Alternativet er ude af aftale om dansk krigsundersøgelse

Regeringen bryder sin egen aftale om en undersøgelse af danske krige, mener Alternativet.

Artiklens øverste billede
Danske soldater under krigen i Afghanistan. Arkivfoto: Niels Hougaard

Alternativet er ude af aftalen med regeringen og de blå partier om en historisk udredning af Danmarks krige i Irak, Afghanistan og Kosovo.

Ifølge Alternativets fredsordfører, René Gade, er Alternativet blevet smidt ud.

Dermed er der ikke længere et parti fra den såkaldte røde blok, der bakker op om regeringens alternativ til den lukkede Irak- og Afghanistankommission.

Alternativet anklager regeringen og støttepartierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative for ikke at leve ikke op til kravene i aftalen om den historiske krigsudredning.

»På er møde i dag, hvor partierne var samlet har, finder jeg ud af, at regeringen ikke ønsker en dialog om sammensætningen af forskerholdet. Det er så klart et aftalebrud, at jeg mildest talt er meget skuffet,« siger René

Er du blevet smidt ud, eller gik du selv?

»Jeg blev smidt ud. Eller – jeg blev siddende, men så stoppede mødet,« siger han.

Konkret anklager Alternativet regeringen for ikke at respektere den vetoret, som aftalens partier – herunder Alternativet – fik i forhold til, hvilke forskere, der skal udpeges til udredningen. Vetoretten er et »afgørende og centralt element« for Alternativet.

Ifølge aftalen skal udpegningen ske således:

Først skulle Danske Universiteters rektorkollegium indstille seks personer til de to stillinger, der skal besættes i forbindelse med undersøgelsen – tre til hver. Derefter skal udenrigsminister Kristian Jensen udpege de to, som skal gå i gang med arbejdet. Udpegningen skal dog »ske i enighed blandt partierne bag den historiske udredning,« hedder det i aftaleteksten, og det er dét løfte, som Alternativet mener, at regeringen nu bryder.

Den lidt knortede forklaring er, at rektorkollegiet af ukendte årsager kun har indstillet fire personer, og af dem har kun tre haft mulighed for at deltage i krigsudredningen. Af de tre har regeringen så foreslået de endelige to.

Alternativet bakker sådan set op om alle tre kandidater hver for sig, men er utilfreds med den sammensætning, som regeringen har valgt. Partiet har derfor foreslået at gentænke processen, men det har regeringen ifølge René Gade ikke ønsket.

»Der er ikke nogen af forskerne, vi ikke vil have med, men vi er interesserede i de to andre konstellationer, der er mulige med de tre indstillede. Vi vil have, at forskerteamet er så godt som muligt, men regeringen giver os ingen mulighed for at have en dialog, når vi kun får én valgmulighed,« forklarer René Gade.

»Vi har ikke i sinde at acceptere, at den historiske udrednings værdi bliver forringet. Jeg troede sådan set også, at regeringen havde et ønske om at sikre den bedst mulige udredning, men det tvivler jeg efterhånden meget på,« tilføjer han.

Ordføreren ønsker ikke at sætte navne på, hvilke forskere det drejer sig om, da de endnu ikke er officielt udpeget.

Kristian Jensen bekræfter i en skriftlig kommentar, at Alternativet ikke længere er med i det videre forløb om krigsudredningen, og at de borgerlige partier er blevet enige om at udpege to forskere dertil.

»Vi er fire partier, som er enige om at udpege to dygtige og velrenommerede forskere. Alternativet var uenig. I det lys er de øvrige partier gået videre i processen.«

»Det er ærgerligt, at Alternativet ikke længere kan se sig selv i aftalen,« skriver udenrigsministeren, som  nu sætter gang i blandt andet ansøgning om sikkerhedsgodkendelse for de to udvalgte forskere.

»Jeg ser frem til snarest muligt at kunne orientere alle om, hvem der skal forestå udredningen,« skriver Jensen.

Lige siden Venstre-regeringen overtog magten sidste år, har den fået hård kritik for at lukke Irak-kommissionen, der skulle granske Danmarks deltagelse i blandt andet den dybt kontroversielle krig i Irak.

Det første således også til kritik fra de øvrige røde partier, da Alternativet i foråret valgte at bakke op om regeringens krigsudredning, som er langt mindre vidtgående, end selve kommissionsundersøgelsen ville have været. Ifølge kritikerne er udredningen blot en syltekrukke, et hold-kæft-bolsje og en ultralight-udgave. For eksempel er selve krigsindsatsen – herunder Danmarks håndtering af fanger – slet ikke en del af udredningens pensum.

Ideen om at lade et hold uvildige forskere foretage en historisk udredning af de danske krige betød til gengæld, at regeringen undgik et truende nederlag i folketingssalen, hvor Liberal Alliance havde krævet et stort antal dokumenter fra den nedlukkede kommission offentliggjort.

Ifølge René Gade har Alternativet dog aldrig opgivet at få genåbnet Irak- og Afghanistankommissionen.

»Den historiske udredning er ingen erstatning for Irak-kommissionen. Vi vil stadig have genåbnet kommissionen så snart, der er et flertal,« siger han.

Udredningen skal ifølge aftalen omfatte, hvilke oplysninger der lå til grund for Folketingets beslutning om at deltage i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan, og hvilke oplysninger der blev videregivet til Folketinget i forbindelse med, at beslutningerne om krigsindsatserne blev vedtaget.

Forskerne får adgang til alle dokumenter fra den nedlukkede Irakkommission – også de fortrolige papirer – og »som udgangspunkt« kan de bede om ekstra materiale. Men det er op til myndighederne at afgøre fra sag til sag, hvilke oplysninger de vil udlevere. Samtidig bliver forskerne pålagt en tavshedspligt, som løbende drøftes med myndighederne »under hensyntagen til statens sikkerhed, rigets forsvar, forholdet til fremmede magter eller forholdet til tredjemand,« hed det i aftalen.

Udredningen skal ifølge planen være færdig inden for to år.

Læs mere: Læs hele aftalen om krigsudredningen her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.