Lars Løkkes plan rammer 96.000 børnefamilier på pengepungen

Mange danske børnefamilier vil få skåret i børnechecken, hvis regeringens 2025-plan vedtages. Knap 16.000 familier vil miste mindst 14.000 kr. om året.

Artiklens øverste billede
Mange børnefamilier bliver skåret i børnechecken, hvis regeringens 2025-plan vedtages. Arkivfoto: Peter Klint/Polfoto

96.000 børnefamilier vil få færre penge til f.eks. flyverdragter, bleer og fodboldkontingent, hvis regeringens 2025-plan bliver vedtaget.

En del af finansieringen til topskattelettelser m.v. skal komme fra et loft over børnechecken, hvor satsen pr. barn reduceres med antallet af børn.

Bliver regeringens politik til virkelighed, vil forældre fortsat få fuldt børnepenge for de to yngste børn, det tredje barn vil give 75 pct. af den nuværende ydelse, mens der slet ikke gives børnepenge for øvrige børn.

80.000 af de familier, der bliver ramt, har tre børn, viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har foretaget for Jyllands-Posten. Afhængig af børnenes alder vil disse familier miste mellem 2.784 og 4.470 kr. om året.

Min største bekymring er på vegne af de familier, hvor man har tre børn eller mere, og hvor forældrene er arbejdsløse eller førtidspensionister eller på anden vis har en anstrengt økonomi.

Jesper Petersen, , skatteordfører for Socialdemokraterne

De resterende – omkring 16.000 – familier har fire børn eller derover, og de vil afhængig af antallet af børn og børnenes alder miste mindst 14.000 kr. i udbetaling om året. De vil nemlig miste en fjerdedel af betalingen for det tredje barn samt den fulde betaling for det fjerde barn.

Og er der fem børn i familien, vil børnechecken for det femte barn også ryge – og det samlede tab vil dermed være mindst 25.000 kr.

En større bil

Når der er mange børn i en familie, er der også stordriftsfordele, og derfor er det på sin plads at skære i børnechecken, forklarer regeringen i 2025-planen.

»Større familier har en række stordriftsfordele,« står der i udspillet.

Og et stykke hen ad vejen er det da også korrekt, at barn nummer tre og fire kan arve både tøj og legetøj – afhængig af køn – fra de ældre søskende, forklarer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

Men der kan også være ekstra høje udgifter ved at sætte et barn mere i verden.

»Hvis man i forvejen har tre børn, er der som regel plads til dem i en almindelig bil. Men hvis man så får et fjerde barn, skal man måske skifte til et stort køretøj med mange sæder, hvis ikke man vil lade det ene barn cykle,« siger hun, der ikke mener, at regeringens forklaring holder hele vejen.

For med 2025-planen bliver der slet ikke givet børnepenge til barn nummer fire, fem, seks osv., men disse børn er langtfra gratis, forklarer hun.

»Selvfølgelig koster det noget, når man får ekstra børn. De skal også have bleer, mad og drikke, i daginstitution og holde børnefødselsdag. Børn fra nummer 2,75 og op er jo ikke gratis i drift,« forklarer hun med henvisning til, at regeringen kun vil betale for de to første børn og 75 pct. af det tredje barn – altså sammenlagt for 2,75 børn.

Man må have råd

Hos Dansk Folkeparti er der dog opbakning til den del af 2025-planen.

For det kan ikke være rigtigt, at eksempelvis »en syrer kan komme herop med 14 børn og leve af børnepengene«, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær.

Om regeringen i sit udspil har trukket grænsen for, hvor mange børn der udløser børnepenge det rigtige sted, må blive aftalt i forhandlingslokalet, men grundidéen bakker han op om.

»Jeg er godt klar over, at det også vil ramme danske familier. Jeg har selv børn, og det tredje barn er jo ikke så dyrt som de to første børn. Meget tøj, legetøj og måske barnevognen kan genbruges,« siger han, der grundlæggende mener, at »man selv må sørge for, at man har råd til de børn, som man sætter i verden«.

Hos Socialdemokraterne er der massiv modstand over for at barbere af børnechecken.

»Min største bekymring er på vegne af de familier, hvor man har tre børn eller mere, og hvor forældrene er arbejdsløse eller førtidspensionister eller på anden vis har en anstrengt økonomi. Der kan det ende med at gå ud over de børn, som det handler om, og som er årsagen til, at man har en børnecheck i Danmark,« siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokraterne.

»Og så undrer jeg mig over, at regeringen nu vil skære på børnechecken, når den for kort tid siden i forbindelse med diskussionen om kontanthjælpsloftet blankt afviste at gøre det. Jeg troede også, at det ville være godt samfundsøkonomisk, hvis vi fik løftet fødselsraten. Den afgøres selvfølgelig ikke alene af børnechecken, men det har da en betydning for børnefamilierne, hvordan deres økonomi er,« siger Jesper Petersen.

Hovedparten af de familier, som vil blive ramt økonomisk, er danske familier, men de familier, hvor de voksne er af udenlandsk herkomst, vil blive relativt hårdest ramt.

De udenlandske familier udgør 13 pct. af alle børnefamilier, men 36 pct. af børnefamilierne med fire børn eller derover.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.