisen udgør normalt mellem 65.000 og 100.000 kr. pr. dag afhængigt af arrangementets varighed. Det fremgår af et vejledende priskatalog på Københavns Kommunes hjemmeside.

Niels Sonne, statsautoriseret revisor i Deloittes skatteafdeling, er ikke i tvivl:

»Hvis man får sådan et personalegode stillet til rådighed uden at betale for det, så er det skattepligtigt,« siger han, og vurderer, at det er kommunens ansvar at indberette skattepligten.

På Københavns Kommunes hjemmeside findes også et nedskrevet regelsæt for, hvad medlemmerne af borgerrepræsentationen må låne rådhusets lokaler til. Af dette regelsæt, som blev godkendt af borgerrepræsentationen i 2011, fremgår det, at kommunalpolitikerne ikke kan låne rådhusets lokaler på kommunens regning, hvis der er tale om private arrangementer.

»Københavns Kommune kan efter kommunestyrelsesloven afholde udgifter, der er direkte relateret til det kommunale hverv i modsætning til private eller partipolitiske forhold,« hedder det.

Og senere:

»Kommunen kan ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer,« understreges det.

Ifølge Sten Bønsing, lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, er den gratis leje af rådhushallen derfor i strid med kommunens nedskrevne regler.

»Det er i strid med reglerne og i høj grad også et retssikkerhedsmæssigt problem, at politikerne på den led giver sig selv en fordel, som almindelig mennesker ikke har,« siger han til BT.

Over for Jyllands-Posten oplyser lektoren, at han står inde for sine udtalelser til avisen:

»Kommunen har vedtaget nogle retningslinjer om, at man ikke udlåner rådhushallen til private arrangementer, og her har man så udlånt hallen til et bryllup. Det er svært at sige andet, end at det er et privat arrangement,« siger Sten Bønsing.

Det er sekretariatschef Flemming Dubgaard fra Borgerrepræsentationens Sekretariat, der administrerer udleje af Københavns Kommunes lokaler. Han afviser over for både BT og Ekstra Bladet, at det gratis lokaleudlån til Anna Mee Allerslevs bryllupsreception er i strid med reglerne, selvom de nedskrevne regler ellers tegner det modsatte billede.

Men ifølge Flemming Dubgaard gælder der en særlig »administrativ praksis« for politikerne på rådhuset – en praksis, som ikke er nedskrevet noget sted, men som angiveligt blev besluttet mundtligt tilbage i 2012, oplyser han over for Ekstra Bladet.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en uddybende forklaring fra Flemming Dubgaard til denne praksis, men fra Borgerrepræsentationens sekretariat lyder beskeden, at det er Økonomiforvaltningens kommunikationschef Søren Gregersen, der skal udtale sig om sagen.

Han har sent tirsdag eftermiddag sendt følgende skriftlige kommentar:

»Borgmester Anna Mee Allerslev har fulgt reglerne og fået tilladelse til brug af lokalerne – helt efter praksis. Der er derfor ikke brudt regler i forbindelse med udlån.«

Vi har selvfølgelig fulgt alle de regler, der er vedtaget af gruppeformandskredsen i Borgerrepræsentationen.
Anna Mee Allerslev (R) på Facebook
»Borgerrepræsentationens Sekretariats hidtidige praksis - som har været oppe i gruppeformandskredsen - har ikke erstattet de regler, som Borgerrepræsentationen har vedtaget. Udlån af lokalerne er således administreret i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning og den lovgivning, som kommunen i øvrigt skal følge.«

Sekretariatet beklager dog, at der specifikt står på Københavns Kommunes hjemmeside, at rådhusets lokaler ikke kan udlånes til bryllupsreceptioner. Det er en fejl, lyder det.

»Formuleringen på hjemmesiden er ved en fejl ikke dækkende for praksis, hvilket sekretariatet skal beklage. Sekretariatet vil i forbindelse med en revision af de samlede regler for brug og udlån af lokaler vurdere, om den nuværende praksis skal medtages i revisionen af retningslinjerne for lokaleudlån og lokaleleje på Københavns Rådhus,« lyder kommentaren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anna Mee Allerslev selv, men mandag aften valgte hun at komme BT og Ekstra Bladets historier i forkøbet med en kommentar på Facebook. Her forklarede hun, at hun valgte at holde bryllupsreceptionen på rådhuset, fordi hun elsker København og sit arbejde, og fordi både kommunen og rådhuset betyder meget for hende.

»Vi har selvfølgelig fulgt alle de regler, der er vedtaget af gruppeformandskredsen i Borgerrepræsentationen. Inden beslutningen dobbelttjekkede jeg med Borgerrepræsentationens sekretariat, og de bekræftede, at vi måtte holde vores reception på rådhuset, når vi dækkede alle omkostninger selv,« skrev Anna Mee Allerslev.

Hun uddyber, at parret selv betalte for afholdte timer til bordopsætning, opdækning, servering, rengøring og opvask for i alt 23.028,75 kr. og derudover selv betalte for mad og drikke, som blev leveret udefra.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her