Overblik: Det har danske politikere sagt om USA's næste præsident, Donald Trump
USA’s næste præsident – lederen af den frie verden, som posten ofte kaldes – har næppe haft tid til at følge med i danske medier i det seneste halvandet års tid.
Og det er formentlig meget godt. Stribevis af danske politikere har nemlig udtrykt sig yderst kritisk om republikaneren og forretningsmanden Donald Trump, som denne onsdag morgen har kunnet lade sig hylde som USA’s næste præsident.
Her er et overblik over, hvad danske politikere har sagt om Trump, hans valgkamp og konsekvenserne af, at han måske blev præsident:
»Det kommer til at betyde meget for USA's stabilitet og samarbejde. For Trump er fuldkommen uforudsigelig. Det bliver meget, meget mere besværligt at arbejde sammen med USA. For det er jo ikke til at vide, hvad han mener i morgen. Han skifter jo holdninger, som vi andre skifter undertøj.«
Kristian Jensen (V), udenrigsminister
DR.dk, den 2. marts 2016
»Det betyder meget for Danmark. Vi kender Hillary. Vi har kendt hende som udenrigsminister og politiker gennem mange år. Vi ved, hvad hun stod for, da hun sammen med sin mand var i Det Hvide Hus. Med Trump er det virkelig som at trække et lod i tombolaen - og vi trækker et lod hver morgen. Det bliver en fantastisk rutsjebanetur, hvis Trump vinder.«
Kristian Jensen (V), udenrigsminister
DR.dk, den 2. marts 2016
»Jeg må jo håbe og tro på, at når der først er valgt en amerikansk præsident, så vil vedkommende også tage det ansvar, det er at være verdens mægtigste mand eller kvinde, på sig«.
Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister
Kristeligt Dagblad, den 5. august 2016
»Donald Trump er meget kritisk over for frihandel, hvilket er lidt mærkeligt for en republikaner. - Der er nogle ting, der bliver sværere, hvis han bliver valgt, men det rokker ikke ved, at selvfølgelig skal vi samarbejde alligevel. Nu må vi se, hvordan det går.«
Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister
Ritzau, den 17. juni 2016
»Trump er den første republikanske præsidentkandidat, jeg kan komme i tanker om, som faktisk er imod frihandel. Og Hillary Clinton er stærkt påvirket af Bernie Sanders, en socialist og dertil protektionist.«
Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister
Politiken.dk, den 8. september 2016
»I Amerika ser vi det som altid først: Den forkætrede Donald Trump, der med mindelser om fascistisk pøbelbegejstring fejer al modstand til side på ryggen af slet skjult racisme, kvindeforagt, foragt for retsstaten og tilpassede synspunkter til den enkelte situation.«
Søren Pind (V), justitsminister
Jyllands-Posten, den 28. februar 2016
»Det er ikke kun en amerikansk præsident, der vælges i dag. Det er også lederen af den frie verden. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det bedste for verden og for verdensfreden er Hillary Clinton.«
Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne
Folketinget, den 8. november 2016
»Donald Trump er både dumsmart og populistisk. Hverken de fattige eller de mange amerikanere, der er fristet af Trumps lette løsninger - eller resten af verden - vil vinde på hans måske kommende lederskab. Det amerikanske valg bliver afgørende. For os alle sammen. Jeg er uenig med Trump i meget. Talerne er meget, meget hadefulde. De fleste udsagn handler om at bygge mure, hvor vi i stedet kunne bygge bro. Og jeg er bekymret over de seneste meldinger fra Trump om at svække sammenholdet i NATO.«
Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne
Facebook, den 27. juli 2016
»Savnet af Reagan har vel aldrig været større end i disse dage - den gode mand, der ved sin utrættelige kamp lod frihedsklokkerne ringe over de kommunistiske diktaturer.«
Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti
Folketinget, den 8. november 2016
»Hvis han bliver præsident, vil det være en katastrofe. Han er utilregnelig. Han er populist, og han råber til højre og venstre.« »Udenrigspolitisk er han en beundrer af Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.), og det vil være forfærdeligt for den internationale politik, hvis én som Trump får mulighed for at trykke på atombombeknappen.«
Holger K. Nielsen (SF), tidligere udenrigsminister
Ritzau, den 9. februar 2016
»I vores verden lige nu er der brug for besindige mennesker, der også har et internationalt udsyn. Trump lader ikke til at være en mand, der vil bygge broer. Han er nærmere en mand, der skaber kløfter.«
Martin Lidegaard (R), tidligere udenrigsminister
Ritzau, den 9. februar 2016
»Det vil være decideret skræmmende, hvis Republikanerne nominerer Trump til deres præsidentkandidat. Hans udenrigspolitik flagrer fra det ene mærkelige forslag til det andet uden rod i noget, der ligner virkelighed.«
Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører
Ritzau, den 9. februar 2016
»Han prøver i sin valgkamp at finde en populistisk position, som skal slå til hos primært hvide, ældre amerikanere.«
Mogens Jensen (S), udenrigsordfører
Ritzau, den 9. februar 2016
»Hvis Trump bliver præsident, så ved vi ikke, hvad han står for og kommer til at stå for udenrigspolitisk. Men ud fra de ting han har sagt indtil nu, så må man sige, at det ikke tyder, at han har en reel udenrigspolitik, og hvis det bliver en udenrigspolitik, der afspejler de forslag, han har haft indtil nu i valgkampen, bl.a. om en mur til Mexico, så er det en politik, der er meget dårlig for verden og præget af tilfældigheder og populisme.«
»Det er ikke det, verden har brug for, man har brug for en fast hånd i USA og en, der bidrager til at løse verdens konflikter. Som man har hørt hans reelle politiske forslag, så skulle man nok også holde kassen med atomvåbenvåben langt, langt væk fra Trump.«
Mogens Jensen (S), udenrigsordfører
BT.dk, den 2. marts 2016
»Den politik, han står for, kan føre til flere forfejlede krige og dermed mere ustabilitet og kaos.«
Nikolaj Villumsen (EL), udenrigsordfører
Ritzau, den 9. februar 2016
»Jeg peger på Hillary. Hun vil blive en præsident, som vil være aktiv på den udenrigspolitiske scene. Hillary ønsker at tage handling både på klima og ISIL-dagsordenen. Det er noget, hun virkelig vil brænde og kæmpe for. Ift. Putin er hun med sin udenrigsministererfaring én, som kan tage affære, og så kender hun Europa. Også på handelsområdet vil hun være en god præsident.«
Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører
BT.dk, den 2. marts 2016
»Trump vil have en udenrigspolitik, som kan svæve i vinden. Han har bl.a. sagt, han vil være gode venner med Putin og gå ind for tortur.«
Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører
BT.dk, den 2. marts 2016
»Hvis valget står mellem de to, så vælger jeg Hillary. Jeg har simpelthen ikke tillid til, at Trump kan lede det land. Trump er en mand, der splitter og ikke samler. Forestil jer en verden med Trump i USA og Putin i Rusland, tror vi helt ærligt på, at det bliver en bedre verden at leve i, nej! Jeg betragter ikke Hillary som særlig visionær, hun tænker på fortidens præmisser, men hun er blændende dygtig. Så man kan være politisk uenig eller enig med det, hun siger, men hun har masser af styrker, og det beviste hun som udenrigsminister.«
Mette Block (LA), udenrigsordfører
BT.dk, den 2. marts 2016
»Jeg er fan af Rubio, men skal jeg vælge, så bliver det Hillary. Trump vil være en katastrofe for USA og resten af verden. Hillary er, ja, jeg er stor fan af hendes mand, som var god ift. den amerikanske økonomi, som han fik genoprettet, men også ift. relationer med omverden, så jeg forventer, at Hillary også vil være aktiv ift. omverden. Vi har set hende som udenrigsminister, og der synes jeg, at Obamas svaghed på denne front har gjort Putin stærkere. Trump vil jo bruge Det Vilde Vesten-metoder: Så skyder vi dem, så tager vi olien dér, og så gør vi det, men sådan kan man sgu ikke agere, som leder af en supermagt.«
Naser Khader (K), udenrigsordfører
BT.dk, den 2. marts 2016
»Jeg foretrækker Hillary Clinton som præsident, men hvis vi ikke kan få den, vi elsker, må vi elske den, vi får. USA har siden 2. verdenskrig været Danmarks nærmeste allierede. Hvis amerikanerne vælger Trump til præsident, er vi nødt til at gøre ham til vores bedste ven. Der var også stor modstand mod Ronald Reagan, da han stillede op, men han endte med at blive en af USA's bedste præsidenter.«
Søren Espersen (DF), udenrigspolitisk ordfører
Ekstra Bladet, den 22. maj 2016
»Problemet med Donald Trump er, at han er et stort spørgsmålstegn. Hvad vil han? Hvad kan han? Som han taler i dag, er han utilregnelig. Det er farligt at have sådan en præsident, når man ikke ved, hvor han står politisk. Han skifter hele tiden holdninger - den ene dag er han ven med Putin, og den næste dag vil han trække USA ud af Nato.«
Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører
Ekstra Bladet, den 22. maj 2016
»Trump er uforudsigelig, men når italienerne kunne klare Silvio Berlusconi som premierminister, kan amerikanerne vel også klare Trump.«
Naser Khader (K), udenrigsordfører
Ekstra Bladet, den 22. maj 2016
»Den mest diplomatiske måde at svare på er, at jeg langt foretrækker Hillary Clinton som USA's næste præsident. Donald Trump ligger politisk langt fra, hvor vi befinder os i Danmark. Han er forretningsmanden, der tror, at han kan klare alt med snævre nationalistiske holdninger.«
Nick Hækkerup (S), udenrigsordfører, tidl. minister.
Ekstra Bladet, den 22. maj 2016
»Jeg ville ikke engang turde overlade min egen tandbørste til Trump, så hvorfor skulle jeg turde overlade ham det ansvar, han får på verdens vigtigste post. Donald Trumps politik kunne stort set ikke ligger fjernere fra vores egen, både i forhold til miljø og udenrigs - og sikkerhedspolitik.«
Pia Olsen Dyhr, formand for SF
EB.dk, den 27. oktober 2016
»Det, som er kendetegnende for hans politik (red: Donald Trump), er jo, at han vil have et stærkt USA. Et USA, hvor man begrænser indvandringen. Og et USA, hvor man har en større social sammenhørighed end i dag – altså for eksempel når han argumenterer for skattelettelser til de mindre velbjergede, men ikke til de rigeste. På den måde synes jeg egentlig, at den politik, han plæderer for, er tættere på det, jeg synes er fornuftigt, end det de andre kandidater siger.«
Kenneth Kristensen Berth (DF), EU-ordfører
TV2.dk, den 27. juli 2016