Partier jubler over Dong's farvel til kul

Dong's beslutning om at lægge kul i graven får nu Radikale og Alternativet til at skubbe på for, at Danmark bliver helt kulfrit.

Artiklens øverste billede
Dong's Avedøreværk blev i 2016 helt kulfrit og overgik til træpiller og halm. Værket leverer varme til det meste af København. En rapport viste i 2014, at 22.900 europæere mistede livet som følge af kulforurening i 2013. Arkivfoto: Thomas Borberg

Fremtiden tilhører den vedvarende energi, lyder det grønne budskab i dag fra Dong Energy, som har besluttet, at det skal være helt slut med at bruge kul på selskabets kraftværker fra 2023.

Og det er en nyhed, der med det samme afføder positive reaktioner hos flere partier, der sætter grøn omstilling højt på dagsordnen. Radikale, SF og Alternativet skubber nu på for, at resten af Danmark skal følge trop.

»Dong sender et fantastisk godt signal til andre brancher, energiselskaber, lande og – i sidste ende Donald Trump i USA – om at det kan lade sig gøre at udfase kul så hurtigt. Det er lige præcis dét, vi burde gøre nationalt,« siger klimaordfører Christian Poll (Å).

Også De Radikale mener, at Dongs eksempel skal følges af resten af Danmarks energiselskaber. Partiet ønsker, at danske kraftværker skal være kulfri i 2025.

»Lad os sætte en slutdato i 2025. Hvis Dong kan omstille sig og være fri for kul i 2023, så kan de resterende værker også være det i 2025,« mener energi- og miljøordfører Ida Auken (R), som nu vil se, om der kan dannes politisk flertal for et »kulstop« i Folketingets energiforligskreds.

»Kul forurener luften for borgerne og skaber en stor del af klimaproblemet. Tiden er inde til at gå helt over på grøn varme og el. Derfor er jeg glad for Dongs beslutning i dag,« begrunder hun.

SF er med på ideen om at forsøge at lægge kul i graven så hurtigt som muligt. 

»Vi er enige i at kul skal udfases, og vi tror, det er realistisk, at det kan ske inden 2025. Det er nødvendigt, hvis vi skal sikre klodens overlevelse. Derfor vil vi spørge ministeren om et notat, der beskriver udfordringerne med at få udfaset brugen af kul til brug for forligskredsen,« siger partiformand Pia Olsen Dyhr i en kommentar.

Kul er fortiden, vedvarende energi er fremtiden. Danmark viser vejen.

Lars Chr. Lilleholt (V), klima- og energiminister

»Kul er fortiden, vedvarende energi er fremtiden. Danmark viser vejen,« skriver Lars Chr. Lilleholt. I det nye regeringsgrundlag skriver VLAK-regeringen, at den vil »arbejde for« at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi.«

Også Pia Olsen Dyhr roser Dongs egenhændige beslutning om at lægge kul i graven.

»Det er en rigtig god nyhed for klimaet,« siger hun.

»Det betyder også et markant løft af den andel af vores energiforbrug, der kommer fra vedvarende energi. Derved bliver det endnu mere klart, at regeringens målsætning om 50 pct. vedvarende energi i 2030 er langt fra at være ambitiøs. Det kan gøres meget bedre,« fortsætter hun.

Dongs udfasning af kul betyder, at de sidste to kulkraftværker nu skal omlægges til at bruge mindre miljøbelastende biomasse såsom træpiller og flis til at give danskerne el og varme.

Kul er stadig et af de mest anvendte brændsler på verdensplan. Omkring 40 procent af verdens strøm bliver ifølge Dong produceret på kul til trods for, at kul er det brændsel, der udleder mest CO2.

Et politisk flertal bør nu følge op og beslutte en fuld og endelig udfasning af kul i Danmark

Tarjei Haaland , klima- og energimedarbejder i Greenpeace

»Det er blandt andet også derfor, at vi konkret har foreslået, at der skal opføres fire havvindmølleparker, som vil bidrage med 6-7 procentpoint vedvarende energi,« siger hun.

Også Christian Poll understreger, at biomasse kun kan bruges i en overgangsfase, da brændslet i sig selv ikke er klimaneutralt. På sigt skal sol, vind og geotermi helt træde i stedet, mener han.

Det er miljøorganisationen Greenpeace helt enig i. Biomasse ikke er et CO2-neutralt brændsel og bør derfor kun bruges som erstatning for kul i en overgangsfase på de centrale kraftvarmeværker i den kortest mulige periode, lyder det fra Greenpeace.

»Et politisk flertal bør nu følge op og beslutte en fuld og endelig udfasning af kul i Danmark, så også de to andre kraftvarmeværker, der ikke ejes af Dong, får en slutdato for kulforbruget,« siger klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland i en kommentar.

Dong's historiske omlægning fra kul er et led i selskabets vision om at føre an i omstillingen til et bæredygtigt energisystem, siger Dong's topchef Henrik Poulsen i en pressemeddelelse. Omlægningen berører Dongs sidste to kulfyrede værker; Asnæsværket i Kalundborg og Esbjergværket i Esbjerg. Der skal nu findes en løsning, og Dong er i dialog med varmekunderne i Kalundborg og Esbjerg om mulighederne for at ombygge de to kraftværker til at fyre med træflis i stedet for kul, når de nuværende varmeaftaler udløber med udgangen af henholdsvis 2017 og 2019, oplyser selskabet.

I 2016 blev både Studstrupværket ved Aarhus og Avedøreværket ved København i stand til at køre 100 pct. på træpiller og halm, og i løbet af foråret 2017 bliver Skærbækværket ved Fredericia i stand til at køre 100 pct. på træflis.

Siden 2006 har Dong sænket sit kulforbrug med 73 procent, oplyser selskabet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.