Konservative kræver 30 nye kampfly

De Konservative har åbnet kampen om, hvor mange kampfly Danmark skal anskaffe. Partiet vil gerne have 40, men ser 30 som et minimum.

Artiklens øverste billede
Den gigantiske flyhandel til et tocifret milliardbeløb, hvor afløseren for F-16-flyet skal findes, nærmer sig sin afslutning.

Hvis Danmark fortsat skal have et luftvåben, der giver mening, er det nødvendigt at investere i nye fly, så Danmark altid har mindst 30 kampfly klar til at gå på vingerne, mener De Konservative.

»Vi skal have mindst 30 operative fly. Det vil sige, at hvis vi kun køber 30, så skal vi samtidig have en aftale om, at vi supplerer med flere nye fly, hvis nogen af dem går i stykker undervejs eller falder ned. Så skal vi supplere op, så vi altid har mindst 30 operative fly,« siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K).

Han peger på, at Danmark for at have 30 operative F-16-fly i dag, købte mere end 60 fly i sin tid.

»Norge køber 62 nye fly. Sverige har en 40-50 stykker. Der må 30 være et minimum for dansk forsvar. Jeg så gerne, at vi kommer op på 40, men vi kan leve med 30.«

Med et konkret krav til antallet af nye fly åbner Folketingets mindste parti slutspurten i det rivegilde, der sammen med valget af kampfly-model vil præge den politiske debat, frem til beslutningen træffes. Efter årelang forberedelse mangler nu kun regeringens udspil til Folketingets forsvarsforligskreds, der skal enes om en endelig beslutning.

Her sidder De Konservative med sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale, Socialdemokraterne og SF.

I det modsatte ringhjørne af De Konservative står SF og Radikale, der begge vil købe så få fly som muligt. SF talte sidste år om at nøjes med 18, og forsvarsordfører Holger K. Nielsen står fast.

»Vi har sagt, at man kan klare sig med færre fly, og at pengene skal findes inden for forsvarsbudgettet,« siger Holger K. Nielsen.

Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne vil sætte tal på deres krav til antallet af nye fly. De fokuserer i stedet på den samlede kapacitet.

»Vi vil have en kampflykapacitet, der svarer til det, vi har i dag – mindst. Også gerne større. Kapaciteten kommer blandt andet an på typen,« siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

»Det er lidt en mærkelig leg. Tænk på et tal! Og så bliver det lige 30. For os at se kommer antal an på, hvilken type, vi vælger. Det vigtige er, at vi har en kapacitet, der ligner den, vi har i dag,« siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

Forsvarsminister Peter Christensen holder sig i en skriftlig kommentar ligeledes til den planlagte proces.

»Beslutningen om anskaffelse af nye kampfly, antal og finansiering anser jeg som én samlet beslutning. Regeringen arbejder derfor også på et samlet beslutningsgrundlag for, hvilket kampfly regeringen foreslår anskaffet, antallet af kampfly samt hvordan finansieringen tilvejebringes. Som lovet vil beslutningsgrundlaget blive offentliggjort, hvorefter jeg tager en drøftelse med partierne bag forsvarsaftalen med henblik på en samlet beslutning,« skriver han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.