Løkke: Endnu vigtigere at styrke Danmarks forsvar med Trump som præsident

Donald Trumps skepsis over for Nato øger behovet for, at Danmark hæver forsvarsbudgettet, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Artiklens øverste billede
NICOLAI TOBIAS

Valget af Donald Trump som USA's næste præsident gør det endnu mere påtrængende, at Danmark bruger flere penge på Forsvaret.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, efter det står klart, at republikaneren Donald Trump har slået Hillary Clinton og dermed bliver USA's 45. præsident.

Trumps sejr øger direkte regeringens interesse for at opruste militært:

»Det vil vi komme til uanset udkommet af det valg, vi så i nat, men det er klart, at med Donald Trump – der har valgt en ret skarp attitude i forhold til Nato – så bliver det endnu mere påtrængende,« siger Løkke efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn onsdag formiddag.

Baggrunden er ikke, at Danmark skal frygte en amerikansk invasion – faktisk nærmere det modsatte.

Under valgkampen har Donald Trump nemlig sået tvivl om en af grundstenene i Nato-samarbejdet; Musketer-eden. Det er ikke sikkert, at USA automatisk vil komme sine Nato-allierede til undsætning, hvis de bliver angrebet, har Trump antydet. Samtidig har han kritiseret de rige Nato-lande for ikke at leve op til målsætningen om at bruge mindst to procent af deres årlige bruttonationalprodukt på forsvaret.

»Lande, vi forsvarer, må betale deres del. Hvis de ikke gør det, må de være klar til at forsvare sig selv,« sagde Trump i en tale i april, som skabte internationale overskrifter og ikke mindst bekymring i Europa.

I et længere interview med den amerikanske avis The New York Times i juli sagde Trump, at USA først ville komme Nato-landene til undsætning, hvis de havde opfyldt økonomiske forpligtigelser:

»Hvis de opfylder deres forpligtelser overfor os, så er svaret ja,« sagde han.

Ud over USA er det kun Grækenland, Polen, Storbritannien og Estland, der når målet om de to procent til forsvaret. Danmarks forsvarsudgifter ligger ifølge en Nato-opgørelse på omkring 1,2 procent.

Med Trump som præsident øges behovet for at styrke forsvaret, lyder Løkkes analyse:

»Det øger fordringerne på os selv. Vi skal være dygtigere, smartere og vi skal i højere grad tage vare på vores egen sikkerhed,« siger han.

Regeringen har allerede i 2025-planen lagt op til at bruge flere penge på Forsvaret. Der skal etableres en såkaldt »sikkerhedspulje« på 800 millioner kr. om året fra 2019 til »styrket national sikkerhed« som blandt andet forsvar, politi og terrorbekæmpelse, foreslår regeringen.

På et topmøde i Wales i 2014 lovede Nato-landene hinanden gradvist at øge forsvarsbudgetterne for at nå 2-procents-målet inden 2024.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg slog dog tidligere onsdag fast, at musketer-eden gælder uanset hvad.

»Alle allierede har højtideligt lovet at forsvare hinanden. Og det er noget, der er absolut og uden betingelser,« sagde Stoltenberg og mindede om, at den hidtil eneste gang, musketer-eden (artikel 5) er blevet aktiveret, var efter angrebet på USA den 11. september 2001.

»Så et stærkt Nato er vigtigt for Europa, men det er også vigtigt for USA,« sagde Stoltenberg.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen kalder det »i orden«, at Donald Trump tilsyneladende vil presse Danmark og andre Nato-partnere ud i militær oprustning.

»Vi er stenrige vestlige lande, som ikke gør det, vi skal. Det er der ingen mening i,« siger Espersen og erklærer sin støtte til, at Danmark over en årrække øger forsvarsbudgettet til to procent.

Heller ikke hos De Konservative skal Løkke vente modstand med oprustningen. Partiet har længe ønsket større forsvarsbudgetter, men røg ud af forsvarsforligskredsen i forbindelse med aftalen om nye kampfly i juni, fordi der ikke var opbakning til at tilføre flere penge.

På Christiansborg har stribevis af danske toppolitikere ikke holdt sig tilbage fra at kritisere Donald Trump under den langvarige valgkamp. Særligt hans syn på indvandrere, grøn omstilling og samhandel har fået fået folketingspolitikere til at se rødt. Trump har blandt andet talt for at genindføre tortur, han har beskrevet mexicanske indvandrere som voldtægtsforbrydere, og har jævnligt angrebet journalister og politiske modstandere med udsagn, der får hjemlige politikere til at tabe underkæben.

Lars Løkke Rasmussen mener imidlertid, at man bør lade tvivlen komme den flamboyante forretningsmand til gode.

»Jeg synes, at man skal give Trump the benifit of the doubt og udtrykke det håb, at hans politik er mere end en fysisk mur og nogle toldmure,« siger statsministeren. 

Modsat mange andre, er Løkke tilsyneladende mindre overrasket over, at Donald Trump endte med at vinde en forholdsvis komfortabel sejr over sin langt mere politisk erfarne modstander Hillary Clinton.

»Jeg måske er lidt mindre overrasket over det her udfald end så mange andre. Og jeg er også en smule mere håbefuld i forhold til hvordan det skal gå. Når man bliver præsident og går ind i det ovale værelse, så er man nødt til at have en politik, som er bredere end ambitionen om en mur og en toldmur,« siger statsministeren, som personligt lykønsker den 70-årige Trump med sejren.

Samtidig hæfter Løkke sig ved, at Trump var mere forsonende og samlende i sin vindertale end under den barske valgkamp.

»Han rækker hånden frem til samarbejde. Det er et positivt tegn,« siger Løkke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.