Snart kan døve og hørehæmmede tage kørekort som alle andre

Et enigt folketing vil ændre en 100 år gammel regel for at give døve og hørehæmmede samme muligheder for at få kørekort som alle andre bilister.

Artiklens øverste billede
Hvis man skruer op for musikken i sin bil kan man alligevel ikke høre trafikken udenfor. Sådan lyder én af grundene til, at det ifølge Folketinget ikke er rimeligt, at døve og hørehæmmede skal have sværere ved at få kørekort end andre. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Snart behøver bilister ikke længere have »tilstrækkelig« høreevne for at kunne køre bil.

Et enigt Folketinget er nemlig ved at ændre en mere end 100 år gammel bestemmelse i færdselsloven, så døve og hørehæmmede får samme mulighed for at tage kørekort som alle andre bilister.

I dag er det et krav, at man både kan se og høre »tilstrækkeligt«, hvis man skal kunne sætte sig bag rattet.

Personer med lav eller slet ingen hørelse kan dog få dispensation, hvis politiet på baggrund af en lægeundersøgelse giver lov. Men fremover behøver hørehæmmede eller døve hverken at inddrage læge eller politi for at kunne få udstedt et kørekort eller få fornyet det gamle.

Ministeren glæder sig over, at der nu kommer mere lighed i færdselsloven.

»Forslaget sikrer, at de krav vi stiller til folk, der skal have kørekort, giver god mening,« sagde han, da lovforslaget blev førstebehandlet i Folketinget torsdag.

De Konservatives transportordfører Rasmus Jarlov udtrykte dog bekymring over, at døve bilister for eksempel ikke kan høre andre biler dytte.

»Der er nogle sikkerhedsmæssige problemer, når folk har en hørenedsættelse. Men jeg er ikke ekspert, så jeg kan ikke sige, hvor mange farlige situationer der vil opstå,« sagde han og opfordrede i stedet til, at der bliver holdt øje med antallet af ulykker, når lovændringen træder i kraft.

Rådet for Sikker Trafik oplyser, at der ikke er noget i deres statistikker, der tyder på, at hørehæmmede eller døve er involveret i flere ulykker end andre bilister. Rådet hilser derfor hørehæmmedes mulighed for at køre bil velkommen:

»Vi har ikke nogen tal, der viser, at høreevnen på nogen måde slår ud rent trafiksikkerhedsmæssigt. Til gengæld giver lovændringen nogle mennesker nogle muligheder, som de ikke har haft tidligere, og det kan vi kun hilse velkomment,« siger administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller.

Han vil ikke udelukke, at der findes eksempler på trafikulykker, som skyldes dårlig hørelse, men det er så få, at de ikke slår ud ulykkesstatistikkerne.

I sidste ende bakkede alle Folketingets partier op om at lade døve og hørehæmmede køre bil:

»Der er ikke noget, der tyder på flere uheld blandt folk med hørenedsættelse, og så er der ingen grund til negativ forskelsbehandling af dem,« sagde Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn.

SF's Karsten Hønge glædede sig over, at hørehæmmede snart bliver mere selvkørende:

»Det er træls nok i sig selv at være hørehæmmet. Så der er ingen grund til, at vi skal fortsætte med at forskelsbehandle og diskriminere fra statens side,« sagde han.

Også Alternativets ordfører, Roger Matthisen, roste regeringens lovforslag. Han forudså samtidig, at om få år kan også blinde køre bil.

»Vi har jo selvkørende biler inden for en nærmere fremtid, og så kan de synshandicappede også få lov til at være mobile,« sagde han.

Kravet om tilstrækkelig høreevne stammer helt tilbage fra 1913, men godt 100 år senere er det ikke længere tidssvarende, mener Folketinget. For eksempel kan alle bilister lovligt overdøve trafikstøj med radio eller høj musik i bilen. Derudover er alle biler i dag udstyret med mindst to spejle, som yderligere begrænser nødvendigheden af høresansen.

Ifølge Høreforeningen har mindst 800.000 danskere problemer med hørelsen. Ca. 8.000 er døve eller har næsten ingen hørelse.

Lovændringen ventes et træde i kraft, så snart Folketinget har færdigbehandlet forslaget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.