Politik

Måling: Et flertal af danskerne afviser forslag om at sænke topskatten

Mindre end 3 af 10 ønsker at sænke topskatten. Generelt foretrækker danskerne velfærd frem for skattelettelser, viser målinger.

Et flertal af vælgerne fra over for topskattelettelser, som Liberal Alliance har gjort til et ultimativt krav ved efterårets forhandlinger med regeringen og Lars Løkke Rasmussen. Foto: Polfoto

Her kort tid før regeringen præsenterer sin økonomiske 2025-plan, siger et flertal af vælgerne fra over for topskattelettelser.

En lempelse af topskatten er ellers det eneste element, som statsminister Lars Løkke Rasmussen på forhånd har medgivet vil være en del af regeringens plan. Det er samtidig det emne, som støttepartiet Liberal Alliance har gjort til et ultimativt krav ved efterårets forhandlinger.

I mange år har der i den danske befolkning været et klart flertal for velfærd frem for skattelettelser.
Rune Stubager, , professor i statskundskab

Men ifølge en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke siger 58 pct. af danskerne, at de ikke støtter LA’s krav om at sænke topskatteprocenten fra 15 til 10 pct. 29 pct. af danskerne støtter derimod forslaget.

»I Venstre ønsker vi at sikre både den helt nære velfærd, hvor vi selv får lov til at administrere vores egne penge, og den borgernære og fælles velfærd, der kommer alle til gode,« siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Velfærd eller skattelettelser

Også to andre forslag, som mange har spekuleret i kan være en del af regeringens finansiering, skyder danskerne eftertrykkeligt ned.

Hvad skal politikerne bruge pengene på i 2025-planen_ Velf

71,7 pct. af danskerne mener ikke, at en forhøjelse af pensionsalderen i 2030 skal rykkes fem år frem for at skaffe flere penge til de offentlige kasser, og 78,9 pct. af danskerne afviser på samme vis at skære i Statens Uddannelsesstøtte (SU) – eksempelvis ved at omlægge SU på kandidatuddannelser til studielån.

»Der er ingen grund til at hæve pensionsalderen mere end allerede aftalt eller at skære i SU’en. Den skal sikre, at alle kan få en uddannelse. Derfor er jeg også meget glad for, at danskerne klart vælger velfærd i stedet for skattelettelser,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

I en anden måling forud for præsentationen af 2025-planen tegner der sig ligeledes et billede af, at danskerne ønsker at prioritere velfærd frem for skattelettelser.

Omkring halvdelen af danskerne mener således, at hele det økonomiske råderum frem til 2025 skal bruges på bedre offentlig velfærd.

»I mange år har der i den danske befolkning været et klart flertal for velfærd frem for skattelettelser. Og i særlig grad er der ikke stor appetit på at få topskatten sænket,« siger professor i statskundskab Rune Stubager.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Om temaet

Venstres formand er kommet i modvind, fordi partiet har købt tøj til ham for 152.000 kr., en flyrejse til hans familie og betalt for rengøring efter rygning på et ikkeryger-hotelværelse. Løkke forsikrer at have betalt den skat, han skal.


Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Foto
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her