*

Politik

Jurister: S er på usikker grund med forslag om lukning af muslimske friskoler

Forslag om lukning af muslimske friskoler kan være i strid med både grundloven og menneskerettighederne, siger eksperter og Undervisningsministeriets jurister.

Nord-Vest Privatskole i København er én af de muslimske friskoler, som har trukket overskrifter den seneste tid. Blandt andet har Berlingske afdækket, at skolens bygninger sidste år blev solgt til en investor med stærke bånd til en verdensomspændende islamisk organisation. Foto: Anthon Unger

Socialdemokratiet får svært ved at gennemføre et lovforslag om helt at fjerne statsstøtten til muslimske friskoler, hvis partiet samtidig vil holde sig inden for dansk og international lov.

Sådan lyder vurderingen fra eksperter og fra jurister i Undervisningsministeriet.

»Et lovforslag, som direkte siger, at muslimske friskoler skal fratages støtte med henblik på lukning, vil jeg umiddelbart mene er svært at forene med grundloven og temmelig sikkert i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« siger Jacob Mchangama, jurist og direktør for tænketanken Justitia.

Muslimske friskoler
  • Der findes 26 registrerede muslimske friskoler, hvoraf de ti menes at ligge i København.
  • Antallet af elever på skolerne er steget fra 3.300 i 2007 til 4.800 i 2015.
  • Friskoler er grundskoler, som er selvejende, til forskel fra folkeskolerne som ejes og drives af kommunerne. Som regel er de religiøst funderet. Der er samme lovkrav til undervisningen.
  • Indvandrere på muslimske friskoler er fagligt stærkere end indvandrere på andre skoler.

Kilde: Analyser fra Tænketanken Kraka

Han tilføjer, at det samme kan gøre sig gældende, hvis hensigten med lovændringen helt tydeligt er at ramme muslimske friskoler, og hvis det i praksis også bliver resultatet. Sagen afhænger dog af, hvordan lovteksten konkret formuleres, understreger han. Djævlen ligger i detaljen. Fredag meddelte S-formand Mette Frederiksen, at hun ønsker at »lukke alle muslimske friskoler«.

»Grundlæggende er det ikke en god idé med muslimske friskoler. Når man er barn i Danmark er det utrolig vigtigt, at man vokser op i den danske kultur og den danske hverdag. Ligegyldigt hvordan, man vender og drejer det, så er en friskole, der tager udgangspunkt i islam, ikke en del af majoritetskulturen i Danmark,« sagde hun til BT.

Mette Frederiksen vil lukke de muslimske friskoler

Konkret foreslår S, at fjerne tilskuddet til friskoler, hvor over halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund. Det vil sandsynligvis betyde, at skolerne, som får dækket omkring 75 pct. af deres udgifter af staten, må dreje nøglen om. Mette Frederiksens udmelding kommer efter en række historier om problemer på netop muslimske friskoler. Senest har BT skrevet om, hvordan lederen på Al Quds Skole i København havde lagt antisemitiske billeder på Facebook.

Problemerne er ikke nye, og Undervisningsministeriets jurister har derfor tidligere undersøgt muligheden for at tage tilskuddet fra friskoler, hvor en stor andel elever havde udenlandsk baggrund. Konklusionen lød, at en sådan lovændring vil være i strid med grundloven, »da det vil fremstå som diskrimination på baggrund af trosbekendelse eller afstamning uden et anerkendelsesværdigt formål,« hed det i et notat, som Jyllands-Posten har fået udleveret.

Også Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vil komme i vejen »da der ikke umiddelbart synes en saglig grund til at diskriminere muslimske friskoler, som i øvrigt lever op til lovgivningens krav,« skrev juristerne.

Derimod kan det sandsynligvis godt lade sig gøre, at ændre friskoleloven, sådan at ingen religiøst baserede friskoler kan få tilskud – altså heller ikke kristne friskoler. Men det er ikke, hvad Socialdemokratiet forslår.

Friskoleloven giver allerede mulighed for at fjerne tilskuddet til skoler, der ikke lever op til lovens krav om styrke elevernes demokratisk dannelse og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. Sidste år skærpede et politisk flertal tilmed tilsynet friskolerne. På den baggrund finder Jacob Mchangama S-forslaget »drastisk«, da det også vil kunne ramme eventuelle muslimske friskoler, som fungerer helt efter friskolelovens ånd.

Muslimsk friskole forsvarer undervisningsmateriale om jihad: Vi brugte det ikke

Også Institut for Menneskerettigheder mener, at Socialdemokratiet er på juridisk dybt vand.

»Det er meget problematisk med tiltag, der skal ramme bestemte religiøse eller etniske grupper, for så er forbuddet mod forskelsbehandling relevant,« siger jurist og ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg.

Hun vil ikke udelukke, at forbuddet kan gennemføres ad en slags "bagvej", hvis Socialdemokratiet kan finde andre kriterier end religion og etnicitet at lovgive ud fra.

»I så fald kan det måske gøres inden for loven, men jeg kan ikke komme på nogen konkrete eksempler,« siger hun.

Da udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) oprindeligt præsenterede friskole-forslaget tidligere på sommeren forklarede han, at der skulle være enkelte undtagelser for ikke at ramme internationale friskoler.

Det er ikke lykkes at få en uddybende kommentar fredag.

I regeringen glæder den ansvarlige minister, undervisningsminister Merete Riisager (LA), glæder sig over, at Socialdemokratiet erkender problemerne med visse muslimske friskoler. Men samtidig er hun forbavset over, at partiet »tilsyneladende vil gå i clinch med grundloven.«

»Vi har ikke set noget skriftligt forslag fra Socialdemokratiet endnu, så det er svært at vide præcis, hvad de vil,« siger Merete Riisager.

Minister tager afstand fra undervisningsmateriale om jihad

»Det væsentlige at sige er, at der bestemt er problemer, og derfor har regeringen både strammet lovgivningen og tager den fuldstændig bogstaveligt. Det vil sige, at vi fører tilsyn med de frie grundskoler, som er i risiko for ikke at leve op til friskoleloven,« tilføjer hun.

Hører jeg dig sige, at de nuværende værktøjer er tilstrækkelige?

»Det kan sagtens være, at vi får brug for at lave flere justeringer. Men den siddende regering tager udfordringen meget alvorligt.”

Vil du som minister undersøge legaliteten i Socialdemokratiets forslag, når du bliver præsenteret for det?

»Hvis de kommer med et egentligt forslag, så kan vi foretage en vurdering både i forhold til det juridiske og hvor store negative effekter, det kan få for andre typer skoler. Det er også vigtigt at have med i overvejelserne, for vi har ikke for vane at straffe skoler, som ikke bryder loven,” siger Merete Riisager.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her