Regeringen kritiseres for nøl med indrejseforbud til syrienfarere

Det er endnu ikke strafbart for danskere at rejse til Syrien og Islamisk Stat, selv om en ny lov er trådt i kraft.

Artiklens øverste billede
Yasar Olgun fra Ishøj stod sidste weekend frem på tyrkisk tv for at efterlyse sine to døtre, da han frygter, at de forsøger at tilslutte sig IS i Syrien. Folketinget har vedtaget en lov, der gør det strafbart at rejse ind i konfliktzoner som i Syrien, men de to unge kvinder risikerer ikke på den konto fængsel, hvis de vender hjem til Danmark. Bekendtgørelsen, som definerer konfliktzonerne, er nemlig endnu ikke klar fra Justitsministeriet. Foto: Screendump fra tv2.dk

Mens der i disse dage er fornyet fokus på unge danskere, der rejser til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stats kalifat, har regeringen endnu ikke taget et nyt redskab imod denne trafik i brug.

Den 2. juni vedtog et bredt flertal i Folketinget ellers en lov, der bemyndiger justitsminister Søren Pind til at gøre det strafbart blot at rejse ind i og opholde sig i konfliktområder som Syrien. Strafferammen er op til seks års fængsel. Men selvom loven trådte i kraft den 1. juli, vil et indrejseforbud først blive indført engang i september, oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

Det er meget svært at argumentere med andet end rent nøleri og sløseri fra justitsministerens side.

Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne

Det møder stærk kritik og undren blandt de partier, der var med til at stemme regeringens lovforslag igennem.

Trine Bramsen, Socialdemokraternes retsordfører, peger på, at Straffelovrådet allerede i februar gav grønt lys for, at der kunne indføres et indrejseforbud, som skal gøre det lettere at retsforfølge hjemvendte såkaldte syrienfarere. Dermed har justitsminister Søren Pind haft rigeligt med tid til at få detaljerne på plads, så forbuddet kunne gælde med det samme, mener hun.

»Alt det juridiske er gennemtygget af Straffelovrådet, og derfor kan jeg ikke se, hvorfor der skal gå så lang tid. Det er meget svært at argumentere med andet end rent nøleri og sløseri fra justitsministerens side,« siger Trine Bramsen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er enig og kræver en redegørelse fra ministeren.

»Regeringen har sovet i timen. Nu må den se at få udmøntet det her og lukket det hul, der er, hvor folk jo har været terrorturister og bare er vendt hjem igen uden nogen konsekvenser,« siger Peter Kofod Poulsen, med henvisning til at det hidtil kun er lykkedes at få dømt én af de mindst 135 personer, der har været såkaldte syrienfarere.

Den seneste uge har der været adskillige beretninger om, at unge kvinder fra Danmark har sat kurs mod Islamisk Stat, og flere forældre er i desperation rejst til Tyrkiet i et forsøg på at stoppe dem. Der er bl.a. tale om unge med kurdiske rødder, og Ibis Tas, der er repræsentant i Danmark for det kurdiske parti PYD, ærgrer sig over, at indrejseforbuddet ikke allerede er gældende. Det ville have fået nogle af dem til at blive hjemme, mener han.

»Hvis man ved, at man ikke kan komme hjem igen, eller at man kommer hjem til en fængselsstraf, ville nogle af dem helt sikkert tænke sig om en ekstra gang,« siger Ibis Tas.

Terrorforsker Magnus Ranstorp fremhæver omvendt, at de unges motivation for at drage af sted er så stor, at en eventuel straf næppe vil gøre en stor forskel. Til gengæld kan udsigten til en straf betyde, at syrienfarere vil undlade at vende tilbage.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind, men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil på baggrund af den aktuelle trafik mod Syrien drøfte med ministeren, om det er muligt at fremrykke indrejseforbuddet. Han afviser, at der har været tale om nøleri:

»Vi skal da have implementeret lovgivningen så hurtigt som overhovedet muligt, men vi er oppe i den grove ende af straffeloven med op til seks års fængsel, og derfor kan vi altså ikke lave det som venstrehåndsarbejde.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.