Tidligere minister: Pia Kjærsgaard er ikke værdig til at være formand for Folketinget

Britta Schall Holberg mener ikke, at Pia Kjærsgaard formår at skille det partipolitiske fra sin rolle som formand.

Artiklens øverste billede
Britta Schall Holberg er nuværende kulturarvsordfører for Venstre. Foto: Klaus Bircholdt

»Den respekt, der burde stå om Folketingets formand, underminerer samme formand igen og igen.«

Sådan skriver den tidligere indenrigs-, sundheds- og landsbrugsminister Britta Schall Holberg (V) i et debatindlæg i Politiken.

Hun retter sin kritik mod Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, efter formanden valgte at takke nej til et møde med flere amerikanske toppolitikere, hvor formændene for parlamenterne i Finland, Norge, Sverige, Island samt hvert af de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, deltog. 

Danmark var det eneste land fra det nordisk-baltiske samarbejdsforum NB8, der ikke deltog ved det officielle besøg. En beslutning som bl.a. den tidligere Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har stillet sig uforstående overfor.

»Jeg fatter simpelthen ikke, at Danmark kan udeblive fra sådan en tur,« sagde Ulle Ellemann-Jensen bl.a. til Politiken og påpeger, at formanden i stedet kunne have valgt at sende en stedfortræder af sted.

Også tidligere udenrigsminister og formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) har givet udtryk for, at turen til USA i hans øjne var en »ualmindelig god anledning til, at Danmark også på det plan var repræsenteret og bakkede op«.

Britta Schall Holberg mener, at udeblivelsen er et eksempel på, at Pia Kjærsgaard ikke formår at skille det partipolitiske fra sin rolle som formand.

»Det kan Danmark ikke være tjent med. Formanden viser igen, at hun ikke er værdig til at beklæde dansk demokratis højeste embede,« skriver hun i debatindlægget.

Den tidligere minister skriver desuden, at det i hendes øjne er »totalt forstemmende«, at et land som Danmark giver udtryk for, at vi kan klare os selv. Et signal, som hun mener, Pia Kjærsgaard med sin udeblivelse har valgt at sende de øvrige NB8-medlemslande.

»Vi har Siden Anden Verdenskrig været meget opmærksomme på betydningen af, at vi som lille land måtte dyrke de internationale og diplomatiske forbindelser. Resultatet af det dygtige diplomatiske arbejde, der er gjort, ikke blot af landets skiftende regeringer, kan alt for hurtigt sættes over styr,« lyder det fra Britta Schall Holberg i debatindlægget.

Pia Kjærsgaard har siden hun takkede nej til det officielle besøg forklaret, at det vigtigste for hende var at passe det hjemlige arbejde, hvilket bl.a. var at deltage i et møde vedr. skattekommisionen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen