SF sår tvivl om støtte til regeringens asylnødbremse

SF er positive, men har endnu ikke besluttet sig for, om partiet vil stemme ja til lovforslag, der gør det muligt at afvise uledsagede asylbørn ved grænsen, siger partiets udlændingeordfører.

Artiklens øverste billede
Ifølge SF's udlændinge- og integrationsordfører Holger K. Nielsen er der fortsat mange uklarheder i lovforslaget om en asylnødbremse. Arkivfoto: Stine Bidstrup

I flere måneder har SF offentligt bakket op om regeringens såkaldte asylnødbremse, der skal gøre det muligt at lukke Danmarks grænser for asylansøgere – inklusiv uledsagede børn – i særlige situationer.

Men da lovforslaget torsdag eftermiddag var til førstebehandling i folketingssalen, blev der alligevel sået tvivl om partiets opbakning til stramningen.

Udlændingeordfører Holger K. Nielsen understregede flere gange, at SF endnu ikke at truffet en endelig beslutning om at stemme ja, når lovforslaget skal endeligt vedtages.

»Vi har ikke besluttet os på forhånd for, om vi siger det ene eller det andet ved tredjebehandlingen,« sagde Holger K. Nielsen fra Folketingets talerstol.

Med nødbremsen vil regeringen gøre det muligt  at afvise asylansøgere - herunder uledsagede børn - ved grænserne, hvis der igen opstår »en krisesituation, der sætter de danske grænser under pres«, som det hedder i regeringens lovforslag. Det skal være udlændinge- og integrationsministeren, der træffer beslutningen om at "trække i nødbremsen".

De Radikale, Enhedslisten og Alternativet er lodret imod forslaget. På ja-siden står regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet – og altså muligvis SF.

»Vi er positive overfor en nødbremse, men den måde, vi får diskuteret det på i udvalgsbehandlingen - hvordan lovforslaget kommer til at se ud efter andenbehandlingen - vil være bestemmende for, hvordan vi vil stemme i allersidste ende ved tredjebehandlingen,« sagde Holger K. Nielsen.

Han pegede på flere uklarheder i lovforslaget, som kan blive afgørende for, hvordan SF ender med at stemme.

Blandt andet vil han have svar på, om Danmark altid vil tage højde for barnets tarv i en situation, hvor et uledsaget barn skal afvises ved den danske grænse. I lovforslaget står der, at »barnets tarv vil som udgangspunkt ikke gå forud for Danmarks ret til at regulere indvandringen.«

Det er afgørende for SF, at Danmark overholder FN's Børnekonvention, fastslog Holger K. Nielsen:

»Det er en meget vigtig sag for SF i forhold til, om vi kan stemme for det her lovforslag i sidste ende,« sagde han, men blev derudover ikke mere specifik omkring, hvad SF helt præcist vil have ændret/præciseret for i sidste ende at støtte nødbremsen.

Han bemærkede dog, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke skal have frie tøjler til at kunne lukke grænsen for asylansøgere.

»Vi vil ikke have det sådan, at integrationsministeren i sin aftenbøn kan træffe en beslutning om at aktivere nødbremsen,« sagde han og udtrykte et håb om, at få præciseret kriterierne i løbet af det videre arbejde med lovforslaget.

Hos Enhedslisten, Radikale og Alternativet lyder kritikken blandt andet, at det er alt for uklart, hvornår kriterierne for at aktivere nødbremsen er opfyldt.

Udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) klandrede desuden ja-partierne – med særligt tryk på SF – for at synke alt for lavt, ved at gå med til at afvise uledsagede børn:

»Skal danske grænsebetjente sige til børn, som står ved grænsen uden forældre: Gå væk! Hvor småt kan det blive,« sagde hun og udstillede dermed splittelsen i rød blok på udlændingeområdet.

Partiets formand Pia Olsen Dyhr skrev tidligere på dagen på Twitter, at SF »kommer IKKE til at afvise børn.« Senere præciserede hun dog, at hun mente, at SF ikke vil afvise børn til usikre lande. Hvis der er »nødvendig beskyttelse« i Tyskland eller Sverige, er SF parat til at afvise børn.

Hos partiets ungdomsorganisation, SF Ungdom, tager man imidlertid skarp afstand fra lovforslaget:

»Regeringens lovforslag om en nødbremse, som skal kunne lukke den danske grænse helt, så ikke engang uledsagede flygtningebørn kan få asyl i Danmark, er simpelthen den vildeste ansvarsfralæggelse, og imod alt hvad jeg står for. Det kan vi simpelthen ikke byde børn, som er flygtet fra krig!« skriver landsformand Nanna Bonde i et Facebook-opslag.

»At afvise uledsagede flygtningebørn ved grænsen er højrefløjens politik, ikke SF's!« tilføjer hun.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra SF's gruppeformand Jacob Mark. Over for Berlingske udtaler han, at SF kun bakker op om nødbremsen, hvis det helt klart fremgår, at barnets tarv altid vejer tungest.

Mens De Radikale, Enhedslisten og Alternativet har krævet, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fører en blødere udlændingepolitik end i dag, hvis hun bliver statsminister, så meldte SF allerede i efteråret ud, at partiet havde rykket sig i regeringens retning i udlændingepolitikken. Nu var SF klar til at bakke op om flere af de 44 forslag og udlændingestramninger, som Venstre-regeringen havde spillet ud med i forbindelse med den store 2025-plan. Blandt andet at uledsagede, mindreårige asylansøgere skal kunne trækkes i lommepenge, hvis de laver uro på asylcentrene og også asyl-nødbremsen.

»Der er en stor del af regeringens udspil, som vi godt kan være med til. Nogle af regeringens tiltag vil fattiggøre folk, og det er imod vores linje. Men det, der handler om at skabe bedre kontrol med antallet, kan vi godt bakke op om,« sagde Jacob Mark til Berlingske.

Sidste år ankom i alt 1.184 uledsagede mindreårige asylansøgere til Danmark. Knap halvdelen var fra Afghanistan.

I lovforslaget anerkender regeringen, at asylsituationen er »væsentligt« forbedret, siden flygtninge pludselig gik på danske motorveje i efteråret 2015.

»Men situationen kan ændre sig, og der må derfor udvises rettidig omhu for at sikre, at Danmark ikke igen kommer til at stå i en situation som i efteråret 2015,« lyder begrundelsen for at indføre nødbremsemuligheden.

Under debatten i Folketinget sagde Inger Støjberg, at der godt kan være særlige tilfælde, hvor mindreårige asylansøgere får lov til at rejse ind i Danmark selvom nødbremsen er trukket - det kan for eksempel være, hvis FN's Børnekonvention ellers ville blive brudt. Hun komme ikke ind på, om det er betjentene på grænsen eller andre, der skal foretage den vurdering.

I sidste ende er SF’s støtte ikke afgørende for lovforslagets fremtid, da der i forvejen er bredt flertal i form af regeringen, DF og S. Nødbremsen skal dog nok blive diskuteret, når SF holder landsmøde i Odense i denne weekend.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.