*

Politik

Connie Hedegaard revser regeringen for at fravælge klima i Danmarks nye topfem

Klimaforandringer er en af klodens største trusler, som driver millioner på flugt, siger kritikere, som dadler regeringen for at fravælge klimaet i en ny topfem.

Tidligere klimakommissær i EU, Connie Hedegaard (K), kritiserer, at regeringen ikke har taget klimatruslen med i Danmarks første udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Foto: Jens Dresling

Tidligere klimakommissær i EU, Connie Hedegaard (K), kritiserer nu i barske toner, at regeringen helt har undladt at tage klimatruslen med i Danmarks første og længe ventede udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som blev offentliggjort onsdag.

Den nye strategi udpeger fem topprioriteter for Danmark i det kommende år, og her er truslen fra klimaforandringerne fravalgt. Til gengæld har regeringen udpeget migration og kampen mod flygtningestrømme som en af de største udfordringer.

»At en regering, der i hvert fald i ord gerne brander Danmark som en nation, der forstår klimatruslens alvor, kan skrive et helt kapitel om årsager til migration uden at nævne ordet klima en eneste gang, er så demonstrativt, at det ligner en bevidst udeladelse fra regeringens eller måske rettere udenrigsministerens side,« siger Connie Hedegaard, der også er tidligere klima- og energiminister.

Samme analyse nåede regeringens udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, frem til for et år siden, da han fremlagde en udredning, hvori han bl.a. anbefalede, at Danmark skulle have en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi.

»Klimaforandringerne ses i stigende grad som en trusselsmultiplikator, der vil bidrage til ustabilitet, skrøbelighed og migration,« skriver Taksøe-Jensen i udredningen.

Klimatrussel øger migration

Herudover peger Taksøe-Jensen på, at klimaforandringerne vil forøge kampen om ressourcer som vand, fødevarer og energi.

Connie Hedegaard medgiver, at der selvfølgelig ikke er plads til alt i strategien:

Udenrigsstrategi

Fem topprioriteter

Regeringen fremlagde onsdag en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, som indeholder fem hovedprioriteter for Danmark i det kommende år:

  • Migration, ustabilitet og terrorisme
  • Sikkerhed i nærområdet
  • Brexit og EU’s fremtid
  • Globalisering – økonomisk og teknologisk diplomati
  • Arktis

»Men det er påfaldende, at klima slet ikke nævnes ved navn, når regeringen opremser årsagerne til migration, kriser og usikkerhed. Såvel Pentagon som Nato og sikkerhedspolitiske analytikere i stort tal har de senere år haft et klart blik for den rolle, klimaet spiller som en threat multiplier, altså som noget, der forstærker andre trusler, og som i stigende grad bidrager til flygtningeproblemerne,« siger Hedegaard.

Samme kritik lyder fra flere organisationer, som peger på, at klimaforandringer allerede sender millioner af mennesker på flugt på grund af f.eks. tørke, oversvømmelser eller hungersnød.

Ifølge John Nordbo, klimachef i WWF Verdensnaturfonden i Danmark, er det »udtryk for mangel på fremsyn«, når regeringen ikke tænker klima og miljø ind i strategien.

»Klimaforandringer er måske den allerstørste trussel mod stabilitet og sikkerhed i fremtiden, men allerede i dag flygter flere mennesker på grund af naturkatastrofer forårsaget af klimaforandringer, end der er folk, der flygter fra krige og konflikter,« siger Nordbo.

Politisk koordinator i den humanitære organisation Care Danmark, Sarah Kristine Johansen, advarer om, at den nye udenrigsstrategi og indsatsen mod flygtningestrømme er »dømt til at fejle«, hvis ikke klima og klimatilpasning bliver en del af planen. Care Danmark udgav sidste år en rapport, der viser, at klimaforandringerne alene i 2015 sendte godt 15 mio. mennesker på flugt. Det er dobbelt så mange mennesker, som der flygtede fra krige og konflikter.

Så sent som i sidste uge kritiserede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den amerikanske præsident, Donald Trump, for at ville trække USA ud af den globale klimaaftale fra Paris i 2015, og i den nye strategi betegnes det amerikanske skridt som » yderst beklageligt«. Men i Danmark er klimaet ikke vigtigt nok til at komme i topfem, og det skyldes ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at regeringen har valgt at fokusere på andre punkter. Men der er ikke tale om et fravalg af klima, siger han.

Samuelsen: Vi bidrager

»Vi bidrager på rigtig, rigtig mange områder. Men det her er et spørgsmål om at fokusere ind,« siger han.

Ordet klimaforandring optræder i alt to gange i regeringens strategi, mens migration og migrant forekommer 47 gange. I indledningen til strategien hedder det, at »særligt den demografiske udvikling i Afrika, koblet med de globale klimaforandringer, stiller Europa over for en massiv udfordring.« Desuden nævnes det i kapitlet om Arktis, at de globale klimaforandringer medfører et øget internationalt fokus på klimaforskning i Arktis.

SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, har også i Jyllands-Posten kritiseret, at klima og miljø ikke er blandt regerigens topprioriteter i den nye strategi.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her