Folketinget har vedtaget udskældt landbrugspakke midt i ministerstorm

Landmænd får lov til at bruge mere gødning, efter et flertal i Folketinget har vedtaget en central del af regeringens omstridte landbrugspakke.

Artiklens øverste billede
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen deltog i behandlingen af sit eget lovforslag, selvom et flertal i Folketinget har udtrykt mistillid til hende og kræver hendes afgang.

Efter massiv kritik og med et mistillidsvotum hængende over hovedet fik miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen torsdag eftermiddag vedtaget en central del af regeringens omstridte landbrugspakke.

Med opbakning fra blå blok vedtog Folketinget lovforslag L68, der giver landmænd lov til at bruge mere gødning på deres marker for at højne afgrødernes kvalitet.

52 stemte for – 49 imod.

På trods af benhård kritik fra oppositionen glædede Eva Kjer Hansen sig over resultatet:

»Det er ærgerligt, at forløbet har været præget af slåskampe om tal og fnidder, når bundlinjen er, at landbrugspakken – som gødskningsloven er en vigtig del af – under alle omstændigheder vil få et plus både for miljøet og for fødevaresektoren.«

Det er formentlig første gang nogensinde, at en fagminister er gået på Folketingets talerstol med et mistillids-flertal imod sig. Vedtagelsen af L68 sker nemlig samtidig med, at en samlet rød blok plus De Konservative er på vej til at vælte Eva Kjer Hansen som minister, efter at hun – ifølge kritikerne – har misinformeret Folketinget om landbrugspakkens miljøeffekter.

SF-formand Pia Olsen Dyhr beskrev situationen som »grotesk«.

»Vi har en landbrugsminister, som har et flertal i Folketinget imod sig. Alligevel skal Folketinget behandle en landbrugspakke, hvor selvsamme minister har fremlagt forkerte tal. Det, synes jeg, er grotesk.«

Eva Kjer Hansen understregede, at hun har »noteret« sig kritikken, men er uenig i den.

»Der er ikke fiflet med tal eller fremlagt forkerte tal. Der er ikke manipuleret. Jeg har lagt alle tal åbent frem,« sagde hun og fastholdt i øvrigt, at landbrugspakken med dens i alt 30 initiativer på sigt vil være til gavn for miljøet.

Kritikken af pakken går på, at regeringen har brugt fejlagtige og manipulerende regnemetoder for at nå frem til, at de lempeligere gødningsregler for landbrugssektoren ikke vil skade miljøet de første år af pakkens levetid.

Men reelt har landbrugspakken først en positiv miljøeffekt i 2020 og 2021 efter fire år med negativ miljøeffekt i form af mere udledning af kvælstof. Kreativ bogføring, vildledning og misinformation er nogle af de ord, som fagfolk har brugt om regnemetoderne.

Kort fortalt er Miljø- og Fødevareministeriets skøn for, hvor meget kvælstof, der bliver udledt i de første år med landbrugspakken, for optimistiske, lyder kritikken.

Miljø- og Fødevareministeriet har i miljøregnskabet bag landbrugspakken blandt andet medregnet positive effekter, der ikke har noget som helst med pakken at gøre. Desuden har ministeriet puljet effekterne for årene 2013, 2014 og 2015 i miljøregnskabet og samlet det hele under år 2016. Det er misvisende, mener forskerne.

Samtidig kritiseres regeringen for at haste lovpakken igennem uden at give politikerne tid til at lytte til de faglige vurderinger. Blandt andet har alle partier i Folketinget kritiseret, at de skulle afgive betænkning om lovforslaget, før høringsperioden var afsluttet.

Ifølge Enhedslisten er hele landbrugspakken formentlig i strid med EU-regler. EU's habitatdirektiv, nitratdirektiv og vandrammedirektiv fastslår, at EU-lande ikke må øge forureningen af natur og miljø.

»Det er det, regeringen har haft så travlt med at dække over,« sagde Enhedslistens landbrugs- og miljøordfører Maria Reumert Gjerding.

Vi skal huske, hvad der er på spil i dag. Det er 30 års arbejde for vandmiljøet. Det er det grundvand, vi drikker. Det er vores levende fjorde. Vores natur.

Ida Auken, Radikale

»Vi sidder her med en minister uden flertal. Vi har ikke i danmarkshistorien set en minister blive siddende og vente på at blive stemt ud af Folketinget. Hvor er respekten for den historie, vi har? Hvorfor skal vi helt herud, at vi skal stemme en minister ud? Det er så uklædeligt,« sagde Ida Auken og fortsatte:

»Vi skal huske, hvad der er på spil i dag. Det er 30 års arbejde for vandmiljøet. Det er det grundvand, vi drikker. Det er vores levende fjorde. Vores natur.«

På trods af at De Konservatives ikke længere har tillid til hende, stemte partiet alligevel ja til gødningsloven i landbrugspakken.

»Vi synes, der er rigtig mange gode ting i denne pakke, og vi glæder os til at stemme den igennem,« sagde landbrugsordfører Rasmus Jarlov, som lagde vægt på, at pakken grundlæggende er en forbedring af vilkårene for dansk landbrug.

»Præmissen om at ministeren skulle have løjet eller misinformeret deler vi simpelthen ikke.«

Mette Bock, Liberal Alliance

»Personligt krummer jeg tæer, når der indledes en ministerjagt her i Folketinget,« sagde landbrugsordfører Mette Bock (LA) om kritikken, som nu har ført til at mistillidsvotum mod Eva Kjer.

»Præmissen om at ministeren skulle have løjet eller misinformeret deler vi simpelthen ikke.«

Alternativets landbrugs- og miljøordfører Christian Poll opremsede længere række områder, hvor han er bekymret for konsekvenserne af pakken. Blandt andet fosfor-problemet:

»Når vi gøder mere, bruger vi mere kvælstof, men vi bruger også mere fosfor, som vi udleder i naturen. Vi ved at fosfor giver et forårsboom, som er en belastning i de indre farvande. Det er slet ikke beskrevet,« sagde han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.