*

Politik

Støjberg adskiller asylcentrenes »barnebrude« fra deres ægtefæller

Der er fundet 27 eksempler på mindreårige asylansøgere, der bor sammen med deres ægtefælle eller samlever på danske asylcentre. Det får nu en ende.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) griber nu ind over for de såkaldte barnebrude på danske asylcentre. Foto: Ida Munch

Der bliver nu sat en stopper for, at såkaldte "barnebrude" bor sammen med deres ægtefæller eller samlevere på danske asylcentre.

Udlændingeminister Inger Støjberg har i dag besluttet, at mindreårige asylansøgere ikke længere må leve dør om dør eller dele seng med deres ældre ægtefæller på danske asylcentre.

Fakta: Barnebrude

Udlændingestyrelsen satte i slutningen af januar en undersøgelse i gang af, hvor mange piger mellem 14 og 17 år – såkaldte barnebrude – der bor sammen med deres voksne ægtefæller i de danske asylcentre. Røde Kors har oplyst at:

  • En 14-årig bor sammen med sin samlevende på 28 år. De er nu indkvarteret hver for sig.
  • Tre 15-årige bor sammen med personer på henholdsvis 20, 25 og 28 år.
  • To 16-årige bor sammen med personer på 20 år.
  • To 17-årige bor sammen med personer på henholdsvis 18 og 20 år.

Ingen af disse par har børn.

Desuden har Tønder, Thisted, Jammerbugt, Langeland og Vesthimmerland, der alle står for asylindkvartering, fundet i alt 19 sager om barnebrude.

Kilde: Udlændingeministeriet

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at der i øjeblikket bor mindreårige i det danske asylsystem med en ægtefælle eller samlever, og jeg har bedt Udlændingestyrelsen om straks at sætte en stopper for det. Vi skal selvfølgelig sikre, at unge piger ikke bliver tvunget til at leve i et forhold med en voksen på asylcentrene,« udtaler Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

Syv skarpe til Støjberg om barnebrude

Konkret har hun bedt Udlændingestyrelsen om at skille parrene ad i aktuelle sager, hvor mindreårige bor sammen med en ældre ægtefælle eller samlever. Fremover gælder kravet om adskillelse også for par, der måtte have et eller flere fælles børn.

Det er den seneste tids historier i pressen om barnebrude på asylcentrene, der har fået ministeren til at gribe ind. I januar iværksatte Inger Støjberg en »hastehøring«, der skulle klarlægge, hvor mange barnebrude, der findes på danske asylcentre.

Nu er resultatet tikket ind: I øjeblikket bor der 27 mindreårige asylansøgere, hvor operatørerne på asylcentrene har kendskab til, at de har en ægtefælle eller samlever på samme eller et andet asylcenter eller en herboende ægtefælle eller samlever.

Ellemann stopper blåstempling af mindreåriges ægteskab

Røde Kors kender til en bare 14-årig asylansøger, der var samlevende person på 28 år. Parret er nu adskilt så den ene er bor i et børnecenter og den anden i et voksencenter. At de boede sammen i første omgang er i strid med den eksisterende praksis.

I Tønder kommune er der et eksempel på en 16-årig pige, som bor på et asylcenter sammen med en person på 22 år. Pigen er gravid.

Desuden har Langeland Kommune kendskab til fire 17-årige asylansøgere, som er samlevende med personer på henholdsvis 26, 27, 29 og 30 år. Et af parrene har et barn, mens to af parrene venter barn.

Barnebrude i Norge: 11-årig asylansøger var gift

I sager om mindreårige på 15-17 år har Udlændingestyrelsen i hver enkelt sag vurderet, om den pågældende skulle indkvarteres sammen med ægtefællen eller samleveren. Det er sket på baggrund af faglige vurderinger og hensynet til barnets tarv, oplyser Udlændingeministeriet.

Ministeriet oplyser videre, at mindreårige asylansøgere under 15 år efter den nuværende praksis altid skal indkvarteres adskilt fra deres ægtefælle eller samlever.

»Det kan dog ikke udelukkes, at enkelte par indledningsvist alligevel er blevet indkvarteret sammen, fx fordi det ikke umiddelbart efter deres ankomst til asylcentret har været klart, at der er tale om en mindreårig under 15 år,« skriver ministeriet.

Børns Vilkår: Barnebrude på asylcentre kan bekymre

Dansk Folkeparti er umiddelbart tilfreds med Støjbergs indgreb. Dog vil udlændingeordfører Martin Henriksen gerne gå endnu længere:

»Vi havde gerne set, at voksne asylansøgere, som er gift med en person under 18 år, ikke kunne få asyl i Danmark. Det ville være helt naturligt, eftersom det bør have en konsekvens, hvis man ikke holder sig inden for dansk lovgivning,« siger han.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen mener, at det som udgangspunkt er en udmærket regel, at man ikke bor sammen, hvis den ene er under 18 år.

»Det er bare meget vigtigt, at der er en individuel sagsbehandling. Der er jo ingen grund til, at splitte et kærestepar ad, hvis den ene er 17 år og den anden er 18 og de i øvrigt bor sammen fuldstændig frivilligt,« siger hun.

Langt mere alvorligt er det i sager, hvor der kan være tale om et tvangsægteskab eller -forhold, understreger hun. Ved den mindste formodning om tvang skal den mindreårige tilbydes længerevarende opfølgning og hjælp fra socialrådgivere, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

»Hvis det her ikke bare skal være ligegyldig symbollovgivning er der brug for at supplere reglen om adskillelse med opfølgende sagsbehandling for at sikre at unge mennesker, der er tvunget ind i et ægteskab, får al den støtte og hjælp, de har brug for,« siger hun.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann meddelte i slutningen af januar, at hun vil sætte en stopper for den hidtidige danske praksis om, at udenlandske ægteskaber, hvor den ene person er mellem 15 og 17 år, automatisk bliver anerkendt.

»Når man opholder sig i Danmark, så gælder danske normer og regler, og det skal gøres meget klart overfor asylansøgerne,« sagde Karen Ellemann.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her