Jurister: S er på usikker grund med forslag om lukning af muslimske friskoler

Forslag om lukning af muslimske friskoler kan være i strid med både grundloven og menneskerettighederne, siger eksperter og Undervisningsministeriets jurister.

Artiklens øverste billede
Nord-Vest Privatskole i København er én af de muslimske friskoler, som har trukket overskrifter den seneste tid. Blandt andet har Berlingske afdækket, at skolens bygninger sidste år blev solgt til en investor med stærke bånd til en verdensomspændende islamisk organisation. Foto: Anthon Unger

Socialdemokratiet får svært ved at gennemføre et lovforslag om helt at fjerne statsstøtten til muslimske friskoler, hvis partiet samtidig vil holde sig inden for dansk og international lov.

Sådan lyder vurderingen fra eksperter og fra jurister i Undervisningsministeriet.

»Et lovforslag, som direkte siger, at muslimske friskoler skal fratages støtte med henblik på lukning, vil jeg umiddelbart mene er svært at forene med grundloven og temmelig sikkert i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« siger Jacob Mchangama, jurist og direktør for tænketanken Justitia.

»Grundlæggende er det ikke en god idé med muslimske friskoler. Når man er barn i Danmark er det utrolig vigtigt, at man vokser op i den danske kultur og den danske hverdag. Ligegyldigt hvordan, man vender og drejer det, så er en friskole, der tager udgangspunkt i islam, ikke en del af majoritetskulturen i Danmark,« sagde hun til BT.

Konkret foreslår S, at fjerne tilskuddet til friskoler, hvor over halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund. Det vil sandsynligvis betyde, at skolerne, som får dækket omkring 75 pct. af deres udgifter af staten, må dreje nøglen om. Mette Frederiksens udmelding kommer efter en række historier om problemer på netop muslimske friskoler. Senest har BT skrevet om, hvordan lederen på Al Quds Skole i København havde lagt antisemitiske billeder på Facebook.

Problemerne er ikke nye, og Undervisningsministeriets jurister har derfor tidligere undersøgt muligheden for at tage tilskuddet fra friskoler, hvor en stor andel elever havde udenlandsk baggrund. Konklusionen lød, at en sådan lovændring vil være i strid med grundloven, »da det vil fremstå som diskrimination på baggrund af trosbekendelse eller afstamning uden et anerkendelsesværdigt formål,« hed det i et notat, som Jyllands-Posten har fået udleveret.

Også Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vil komme i vejen »da der ikke umiddelbart synes en saglig grund til at diskriminere muslimske friskoler, som i øvrigt lever op til lovgivningens krav,« skrev juristerne.

Derimod kan det sandsynligvis godt lade sig gøre, at ændre friskoleloven, sådan at ingen religiøst baserede friskoler kan få tilskud – altså heller ikke kristne friskoler. Men det er ikke, hvad Socialdemokratiet forslår.

Friskoleloven giver allerede mulighed for at fjerne tilskuddet til skoler, der ikke lever op til lovens krav om styrke elevernes demokratisk dannelse og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. Sidste år skærpede et politisk flertal tilmed tilsynet friskolerne. På den baggrund finder Jacob Mchangama S-forslaget »drastisk«, da det også vil kunne ramme eventuelle muslimske friskoler, som fungerer helt efter friskolelovens ånd.

Også Institut for Menneskerettigheder mener, at Socialdemokratiet er på juridisk dybt vand.

»Det er meget problematisk med tiltag, der skal ramme bestemte religiøse eller etniske grupper, for så er forbuddet mod forskelsbehandling relevant,« siger jurist og ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg.

Hun vil ikke udelukke, at forbuddet kan gennemføres ad en slags "bagvej", hvis Socialdemokratiet kan finde andre kriterier end religion og etnicitet at lovgive ud fra.

»I så fald kan det måske gøres inden for loven, men jeg kan ikke komme på nogen konkrete eksempler,« siger hun.

Da udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) oprindeligt præsenterede friskole-forslaget tidligere på sommeren forklarede han, at der skulle være enkelte undtagelser for ikke at ramme internationale friskoler.

Det er ikke lykkes at få en uddybende kommentar fredag.

I regeringen glæder den ansvarlige minister, undervisningsminister Merete Riisager (LA), glæder sig over, at Socialdemokratiet erkender problemerne med visse muslimske friskoler. Men samtidig er hun forbavset over, at partiet »tilsyneladende vil gå i clinch med grundloven.«

»Vi har ikke set noget skriftligt forslag fra Socialdemokratiet endnu, så det er svært at vide præcis, hvad de vil,« siger Merete Riisager.

»Det væsentlige at sige er, at der bestemt er problemer, og derfor har regeringen både strammet lovgivningen og tager den fuldstændig bogstaveligt. Det vil sige, at vi fører tilsyn med de frie grundskoler, som er i risiko for ikke at leve op til friskoleloven,« tilføjer hun.

Hører jeg dig sige, at de nuværende værktøjer er tilstrækkelige?

»Det kan sagtens være, at vi får brug for at lave flere justeringer. Men den siddende regering tager udfordringen meget alvorligt.”

Vil du som minister undersøge legaliteten i Socialdemokratiets forslag, når du bliver præsenteret for det?

»Hvis de kommer med et egentligt forslag, så kan vi foretage en vurdering både i forhold til det juridiske og hvor store negative effekter, det kan få for andre typer skoler. Det er også vigtigt at have med i overvejelserne, for vi har ikke for vane at straffe skoler, som ikke bryder loven,” siger Merete Riisager.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.