Politik

Røde partier beder om hastedebat for at vælte Eva Kjer

Rød blok stiller mistillidsvotum til miljø- og fødevareministeren. De Konservative vil stemme for og dermed vælte Eva Kjer Hansen.

Eva Kjer Hansen ser ud til at få stillet et mistillidsvotum, der skal stemmes om i næste uge. Foto: FINN FRANDSEN/Polfoto

På onsdag er Eva Kjer Hansen sandsynligvis færdig som minister – hvis ikke hun selv har trukket sig forinden.

En samlet rød blok stiller nu et mistillidsvotum til miljø- og fødevareministeren, da hun ikke længere har et flertal bag sig i Folketinget.

Med opbakning fra De Konservative har Socialdemokraterne, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet formelt bedt om en såkaldt hasteforespørgselsdebat i Folketinget med henblik på at få vedtaget mistillidsvotummet. Og det ønske har Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, imødekommet.

Blå blok går i gruppeterapi efter regeringskrise – ministers skæbne uvis

Mistillidsvotum
  • Hvis et flertal i Folketinget ikke længere har tillid til en minister, skal ministeren ifølge Grundloven træde tilbage. Det sker ved en afstemning i Folketinget, hvor folketingsmedlemmerne stemmer om et såkaldt mistillidsvotum.
  • En afstemning om et mistillidsvotum kan eksempelvis ske i forbindelse med en hasteforespørgselsdebat i folketingssalen.
  • I praksis er det meget sjældent, at Folketinget stemmer om et mistillidsvotum, for enten har ministeren selv valgt at gå af inden.

Kilde: Folketinget.dk

I anmodningen skriver partierne:

»Folketinget kan konstatere, at miljø- og fødevareministeren har givet indtryk af, at miljøregnskabet er bedre, end det reelt er. Ministeren har ikke givet et retvisende billede af konsekvenserne af Fødevare- og Landbrugspakken. På den baggrund udtrykker Folketinget mistillid til miljø- og fødevareministeren.«

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen mener, at sagen om beregningerne i landbrugspakken har brug for en afslutning:

»Det er afgørende for folkestyret, at Folketinget har tillid til, at en minister til enhver tid gengiver et retvisende billede af konsekvenserne ved de politiske beslutninger, som Folketinget skal træffe. Beslutninger som har stor betydning for danskerne, danskernes hverdag og det danske samfund,« siger han.

»Det er tydeligt for enhver, at der er et behov for afslutning i denne sag, så Folketinget igen kan fokusere på at løse Danmarks udfordringer.«

Folketingets formand: Eva Kjer følger grundloven

Ifølge De Radikales miljøordfører Ida Auken er der behov for at »hjælpe« De Konservative med at trække taburetten væk under Eva Kjer Hansen:

»Vi kan se, at et flertal i Folketinget ikke længere har tillid til miljø- og fødevareministeren, men hun vælger stadig at blive siddende imod al tradition i Folketinget og imod al respekt for demokratiet. Så må vi jo hjælpe De Konservative med at få hendes afgang som minister effektueret nede i folketingssalen,« siger hun.

Folketingets regler foreskriver, at hasteforespørgselsdebatten tidligst kan finde sted på onsdag i næste uge.

Pia Kjærsgaard, Folketingets formand, oplyser torsdag eftermiddag til Jyllands-Posten, at hun har godkendt anmodningen om hasteforespørgelsdebatten. Den finder sted på onsdag kl. 13.00.

Det er under hasteforespørgselsdebatten, at Folketingets partier skal stemme om mistillidsvotummet, og hvis det bliver vedtaget, skal ministeren ifølge Grundloven gå af.

De Konservative meddelte allerede tirsdag aften, at de ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen, som dermed har et flertal imod sig. Siden udmeldingen har både K-formand Søren Pape Poulsen og landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) flere gange sagt, at Konservative vil stemme for et eventuelt mistillidsvotum og dermed vælte Eva Kjer Hansen.

Mistillidsvotum: Pape fastholder mistillid til Eva Kjer

Siden udmeldingen har både K-formand Søren Pape Poulsen og landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) flere gange sagt, at Konservative vil stemme for et eventuelt mistillidsvotum og dermed vælte Eva Kjer Hansen.

Det fastholder partiformand Søren Pape Poulsen i dag – dog med en tilføjelse om, at »meget kan ske« inden på onsdag.

Rasmus Jarlov (K) har beskrevet det som »svært til umuligt at forestille sig«, at Konservative kan genvinde tilliden til Eva Kjer Hansen.

I forvejen er det en speciel situation, at en minister ikke selv går af, så snart et flertal i Folketinget har mistet tilliden til hende.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og de øvrige borgerlige partiledere blev i går enige om at holde en række forsoningsmøder for dels at genvinde tilliden i blå blok og dels at forhandle om en mulig tillægspakke til landbrugspakken. Møderne ventes at finde sted over de kommende dage. I skrivende stund er Folketinget ved at vedtage de centrale dele af landbrugspakken, så dém vil et mistillidsvotum til Eva Kjer altså ikke få betydning for.

OVERBLIK: Sådan forløber et mistillidsvotum

Pakken har opbakning fra en samlet blå blok – inklusiv De Konservative.

Følg debatten direkte i Folketinget:

En time efter landbrugspakken er vedtaget samles blå blok til det første møde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her