DF-formand udstikker nyt skatteprincip

Det er ikke kun lettelser af topskatten, som Dansk Folkeparti advarer imod. Partiformanden afviser også at sænke skatten på nogen måde for »dem, der tjener mest«.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkeparti holdt i år partiets sommergruppemøde i Sorø. Her blev slagplanen for det politiske efterår lagt. Forud for onsdagens afsluttende pressemøde havde formand Kristian Thulesen Dahl i diverse medier bl.a. opfordret regeringen til at droppe topskattelettelser, afskaffe licensen og beskære DR samt udflytte flere statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er lettelser af topskatten, som Dansk Folkeparti gang på gang har tordnet imod i de seneste år.

Men nu udvider formand Kristian Thulesen Dahl modviljen til også at omfatte andre skatte- og afgiftslettelser, der vil gavne de mest velstillede danskere.

På et pressemøde onsdag i Sorø i forlængelse af partiets sommergruppemøde understregede han ad flere omgange, at partiets afsmag for skattelettelser til de rigeste i dette samfund gælder, uanset hvilken form de kommer i.

»Derfor er der også rimelighed i at sige, at det ikke er tid igen at sige, at de, der tjener mest, skal have skattelettelser. Nu må det være andre, der står for tur,« sagde han.

Adspurgt, om det også gælder, selv om skattelettelserne ikke sker ved enten at reducere topskatteprocenten eller hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat, lød det fra Thulesen Dahl:

»Jo mere regeringen kommer med oplæg, der på forskellig vis forsøger at lede frem til, at det er dem, der tjener mest, der skal have skattelettelserne, jo mere besværligt et efterår får vi.«

Andre veje til samme mål

Det nye skatteprincip kan komme på tværs af regeringens ambitioner for efteråret, der efter planen præsenteres i slutningen af august i et længe ventet skatteudspil.

For i den tid Liberal Alliance har haft til at indstille sig på Dansk Folkepartis modstand mod deciderede topskattelettelser, har regeringen ledt efter alternative veje til at nå samme mål.

F.eks. er det i spil at fjerne loftet over det såkaldte beskæftigelsesfradrag. Det vil i realiteten også sænke skatten på den sidst tjente krone for dem, der tjener mest, som LA ønsker det.

På samme måde er det en mulighed at sænke aktiebeskatningen, øge fradraget for større pensionsindbetalinger og at sænke registreringsafgiften på de dyre biler yderligere.

Alle sammen eksempler på skatte- og afgiftslettelser, der har samme fordelingsprofil som lettelser i topskatten – uden at være det.

Men også den dør forsøgte DF at lukke.

»Der skal ikke være nogen som helst tvivl om, hvor Dansk Folkepartis ståsted er i det spørgsmål, for så kan vi også måles og vejes på, hvor langt vi kommer med vores politik,« sagde formanden.

Til gengæld er Dansk Folkeparti klar til at indgå i en større afgiftsreform i efteråret.

Her pegede Thulesen Dahl bl.a. på den berømte nøddeafgift, og samtidig slog han fast, at partiet vil arbejde for en omlægning af registreringsafgiften i dette efterår.

Det skal ifølge partiet ikke ske gennem nye lettelser i registreringsafgiften, som har været tilfældet i de seneste to års finanslove, men gennem en ren omlægning, der fokuserer på sikkerhed og miljø.

Tillidsfuldt samarbejde

På det timelange pressemøde kom partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup ligeledes rundt om alt fra udlændinge til bander, prins Henrik, DR og politiet. Og afslutningsvis måtte formanden forklare støttepartiets tilsyneladende udfordrede forhold til den borgerlige regering.

»Når det er ting som topskat og højere pensionsalder, der er på dagsordnen, som strider imod Dansk Folkepartis ønsker, så kommer der en åbenlys uenighed,« slog Thulesen Dahl fast og fortsatte:

»Men når de ting bliver fjernet, så kan vi godt finde ud af at sætte os ned og blive enige. Og det er, fordi vi har et udmærket, tillidsfuldt, professionelt samarbejde.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.