Politik

Tillidsfolk: Grænsekontrollen går ud over almindeligt politiarbejde

Grænsekontrollen betyder, at politiet må nedprioritere andre vigtige opgaver, lyder det fra flere politi-tillidsfolk, som dermed går i rette med justitsministeren. Der er dog delte meninger om, hvor hårdt grænsekontrollen belaster politiet.

I flere politikredse har grænsekontrollen mærkbare konsekvenser for politiets arbejde, viser en rundringning, som Jyllands-Posten har foretaget. Foto: Mathias Svold

Ifølge justitsminister Søren Pind bliver politiets normale opgaver ikke generelt nedprioriteret på grund af grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse.

Men når man spørger en række tillidsfolk ude i landets politikredse, lyder det samstemmigt, at grænsekontrollen alligevel sætter mærkbare spor på politiets arbejde.

Opgaver må vælges fra, andre må udskydes, lyder det.

Det er svært at få et entydigt svar på hvilke politiopgaver, der bliver nedprioriteret eller helt droppet på grund af grænsekontrollen, men det generelle billede er, at ikke-personfarlig kriminalitet bliver skubbet ned af prioriteringslisten. Det kan for eksempel være efterforskning af indbrud eller færdselsindsatser, lyder nogle af eksemplerne.

Pind: Grænsekontrol har minimale konsekvenser for politiets arbejde

Konkret har Nordjyllands Politi måtte skære ned på mødetiderne i det »sekundære beredskab« for at kunne få vagtplanerne til at hænge sammen, fortæller fællestillidsmand Jens Jørgen Møller Nielsen, som ikke vil oplyse specifikt, hvor nedskæringerne rammer.

Det sekundære beredskab kan for eksempel være nærpolitiet eller andre dele af politistyrken, som ikke arbejder med alarmudrykning.

»Vi er ramt på arbejdsopgaverne. Det bider sig selv i halen, når vi sender folk ned til grænsekontrollerne,« siger Jens Jørgen Møller Nielsen om situationen.

Grænsekontrol

Status på grænsekontrollen siden 4. januar:

  • 31.006 personer er blevet kontrolleret.
  • 203 personer er blevet afvist. Om de er flygtninge, migranter eller noget helt tredje vides ikke.
  • 24 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.
  • 705 personer har søgt asyl i Danmark. 1.436 har søgt asyl i Sverige.
  • Kontrollen udføres af omkring 200 betjente i døgnet, som udfører stikprøvekontroller ved 15 grænseovergange.

Kilder: Rigspolitiet, Udlændingeministeriet og Migrationsverket

Han forklarer, at det daglige politiberedskab i Nordjylland foreløbig bliver opretholdt, men at han er alvorligt bekymret for, at man foreløbig kun har set toppen af isbjerget, hvad angår konsekvenserne af grænsekontrollen. Presset på politiet vil nemlig vokse i takt med, at flere hold betjente bliver sendt på en uges udstationering ved grænsen for derefter at skulle holde tilsvarende en uge fri.

»Jeg er bekymret for kollegernes arbejdsmiljø. Det ligger gevaldigt beslag på både arbejdsliv og privatliv, og folk er frustrerede over at skulle derned og bruge arbejdstiden dér i stedet for her i kredsen,« siger Jens Jørgen Møller Nielsen.

Også Midt- og Vestjyllands Politi har måttet prioritere visse opgaver fra, fortæller fællestillidsmand Jørgen Kristian Fisker.

»Vi mærker kontrollen ved, at vi er nødt til at lave nogle prioriteringer.«

»Det kan være indbrud, tyverier, færdselsindsatser eller andre ting, der ikke bliver gennemført. Vi tager de vigtigste opgaver først,« siger han.

Også mere langvarige, komplicerede efterforskninger kan blive påvirket, tilføjer han og nævner, at det ikke kun er grænsekontrollen, der presser politiet. Landets betjente har haft ekstra travlt nærmest hele 2015,  hvor terrorangrebet i København førte til øget politiberedskab i månedsvis.

Grænsekontrollen forlænges: Her er status indtil nu

Der er indsat omkring 200 politifolk i døgnet til at kontrollere de rejsende fra Tyskland. Det er op til den enkelte politikreds at beslutte, hvor betjentene skal tages fra og hvilke kriminalitetsområder der må bruges mindre tid på.

Grænsekontrollen har indtil videre været i gang i ni dage, og regeringen har i dag forlænget i foreløbig 20 dage.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er tilsyneladende mindre påvirket af grænsekontrollen end kollegerne i Nord- og Vestjylland. Men politikredsen får også i forvejen tilført ekstra mandskab fra tre sjællandske politikredse for at håndtere flygtningetilstrømningen til Rødby og Gedser, fortæller fællestillidsmand Kaj Rasmussen.

»Grænsekontrollen har selvfølgelig en indflydelse på, hvad vi kan bruge vores energi på, men på det nuværende niveau mener jeg godt, at vi kan leve med det,« siger Kaj Rasmussen.

Han tilføjer dog, at den store bunke af sager, som har hobet sig op ikke bliver mindre, før efter grænsekontrollen er væk igen.

Fakta
  • Regeringen besluttede 4. januar at indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse frem til foreløbig 14. januar.
  • Danskere skal medbringe pas, når de rejser mellem Tyskland og Danmark, ellers kande blive straffet. De vil dog ikke blive afvist ved grænse, hvis der ikke er tvivl om deres statsborgerskab, oplyser Rigspolitiet.
  • Grænsekontrollen er en stikprøve. Det er derfor ikke alle indrejsende, der bliver standset af politiet.
I alt bruger Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi hvad der svarer til omkring 30 årsværk på grænsekontrollen, oplyser Kaj Rasmussen. Til sammenligning brugte kredsen 80 årsværk på at hjælpe Københavns Politi med det øgede terrorberedskab i de seks måneder efter terrorangrebet i København i februar sidste år.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få oplyst, hvor mange betjente hver politikreds afgiver til grænsekontrollen.

DF og K presser på for transportøransvar

Som nævnt indledningsvist sagde justitsminister Søren Pind tidligere på dagen, at politiets opgaver i resten af landet generelt ikke nedprioriteres.

Han lovede dog, at regeringen følger udviklingen nøje og løbende overvejer, hvor intensiv grænsekontrollen skal være.

»Det er klart, at de betjente, som vi flytter til grænsen for at udføre grænsekontrol, ikke samtidig kan opklare forbrydelser og skabe tryghed andre steder i landet,« sagde Søren Pind.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her