Politik

Drøje hug til LA i ny måling

Liberal Alliance fortsætter nedturen efter at være gået med i regering.

Liberal Alliance holdt landsmøde i april. Her ses økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, udenrigsminister Anders Samuelsen og landsformand Leif Mikkelsen. Arkivfoto: René Schütze

På mindre end et år har Liberal Alliance taget en gevaldig rutsjebanetur i meningsmålingerne, og retningen er kun gået én vej: Nedad.

I august sidste år stod partiet til 9,5 procent af stemmerne, hvilket var den bedste nogensinde i en Wilke-måling.

»Rekordmåling til Liberal Alliance før skæbneopgør om topskat,« skrev Jyllands-Posten, mens partileder Anders Samuelsen udlagde tallene som et perfekt rygstød forud for topskatte-forhandlinger med den daværende Venstre-regering, der ventede i efteråret.

»Som politiker lyver man, hvis man ikke bliver glad for gode målinger,« sagde Samuelsen.

Rekordmåling til Liberal Alliance før opgør om topskat

Siden da har de liberale kernetropper fået ministerposter, og efter et halvt år i regering, er partiets vælgeropbakning dalet måned for måned.

I en ny Wilke-måling foretaget for Jyllands-Posten står LA til 5,6 procent af stemmerne – den laveste opbakning til partiet i mere end to år og et farvel til tre folketingsmedlemmer, hvis der var valg i dag. Fortsætter nedturen, risikerer LA at blive overhalet af De Konservative, som nu står til 5,1 procent af stemmerne – svarende til tre mandater over valgresultatet.

Politisk ordfører Christina Egelund skyder umiddelbart skylden på al balladen om LA’s topskatteultimatum til Lars Løkke Rasmussen (V) og det månedlange fokus på, om LA ville gøre alvor af truslen og vælte V-regeringen, hvis ikke den leverede markante topskattelettelser.

»Det er klart, at al den polemik, som var åbenlys for enhver i månederne op til, at vi gik i regering, har overskygget den politiske substans,« siger Egelund.

Men det skyldtes vel, at I selv stillede ultimatummet og truede med at vælte regeringen?

»Jo, jeg prøver heller ikke at lægge ansvaret fra mig.«

Den første tid efter regeringsudvidelsen sidst i november måtte flere LA-ministre måtte forklare, at det, de havde ment som støtteparti, ikke nødvendigvis gjaldt længere, nu hvor de sad i regering. EU-skepsissen blev skubbet i baggrunden, folkeskolereformen blev accepteret og forslaget om at gøre det gratis at køre over Storebæltsbroen blev droppet.

Senere fulgte et par politiske stormvejr omkring ældreminister Thyra Franks fortid på plejehjemmet Lotte og transportminister Ole Birk Olesens håndtering af Postnord-krisen.

Nu har I haft et halvt år i regering til at tale om politisk substans. Burde det så ikke smitte af på vælgeropbakningen?

»Jeg vil da hellere have, at målingerne går op end ned. Hver eneste dag arbejder vi benhårdt på at flytte Danmark i den rigtige retning,« siger Christina Egelund.

Hun sætter sin lid til, at regeringssamarbejdet munder ud i flere liberale fodaftryk efter sommerferien. Særligt i vækstforhandlingerne, som begynder til efteråret.

Om målingen
  • Wilke-målingen er baseret på 2.002 interview med et repræsentativt udsnit af danskerne foretaget i perioden 5.-15. maj.
  • Den statistiske usikkerhed varierer fra de største til de mindste partier. Usikkerheden i denne måling går fra +/-0,77 procentpoint for det mindste parti til +/-1,95 procentpoint for det største.
  • Spørgsmål: »Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?«
Rødt flertal

I Wilke-målingen er der tæt løb mellem blokkene, hvor blå blok står til 48,5 procent mod oppositionens 51,5 procent. De røde partier trækker dog de længste strå i mandatfordelingen, som ville blive 90-85 i rød favør.

Socialdemokratiet får i målingen opbakning fra 27,2 procent af vælgerne og ligger dermed ét mandat over valgresultatet. Det samme gør partierne Radikale og Alternativet.

Dansk Folkeparti ligger til gengæld stadig langt under valgresultatet, og står med 15,9 procent til at miste hele ni mandater i Folketinget.

Venstre indhenter noget af det tabte, og spås nu 18,8 procent af stemmerne - svarende til ét mandat under valgresultatet.

Nye Borgerlige står til at komme i Folketinget med 3,2 procent af stemmerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Donald Trumps første år

Morten Uhrskov Jensen
Mediernes behandling har været udsøgt ringe.

Blog: Plastik knap så fantastisk

Christel Schaldemose
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her