Aftale: Dansk krigsindsats skal udredes af historiker med mundkurv

Et flertal i Folketinget er blevet enige om at lade et forskerhold ledet af en historiker udrede grundlaget for tre danske krige. Men de bliver pålagt tavshedspligt og må ikke gengive hemmelige papirer i deres slutrapport.

Artiklens øverste billede
TYCHO GREGERS

En historiker skal nu undersøge grundlaget for den danske krigsindsats i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Det fremgår af en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og De Konservative, der tilsammen udgør 100 mandater i Folketinget.

Historikerundersøgelsen bliver sat i søen, efter at V-regeringen efter valget lukkede ned for juristernes arbejde i Irak- og Afghanistan-kommissionen, og efter at Liberal Alliance støttet af flertal i Folketinget har krævet, at et stort antal dokumenter fra den nedlukkede kommission offentliggøres.

Med dagens aftale afværger regeringen det truende nederlag i folketingssalen.

Et forskerhold på to mand

Undersøgelsen skal ledes af en faghistoriker, der bl.a. skal assisteres af en politolog med speciale i militære studier. Partierne får vetoret over, hvem der skal stå for undersøgelsen. Forslag til navne skal komme universitetsrektorerne, men som det hedder i dagens aftale, skal udpegningen »ske i enighed blandt partierne bag den historiske udredning«.

Udredningen skal omfatte, hvilke oplysninger der lå til grund for Folketingets beslutning om at deltage i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan, og hvilke oplysninger der blev videregivet til Folketinget ifm., at beslutningerne om krigsindsatserne blev vedtaget.

Forskerne får adgang til alle dokumenter fra den nedlukkede kommission – også de fortrolige papirer – og »som udgangspunkt« kan de bede om ekstra materiale. Men det bliver op til myndighederne at afgøre fra sag til sag, hvilke oplysninger de vil udlevere.

Mundkurv

Samtidig står det klart, at forskerne bliver pålagt en tavshedspligt, som løbende drøftes med myndighederne »under hensyntagen til statens sikkerhed, rigets forsvar, forholdet til fremmede magter eller forholdet til tredjemand«.

I deres slutrapport vil forskerne heller ikke kunne gengive fortroligt materiale omfattet af tavshedspligten, medmindre »der opnås samtykke« fra myndighederne, fastslår dagens aftale. Forskerne får lov til at parafrasere – altså omskrive – dokumenter, der ellers skal hemmeligholdes, men det skal ske efter aftale med myndighederne, som skal have teksten sendt til gennemsyn.

»Myndighedens gennemsyn og vejledning handler alene om, på hvilken måde et forhold kan omskrives og beskrives, uden at tungtvejende hensyn til fortrolighed og rigets sikkerhed sættes over styr,« lyder det i aftaleteksten.

Vidneafhøringer nævnes ikke i den politiske aftale om historikerundersøgelsen, hvilket står i modsætning til en kommission, der kan indkalde vidner, der har pligt til at afgive forklaring. Irak- og Afghanistan-kommission havde f.eks. indkaldt Anders Fogh (V), Per Stig Møller (K) og en række topembedsmænd, inden den blev lukket.

Selve krigsindsatsen – f.eks. Danmarks håndtering af fanger – er heller ikke en del af aftalen.

Allerede tirsdag beskrev Jyllands-Posten, hvordan justitsminister Søren Pind på et hemmeligt møde i sidste uge lagde op til en historikerundersøgelse. Det blev kritiseret af De Radikale og Enhedslisten.

»Justitsministeren må ansætte de historikere, han har lyst til. Men det kan på ingen måde erstatte en kommission med vidneansvar, afhøringer og en fuldstændig klarhed over, hvad der egentlig foregik i de skæbnesvangre år. De skeletter, der rasler ud af skabene, kan ministeren ikke lukke ind ved at stikke en håndfuld penge til historikere,« sagde Martin Lidegaard, forsvarsordfører for De Radikale.

Det understreges i aftalen, at historikerundersøgelsen »ikke en erstatning for Irak- og Afghanistankommissionen«, og at partierne står frit til at støtte en senere kommissionsundersøgelse, hvis det kan samle flertal i Folketinget. Her vil der kunne »tages stilling til juridiske og folkeretlige spørgsmål, herunder ansvar«, lyder det i aftalen.

Udredningen ventes ifølge den politiske aftale at være færdig inden to år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.