Politik

Overblik: Sådan reagerer de danske partier på Trumps valgsejr

Bekymring for Danmarks fortsætte samarbejde med USA præger de danske reaktioner på Donald Trumps valgsejr ved det amerikanske præsidentvalg.

Selvsikkerheden fejlede aldrig noget hos Donald Trump, selvom han i nærmest alle meningsmålinger lå til at blive slået af Hillary Cinton. Sådan gik det ikke. Billedet her er taget ved et valgkampsmøde på valgdagen 8. november. Foto: Evan Vucci/AP

På Christiansborg er reaktionerne på Donald Trumps valgsejr ved det amerikanske præsidentvalg blandede. Bekymring for internationalt samarbejde og grøn omstilling er dog blandt de tilbagevendende temaer.

Her er et overblik, som vi opdaterer i takt med, at vi får indhentet kommentarerne:

Foto: Nicolai Tobias

Regeringen håber, at Trump vil samarbejde

Statsminister Lars Løkke Rasmusen lykønsker Donald Trump med valget og udstrækker en invitation til at fortsætte det nære samarbejde, som har præget forholdet mellem USA og Danmark de seneste mange år.

»En usædvanlig hård og konfrontatorisk amerikansk valgkamp har nu fået sin ende. Det er godt, at der nu er en afklaring på, hvem der skal stå spidsen for USA de kommende fire år, og jeg vil gerne lykønske Donald Trump med valget,« siger Løkke i en kommentar til valgresultatet.

Løkke: Med Trump som præsident er det endnu vigtigere at styrke Danmarks forsvar

»Når støvet har lagt sig er det mit håb, at den kommende administration vil videreføre den åbne og konstruktive samarbejdsform, der har kendetegnet USA de sidste mange år.«

»Europa har brug for et stærkt USA, der står i spidsen for den frie verden og baserer sig på demokrati og dialog,« udtaler Løkke.

Under præsident Barack Obama har Danmark haft et særligt tæt forhold til USA, ligesom Danmark i øvrigt også havde under præsident Bush i 00'erne.

Socialdemokratiet vil samarbejde med Trump om terror og handel

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen sagde så sent som i går, at Hillary Clinton efter hendes mening ville være bedst for verden og verdensfreden.

Men skønt Clinton var partiets klare favorit, ser S frem til et forhåbentligt frugtbart samarbejde med Trump:

»Vi skal samarbejde med den nye præsident, og jeg håber, at han vil være meget opmærksom på de udfordringer, vi står over for i Europa og verden,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen til Ritzau.

Mette Frederiksen: Jeg er ikke overrasket over Trump-sejr

Han understreger, at det er i Danmarks interesse at have så godt og stærkt et samarbejde med USA som muligt.

»Det er ingen hemmelighed, at vi gerne havde set, at Hillary Clinton var blevet præsident. Men amerikanerne har truffet deres valg. Det er Donald Trump. Det respekterer vi selvfølgelig,« siger Nicolai Wammen.

DF: Godt hvis forholdet mellem USA og Rusland bliver bedre

Dansk Folkepartis udenrigsordfører og formand for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, ser optimistisk på muligheden for, at Trump kan sikre et bedre forhold mellem USA og Rusland.

»Forhåbentlig får vi en tilnærmelse til Rusland. Vi kan ikke længere køre ned af den kold krigs-spiral, som vi er på vej med ad nu. Det holder simpelthen ikke, så det vil være meget positivt, hvis det sker,« siger Espersen.

Han henviser til, at forholdet mellem præsident Obama og Ruslands præsident Putin nåede et lavpunkt i den seneste valgperiode blandt andet på grund af konflikten i Ukraine og krigen i Syrien.

»De to kunne næsten ikke være i stue med hinanden. Det vil være godt for verden, hvis de to lande komme mere på talefod,« siger Søren Espersen og klandrer Obama for at have spillet »udenrigspolitisk fallit.«

Overblik: Det har danske politikere sagt om USA’s næste præsident

Han tilføjer, at det er af afgørende betydning for Danmarks interesser, at det nære dansk-amerikanske forhold på tværs af Atlanten bliver bevaret:

»USA og Danmark plejer at være verdens bedste venner, og det skal vi også være fremover. Udenrigsspolitisk og sikkerhedspolitisk tror jeg ikke, at der kommer til at ske det store,« siger han. Til gengæld er DF'eren mere bekymret for, at danske handelsinteresser kan lide skade på grund af Trumps mere isolationistiske politik.

Trump har meddelt, at han vil føre en mere protektionistisk udenrigspolitik end Obama. Blandt andet har han sagt, at han vil skrotte den transatlantiske handels- og investeringsaftale (TTIP) mellem USA og EU.

Radikale frygter for klimadagsordnen

De Radikales leder Morten Østergaard er alvorligt bekymret på klimaet vegne, efter Donald Trump har vundet valget i USA.

»Af mange grunde havde vi håbet, at Hillary Clinton havde vundet. Især fordi Donald Trump repræsenterer en vrede mod omverdenen og et forsøg på at finde eksterne fjender,« siger Morten Østergaard.

»Klimaet er en væsentlig bekymring for os. Donald Trump har sagt, at han vil trække tæppet væk under den globale klimaaftale fra Paris. Hillary Clinton ville skrue op for den grønne omstilling i USA. Det ville være godt for kliamet og for dansk erhvervsliv,« fortsætter han.

Overblik: Her kan Trump ændre dansk politik

De Radikale er desuden bekymrede for konsekvenserne for international samhandel, NATO-alliancen og samarbejdet mellem EU og USA.

»Hvis USA lukker sig om sig selv og varetager egne kortsigtede og snævre interesser, vil det næppe give os fremgang i verden. Hverken i forhold til fred eller jobskabelse,« siger Morten Østergaard, som dog hæfter sig ved, at Donald Trumps vindertale var mere forsonende og samlende, end hans udtalelser undervejs i valgkampen.

»Vi må håbe, at det er sådan, at præsident Trump vil agere,« siger han.

Liberal Alliances leder Anders Samuelsen. Foto: Thomas Emil Sørensen

LA: Valget blev for og imod systemet

Det lykkedes Donald Trump at gøre det amerikanske præsidentvalg til et valg for og imod systemet.

»Så har oprørerne en chance,« siger Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen.

Samme tendens gjorde sig gældende med briternes Brexit-afstemning, der endte med et nej til EU, mener Samuelsen.

»Der er kun at sige tillykke. Folket har talt – sådan er demokratiet. Jeg er sikkert på, at det amerikanske system er så velfungerende, at det også kommer til at fungere med Donald Trump i spidsen,« siger han.

Foto: Jens Dresling

Konservative frygter for dansk erhvervsliv

I Det Konservative Folkeparti er der bekymring over Donald Trumps tilgang til Nato-samarbejdet og en række minoriteter i USA, siger partiformand Søren Pape Poulsen.

»Værst af alt er den protektionisme, som jeg frygter, vil betyde meget for dansk erhvervsliv,« siger han, men roser dog - ligesom flere andre danske politikere - Trumps vindertale for indeholde mere eftertanke.

Som konservativ er det ligefrem »imod hans vilje« at heppe på en demokrat, men det gjorde Pape Poulsen altså denne gang. Nu håber han på det bedste med Trump som præsident:

»Den amerikanske befolkning har talt. Så klapper man hælene sammen og accepterer dét. Jeg havde ikke set det komme, men nu er det sådan, det er, og så skal vi have det til at fungere bedst muligt.«

Foto: Jens Dresling/Polfoto

EL: Valg af Trump kræver ny dansk udenrigspolitik

I Enhedslisten forudser man, at valget af Trump vil blive afgørende for flere generationer i USA og vil have tydelig negativ effekt for både Europa og Danmark.

Partiets politiske ordfører Pernille Skipper mener, at tiden er inde til at ændre Danmarks udenrigspolitik:

»Det er afgørende, at den danske regering straks tager fat på at formulere en ny dansk udenrigspolitik. Danmark har i årtier blindt fuldt USA's udenrigspolitik, hvilket har resulteret i den ene forfejlede krig efter den anden. Det må være logik for burhøns, at vi på ingen måde kan følge Trumps politik,« udtaler hun i en skriftlig kommentar.

»Jeg tror, at mange er vågnet til et chok. Donald Trump har stået for en minoritetsfjendsk og kvindehadsk kampagne, og har en økonomisk politik, der kun vil øge uligheden og kløfterne i det amerikanske samfund.«

»Samtidig fornægter han fuldstændig klimaforandringers eksistens og har formuleret en mildest talt aggressiv og skræmmende udenrigspolitik. Han har fuldstændigt flertal i de to kamre, og skal udpege flere højesteretsdommere. Det her valg bliver afgørende for flere generationer i USA og vil have tydelig negativ effekt for os i Danmark og Europa.«

Foto: Sebastian Buur Gunvald

Alternativet: Hold hovedet koldt og hjertet varmt

Alternativets formand Uffe Elbæk har skrevet sin reaktion på præsidentvalget på Facebook:

»Det er jo fuldstændigt, fuldstændigt vildt det der er sket i USA i nat. Det eneste der kører som en mental båndsløjfe i mit hoved lige nu er: Hold hovedet koldt og hjertet varmt. For aldrig har der været mere brug for et progressivt, solidarisk og frigørende modsvar mod mig-mig-mig-jeg-kan-ikke-få-nok-reality-kulturen,« skriver Elbæk.

Spørgsmålet er, fortsætter han, hvad valget af Trump er på bekostning af: Klimaet? Freden? Mindretallene? Friheden? Eftertænksomheden? Tvivlen? Ydmygheden? Respekten for den anden?

»Det er vitterligt helt politisk og økonomisk uoverskueligt, hvad der nu kommer til at ske. Det her er Brexit gange hundrede. Men igen – og jeg siger det her aller mest til mig selv - hold hovedet koldt og hjertet varmt. Tæl til ti. Og husk: Intet er så godt som det lyder. Men intet er heller så dårligt som det lyder.«

»Der MÅ (og skal) være noget i det der er sket i USA, der kan blive til en gave på sigt. For os alle. Noget livet vil lære os. En ting er sikkert: Valget er et klokkeklart opgør imod det etablerede. Mod eliten. Mod Washington.«

»Måske er gaven fra Trump, at progressive og eftertænksomme borgere, partier, bevægelser og initiativer i Danmark, Norden og Europa nu rækker ud mod hinanden. Ser hinanden. Og støtter hinanden. På lokalt niveau og hele vejen til Bruxelles og tilbage igen. Det er mit håb. Denne morgen, hvor alt synes politisk uoverskueligt.«

SF: Uendeligt trist resultat

SF formand Pia Olsen Dyhr begræder valget af Donald Trump som USA's præsident.

»En trist trist morgen. Den tristeste morgen i massevis af år - og endda på årsdagen for Berlinmurens fald. Den ene blev hevet ned af modige borgere. En ny bygges nu op af borgere styret af frygt i stedet for håb. Så uendeligt trist,« skriver hun i en kommentar.

Parties udenrigsordfører og tidl. udenrigsminister Holger K. Nielsen mener, at amerikanernes valg før få konsekvenser for Danmarks udenrigspolitik:

»Med Trump: Danmark må føre en mere selvstændig udenrigspolitik. Mindre USA - mere Europa,« skriver han på Twitter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her