Politik

Amnesty: Henrik Sass' forslag er urealistisk

Socialdemokraternes gruppeformands forslag om asyllejre i nærområderne er tiltalende, men utopisk, mener Amnesty International.

Amnesty International anser Henrik Sass Larsens (S) forslag om at samle alle flygtninge i lejre i nærområderne som urealistisk. Her ses en flygtningelejr i Dadaab, Kenya. Arkivfoto: REBECCA BLACKWELL/AP

Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre at oprette store, veldrevne flytningelejre i nærområderne og samle samtlige flygtninge i dem, sådan som Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen foreslår i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Sådan lyder reaktionen fra Amnesty International, der godt nok mener, at forslaget er "besnærende", men altså ikke kan lade sig gøre i den verden, vi lever i.

»Kan man finde et land, der ønsker at påtage sig opgaven, kan tilbyde den nødvendige stabilitet og sikkerhed, samtidig med at man kan regne med, at myndighederne ikke krænker menneskerettighederne, så kan man ikke have noget imod, at der laves flygtningelejre i nærområderne,« siger Claus Juul, jurist ved Amnesty International.

»Problemet er at finde et land, der kan løfte opgaven,« tilføjer han og siger, at han ikke kan pege på et eneste land nær de aktuelle konfliktzoner, der er i stand til det.

S: Alle flygtninge skal samles i lejre

Henrik Sass Larsens forslag går på, at lejrene skal drives ordentligt: Der skal være jobmuligheder, sanitære forhold, sygebehandling og undervisning. Men det er lettere sagt end gjort, siger Claus Juul:

»Problemet er det praktiske i at finde et land, der behandler menneskene ordentligt, kan yde beskyttelse og ikke selv må være for fattigt. Forestil dig de konflikter, der kan opstå, når lokalbefolkningen gennem et trådhegn kan se på fremmede folk, som har bedre leveforhold, end de selv har. Man har set eksempler på raids af afrikanske flygtningelejre.«

Henrik Sass Larsen siger desuden, at de asylsøgere, som alligevel rejser fra lejrene til et europæisk land, skal »pænt følges derhen igen«. Det er dog en overtrædelse af flygtningekonventionen, siger Claus Juul, som forklarer, at man har ret til at få prøvet sin sag i det land, man kommer til.

»Men han har formentlig ret i, at hvis man kunne lave små samfund, der fungerede ordentligt, så ville rigtig mange mennesker blive i nærområderne. Men det der utopia, hvor et land vil have en lejr og kan administrere den, er svært at finde,« siger Claus Juul.

Han nævner også, at man ikke kun skal finde et land, der kan behandle flygtningene ordentligt - det skal også have plads nok til de millioner af flygtninge, der ifølge Henrik Sass Larsens forslag skal leve der. Og så bliver der tale om flygtningelejre i så store størrelser, at det samtidig bliver en logistisk udfordring at finde pladsen til at opføre dem.

DF kalder asyllejre i nærområderne for realistiske

Ifølge Claus Juul er den massive flytningestrøm til EU lige nu et resultat af de rigere landes nedskæring på ulandsbistanden, og han henviser til en udtalelse fra FN som belæg. Gennem 2014 blev det nemlig sværere for FN's hjælpeorganisationer at rejse tilstrækkeligt med donormidler til de mange syriske flygtninge, og det betød, at madrationerne og den øknomiske støtte til flygtninge blev mindre i løbet af 2015.

»Det var dråben, der fik bærgeret til at flyde over for mange, at vi blev nødt til at halvere madrationerne for de mest udsatte og helt stoppe til de mindst trængende,« sagde Rasmus Egendal, der frem til september 2015 var vicekoordinatoer for FN's verdensfødevareprogram WFP i Amman, Jordan, til Information i december.

Også Human Rights Watch har konkluderet, at flygtningenes økonomiske situation med stadigt mindre hjælp, var udslagsgivende for den stigende flygtningestrøm.

Pape giver S og DF flertal for asyllejre i nærområderne

Amnesty Internationals Claus Juul mener derfor, at den bedste og mest realistiske løsning på problemet er, at man både hjælper i nærområderne og tager imod en del af flygtningene - man kan ikke, som Henrik Sass Larsen foreslår det, samle alle flygtninge i store asyllejre. Derudover er det ifølge Claus Juul nødvendigt, at EU laver en fælles asylpolitik, så alle medlemslande tager imod en del flygtninge - og så skal man styrke indsatsen i nærområderne i stedet for at skære i den.

Claus Juul anerkender, at situationen er både dyr, besværlig og en udfordring:

»Men i det lange løb kan vi ikke komme uden om, at samtlige EU-lande sætter sig og laver en fælles asylpolitik. Vi er 550 mio. mennesker i EU - vi kan godt tage 1-2 mio. flygtninge og fordele dem over samtlige lande.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her